Får ikke en krone i løn

Pensionerede Jette Videnkjær ved som lokalformand for Dansk Folkehjælp i Hjørring, hvad en håndsrækning kan skabe af glæde og taknemlighed, og hun skænker aldrig en tanke, at hun arbejder gratis 

Da Jette Videnkjær forlod arbejdsmarkedet som 65-årig i 2015, havde hun aldrig skænket en tanke, at et nyt 'fuldtidsjob' vinkede forude, men uden at hun ville få en krone for det.

Seks-syv år senere og med mange, mange timers frivilligt arbejde i Dansk Folkehjælps tjeneste har den 72-årige pensionist endnu ikke skænket en tanke, at hun yder en næsten daglig indsats uden at modtage en krone for det.

Glæden i øjnene er rigelig løn
- Bare det at se glæden og taknemligheden i øjnene på de forældre og, ikke mindst, børn, vi er noget for, er rigelig løn for mig. Vi møder mange børn, som er indadvendte og tilknappede på en måde, så de næsten intet gør eller siger.

- Når vi så efter nogle dage ser de samme børn blomstre op og åbne sig for omverdenen, så kan der sagtens sidde en glædeståre i øjenkrogen, forklarer Jette Videnkjær med en begejstring i stemmen, så ingen efterlades i tvivl om, at hendes arbejde som lokalformand for Dansk Folkehjælp i Hjørring er en hjertesag.

Jette Videnkjær bruger cirka 30 timer om ugen på sit frivillige arbejde i Dansk Folkehjælp. Foto: René Schütze
Jette Videnkjær bruger cirka 30 timer om ugen på sit frivillige arbejde i Dansk Folkehjælp. Foto: René Schütze

Jeg har tiden
Som leder af en genbrugsbutik, der i 2020 gav et plus på bundlinien på 300.000 kroner, kunne Jette Videnkjær - og andre frivillige i Dansk Folkehjælp for den sags skyld - måske godt med en vis ret hævde, at deres arbejde har en værdi. Men profit og indtjening rimer overhovedet ikke på beretninger som den oven for fra de årlige sommerlejre, hvor hjælpeorganisationen ligesom nu frem mod årets vigtigste højtid for de fleste gør en kæmpe forskel for tusindvis af familier fra samfundets bund i økonomisk forstand.

- Hvorfor skulle jeg ikke gøre noget for andre, når jeg har tiden og muligheden. Det er samtidig en stor, personlig glæde og tilfredsstillelse, pointerer den ældre kvinde, der selv er mor til tre voksne børn og fire børnebørn, som i øvrigt alle bor på Sjælland.

Kendte til det på forhånd
Som administrativ medarbejder hos Forsvaret i Hjørring igennem 40 år og ved siden af en lang årrække som aktiv inden for fagbevægelsen har Jette Videnkjær været vant til at have flere jern i ilden, og hun har igennem sit faglige arbejde haft et naturligt fokus på socialpolitik, fordelingspolitik og velfærd.

Derfor kan man heller ikke sige, at hendes frivillige arbejde i Dansk Folkehjælp har været en øjenåbner i forhold til rigtigt at forstå, hvad det vil sige at få en hverdag med mange afsavn til at hænge sammen, som det er tilfældet for de fleste af dem, hun møder igennem hjælpeorganisationen med i alt 3.000 frivillige på landsplan.

- Vi har aldrig stået i situationer, vi ikke kunne håndtere, selvom vi da har oplevet hjerteskærende ting, hvor børn og familier virkelig har haft brug for hjælp og støtte, fortæller Jette Videnkjær.

Hun vidste godt, at hun gerne ville lave socialt arbejde, når hun gik på pension, men det var ikke planlagt, at Jette Videnkjær skulle blive lokalformand for Dansk Folkehjælp i Hjørring. Da den tidligere formand desværre blev syg, landede opgaven dog lige i Jettes favn, og det har hun ikke fortrudt. Foto: René Schütze
Hun vidste godt, at hun gerne ville lave socialt arbejde, når hun gik på pension, men det var ikke planlagt, at Jette Videnkjær skulle blive lokalformand for Dansk Folkehjælp i Hjørring. Da den tidligere formand desværre blev syg, landede opgaven dog lige i Jettes favn, og det har hun ikke fortrudt. Foto: René Schütze

Trods sin baggrund som fagligt aktiv har hun stadig svært ved at forstå, at flere og flere danskere får det dårligere og dårligere.

- Det stigende behov for hjælp indikerer jo klart, at der er noget, der ikke fungerer. Men det undrer mig, at et velfærdssamfund som det danske ikke har evnet at vende den udvikling, siger Jette Videnkjær.

Skyggesiden er den sociale arv
Lokalformanden og bestyreren af genbrugsbutikken i Hjørring er også klar over, at landets økonomiske og sociale udfordringer er komplekse problemstillinger, hvor der sjældent findes nemme løsninger.

- Vi oplever heldigvis mange solstråleshistorier både med børnene og forældrene, som også knytter bånd til hinanden igennem vores aktiviteter, og hvis man ikke var så bevidst om det i forvejen, så lærer man også, hvor vigtigt det er for alle mennesker, store som små, at have gode, sociale relationer, siger Jette Videnkjær.

 

Jettes mand er heldigvis forstående over for, at hun lægger så megen energi i sit arbejde i Dansk Folkehjælp. Foto: René Schütze
Jettes mand er heldigvis forstående over for, at hun lægger så megen energi i sit arbejde i Dansk Folkehjælp. Foto: René Schütze

Magter ikke at komme videre
Skyggesiden er, at man som ildsjæl hos Dansk Folkehjælp også bekræftes i, at den sociale arv kan være tung og sætte dybe spor.

- Mange af de enlige forsørgere nu kommer selv ud af familier i en lignende situation. Ofte magter de ikke som eneforælder til måske tre-fire børn at komme videre, og de fryser derfor nemt fast i arbejdsløshed og dårlig økonomi uden overskud til noget som helst andet end at passe deres børn, siger Jette Videnkjær.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Sådan bliver du frivillig

Hvis du selv pønser på at gøre en frivillig indsats igennem Dansk Folkehjælp, skal du blot henvende dig hos en af hjælpeorganisationens 50 lokalafdelinger spredt ud over hele landet, eller hos hovedkontoret på Lolland.

Dansk Folkehjælp har i alt cirka 3.000 frivillige, der yder så forskelligartede indsatser som deltagelse i ferielejre, julehjælp eller samaritarbejde. Det sidste - samarit - kræver dog, at man tager et kursus, inden man kan praktisere det.

Det er også - som med Jette Videnkjær - muligt at arbejde i en af organisationens mange genbrugsbutikker, og man bestemmer selv hvor mange timer, man kan lægge i det.

Sådan kan du støtte
Vil du give et bidrag til Julehjælp 2021, kan du gøre følgende:

1) Støt direkte her:

2) Send 'julegave' til 1999 og støt med 150 kr.

3) Send et valgfrit beløb via MobilePay til 13221.

4) Indsæt i bank, reg. nr. 5301, konto 0000 333 666, mrk. dit bidrag 'Julegave'.

Det får de heldige ansøgere få i Julehjælp

(Der er 16.791 ansøgere, og p.t. penge til at hjælpe 10.375 af dem.)

Julehjælp 2020 har en samlet værdi af 1800 kr. pr. familie og består af:

Julemad og kolonialvarer til en værdi af 800 kr.

1 x gavekort til indkøb af gaver til familiens børn til en værdi af 1000 kr.
 

Det er ikke B.T. og Ekstra Bladet, der er de beskidte

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.