Fattigjul: Øv mor, de andre går i Adidas og Vero Moda

Familen Andersen har ikke mange penge, så da venlige folk på Facebook donerede en pakkekalender, var glæden stor. Nu søger de hjælp til juleaften

Freja, Vibeke og Stephanie søger julehjælp.
Freja, Vibeke og Stephanie søger julehjælp.

– Pakkekalenderne gør en forskel for pigerne. Nu kan de snakke med i skolen om, hvad de har fået i dagens kalender. De var så stolte, da det også lykkedes for dem at være med. Det er især for den store begyndt at være et problem.

Det var en god dag for 38-årige Vibeke Andersen fra Nykøbing Falster, da hun kunne fortælle sine døtre, Stephanie på ti og Freja på seks år, at der også ville være pakkekalender til dem i december.

Havde kun råd til den fra Kiwi til 8 kroner
Ikke fordi den sygdomsramte mor på kontanthjælp havde fundet ekstra penge på budgettet, men fordi hun havde fundet en Facebook-gruppe, hvor deltagerne gerne ville hjælpe fattige børnefamilier med at få glæde i julen, og de sendte de to pakkekalendere til hende.

– Det er den slags udgifter, jeg hele tiden må sortere fra, så det var en dejlig begivenhed for både dem og mig.

- Som andre børn ønskede de sig store chokolade- eller Lego-julekalendere til 200 kr., og jeg havde kun mulighed for at købe en lille kalender i Kiwi til otte kroner, siger Vibeke Andersen.

Syg og arbejdsløs i seks år
Hun har været alenemor og skiftevis syg og arbejdsløs, siden Frejas far tre måneder efter fødslen fandt en anden.

Inden barselsorloven arbejdede hun som delikatesseassistent, men bruddet slog hende så meget ud, at hun i første omgang gik ned med en depression. Da hun blev rask, var det til arbejdsløshed og dagpenge, og for to år siden blev hun ramt af en mave-tarmsygdom, som på almindelig dansk nærmest kan betegnes som kronisk diarre, og som lægerne ikke kan finde en forklaring på.

Øv mor: De andre går i Adidas
– I de seks år har det været en konstant økonomisk nedtur fra en arbejdsindtægt til dagpenge, til sygedagpenge og for lidt over et år siden kontanthjælp. Hele tiden sværere at få pengene til at slå til, beskriver Vibeke Andersen sin situation.

– Stephanie er begyndt at føle, at der er forskel på hende og hendes klassekammerater i fjerde klasse. Pigerne er begyndt at gå op i tøj og mærkevarer, og hun vil selvfølgelig gerne have det samme, som de andre får. Øv, mor! Alle de andre har træningstøj fra Adidas og tøj fra Vera Moda, siger hun. Det gør ondt.

Svømning må vælges fra
Økonomien betyder også, at hun har måttet melde Stephanie ud fra spejder, at pigerne ikke kan gå til svømning med kammeraterne eller have andre fritidsinteresser.

– Heldigvis betyder vore problemer ikke, at de bliver ekskluderet af de andre. De kommer med til fødselsdage, og efter juleferien har jeg lovet Stephanie, at hun må invitere hele klassen til sin 11-års fødselsdag.

Hun glæder sig meget, for det bliver hendes første rigtige børnefødselsdag, mens jeg spekulerer over, hvordan vi får råd til det.

– Fødselsdage er et økonomisk problem. Der er den regel, at man har en gave med til 50 kr., så hvis der er fem på en måned, kan det mærkes. Jeg snyder lidt og køber nedsatte ting i løbet af året, og det er ikke altid, det er en ting til 50 kr. Men det respekterer de andre heldigvis, fordi de kender vores situation.

Ingen udflugter
Vibeke Andersens sygdom betyder også, at hun ikke kan tage på udflugter med sine døtre. Heller ikke de gratis af slagsen. Bare det at købe ind kan være et stort problem.

– Jeg skal hele tiden være i nærheden af et toilet. Så der skal planlægges meget, hvis jeg skal forlade lejligheden, sukker Vibeke Andersen.

Ønsker sig spil
Stephanie har en ældre PlayStation, hun har fået af sin fars kollega. Til jul ønsker hun sig spil til den.

– Og en iPhone, lyder det optimistisk fra den tiårige pige.

– Jeg skal have alle de gaver, jeg ønsker mig, siger Freja glad og nævner i flæng en levende slange, en kanin, en fjernstyret edderkop og en talende fugl – og så noget glimmer.

Så selv om det ikke rækker til de ønsker, håber Vibeke Andersen meget, at hun får mulighed for at forsøde pigernes jul med hjælp fra Dansk Folkehjælp og Ekstra Bladets juleindsamling.

Du kan støtte Julehjælp 2015

Mobilepay/Swipp: 51 81 11 12

SMS: send JULEGAVE til 1999 (så støtter du med 150 kr)

eller overfør via bank til reg.-nr.: 5301, konto-nr.: 0 333 666. 

Du kan også - hvis du tror, du har et netværk, der er parat til at støtte - oprette din egen indsamling her.

1 af 2 
2 af 2 Freja, Vibeke og Stephanie søger julehjælp.