Fik selv fattighjælp for 63 år siden: Nu bruger Jørgen 50.000 på julen

Jørgen Lange Thomsen er en mønsterbryder, der voksede op under meget fattige kår med en enlig mor og fire søskende i en toværelses lejlighed. Han har på egen krop mærket, hvor meget det hjælper at få en ekstra håndsrækning i julen

Jørgen Lange Thomsen kæmpede sig ud af barndommens fattigdom og omsorgssvigt ved hjælp af en lærer i folkeskolen og en rektor på Sorø Akademi, der insisterede på, at den kloge dreng skulle have mulighed for at bryde mønsteret. Han endte som en højt respekteret professor i Retsmedicin. Foto: Claus Bonnerup
Jørgen Lange Thomsen kæmpede sig ud af barndommens fattigdom og omsorgssvigt ved hjælp af en lærer i folkeskolen og en rektor på Sorø Akademi, der insisterede på, at den kloge dreng skulle have mulighed for at bryde mønsteret. Han endte som en højt respekteret professor i Retsmedicin. Foto: Claus Bonnerup

Jørgen Lange Thomsen kan stadig huske følelsen af at traske gennem snedriverne med rumlende mave sammen med sin mor til Frederikssundsvejens Skole i København, hvor julehjælpen til fattige familier var linet op på lange borde.

Hans mor var alene med fem børn, som sov i lag i en beskidt og faldefærdig toværelses lejlighed, hvor tapetet hang i laser, i nordvestkvarteret på kanten til Nørrebro. Et hårdt kvarter, der var præget af slagsmål, druk og fattigdom.

Donerer penge så børn kan få en god jul
- Vi var sultne hele tiden, husker 72-årige Jørgen Lange Thomsen, der siden er brudt ud af kummerligheden og er blevet kendt i offentligheden som den markante professor i retsmedicin, der blandt andet har identificeret døde ved terrorangrebet i New York i 2001 og tsunamien i Thailand i 2004, har afsløret de hemmeligheder, som drabsofre gemte, og været førende inden for sit felt i en menneskealder.

Her ses Jørgen Lange Thomsen i det miljø, hvor han er blevet førende på sit felt, som professor i retsmedicin. Her har han forsket og obduceret tusindvis af lig. Arkivfoto: Joachim Adrian/POLFOTO
Her ses Jørgen Lange Thomsen i det miljø, hvor han er blevet førende på sit felt, som professor i retsmedicin. Her har han forsket og obduceret tusindvis af lig. Arkivfoto: Joachim Adrian/POLFOTO
 

I dag giver han selv penge til forskellige organisationer, der samler ind til at give børn en god jul.

Skiftende mænd
Som barn ville han bare gerne have sin mors kærlighed, men de fem søskende måtte kæmpe med de mange skiftende mænd, som moren slæbte med hjem for at blive bekræftet, efter hun smed børnenes utro og kværulantiske far ud.

- Jeg elskede jo min mor og ville have hende, og jeg havde hende jo ikke. Det var mændene, der havde hende. Hun forsvandt fra os. Hun var ligeglad med os. Med ved juletid mandede hun sig op, i hvert fald i de første år, husker han.

Og her var posen fra julehjælpen med alskens godter nærmest ufattelig for den otte-ni-årige dreng.

- Så fik vi en kæmpe pose med flæskesteg, slik og alt muligt. Og jeg tænkte, hvem er dog så dumme at give så meget væk gratis? Jeg kunne slet ikke forstå det. Et år fik jeg et par nye sko, som jeg var enormt glad for. Så slæbte vi den pose med hjem, og så var julen reddet, siger han.

Jørgen Lange Thomsen voksede op i et hårdt miljø, hvor kvarterets børn i høj grad var overladt til sig selv. Foto: Claus Bonnerup
Jørgen Lange Thomsen voksede op i et hårdt miljø, hvor kvarterets børn i høj grad var overladt til sig selv. Foto: Claus Bonnerup

- Følte du taknemmelighed eller skam over at modtage?

- Nej, jeg syntes, det var dejligt. Jeg havde ikke problemer med at modtage hjælpen.

Men da de blev større, begyndte morens mænd også at dukke op og forpeste julen.

- Der kom en gang en svensker, der havde købt en gaslighter til mig i julegave. Den var jeg også glad for, men jeg ville jo hellere have min mor, end at hun slæbte svenskere med hjem, der havde gaslightere til mig. Det kunne hun slet ikke se. Hun kunne ikke finde ud af at sidde alene med fem børn. Vi skændtes jo også, og det skulle der overskud til. Og de der mænd skulle beundre hende. Det blev hun jo ikke af fem børn. Der blev hun ’bare’ elsket, siger han.

Han husker stadig, hvordan børnene blev sendt på gaden for at finde skodder, når der ikke var råd til cigaretter. Så kunne moren stikke dem ind i sytrisser og ryge dem helt ned til roden.

Støbte tænder af stearinlys
Hun havde dårlige tænder, og så skulle børnene til købmanden for at købe hvide fødselsdagslys, som hun kunne støbe de manglende tænder af, når hun skulle føre sig frem på værtshus.

- Købmanden undrede sig og sagde, at det var godt nok tit, vi havde fødselsdag. Og om vi ikke også ville have nogle røde lys. Men hun lavede dem rigtig godt, så mændene ikke kunne se det, og hun kunne smile til dem, siger Jørgen Lange Thomsen.

Når mændene havde været på besøg, gik børnene på rov i stolen efter mønter, de havde tabt ud af lommerne.

- Så gik vi ned til bageren og trak et stykke wienerbrød i automaten.

Han fortæller i sin 350 m2 store villa i midten af Odense med høje paneler, Information i avisholderen, et klaver, som han dog ikke selv spiller på, og en lysekrone i det høje loft med prismer. Kun fem minutters kørsel fra retsmedicinsk institut i Odense, hvor han nu har trukket sig lidt tilbage og kun arbejder omkring en dag om ugen.

Jørgen Lange Thomsen er gået fra fem børn i en toværelses til at bo i en stor villa midt i Odense. Og selvom det er et hjem med klaver spiller han dog ikke selv på det. Foto: Claus Bonnerup
Jørgen Lange Thomsen er gået fra fem børn i en toværelses til at bo i en stor villa midt i Odense. Og selvom det er et hjem med klaver spiller han dog ikke selv på det. Foto: Claus Bonnerup
 

Han er blevet noget, der minder om bedsteborgerlig, og sender en kærlig tanke tilbage til sin lærer på Rådmandsgades Skole, der insisterede på, at den 12-årige Jørgen med det gode hoved skulle noget større. Han blev sendt på friplads på Sorø Akademi som 12-årig, hvor den ellers strenge rektor også havde et blødt hjerte for den fattige, kloge dreng. Her fik han faste rammer og regelmæssige måltider og hørte aldrig, at regninger ikke blev betalt. Hans baggrund fortalte han ikke noget om til kammeraterne fra de fine familier.

- Så var det kun, når jeg var hjemme på ferie, at hele miseren dukkede op igen. Jeg havde ondt i maven, hver gang jeg skulle hjem. Børn, der klager over, at de har ondt i maven og hovedet som psykiske reaktioner, har jeg meget forståelse for. Nogle gange troede jeg, at jeg skulle dø, fordi det gjorde voldsomt ondt i maven. Der efterlod jeg jo så mine søskende hjemme i ulyksagligheden. Det var ikke noget godt liv, siger han.

Her ses Jørgen Lange Thomsen til fest på Sorø Akademi, der blev hans vej ud af fattigdom. Foto: Claus Bonnerup
Her ses Jørgen Lange Thomsen til fest på Sorø Akademi, der blev hans vej ud af fattigdom. Foto: Claus Bonnerup
 

Går all in på julen
Netop julen står som en højtid, hvor det er vigtigt for ham, at hans børn skal have det bedre, end han selv havde. Derfor går han også all in.

- Jeg kan jo ikke styre det. Netop fordi det var sådan for mig, så synes jeg jo, at mine børn skal have en jul, de kan mærke. Jeg tror, at jeg bruger 50.000 kroner på julen hvert år.  Vi holder det helt traditionelt. Vi tager ud og fælder juletræ hvert år, og det skal helst være stort. Og så får vi and og nogle gange gås. Men i år bliver det and, siger han og fortsætter:

- Sidste år oplevede jeg, at ham, der nu er otte, var blevet mæt over at blive slæbt med til juleforestilling. Nu gider jeg ikke mere, sagde han. De bliver julemættet. Men bedre at blive julemættet end julesulten, siger Jørgen Lange Thomsen.

Arkivfoto: Joachim Adrian/POLFOTO
Arkivfoto: Joachim Adrian/POLFOTO
 

- Betyder julen særligt meget for dig på grund af din baggrund?

- Nej, jeg er blevet træt af julen. Fordi den er lidt smertefuld på grund af min barndom, og så fordi jeg synes, at den skal være så perfekt. Jeg kan meget bedre lide påsken, hvor man har fri flere dage, og det er et andet budskab, siger Jørgen Lange, der stadig kan blive vred, når han læser om børn, der lever under fattigdomsgrænsen i Danmark. 'Tænk, at vi ikke er kommet videre'.

- Har du et budskab til børn, der hænger fast i fattigdom som du gjorde?

- Til børnene vil jeg sige, at I selv kan tage affære, når I bliver voksne. Men det er især til de voksne: Vær opmærksom på de små børn, der kan og bør være mønsterbrydere. Og det er ikke så meget forældrene, for de sidder jo fast i jammeren, men især til pædagoger og lærere. Det er jer, der har ansvaret. Ser de her børn. Se dem og hjælp dem, siger han og fortsætter:

- Giv alle en chance. Den der lille umulius, som er dum og snottet, giv ham en chance, for der er mere i børn, end der tit kommer frem. Og det er jo ikke alle, der behøver blive professor i retsmedicin eller en rig Trump. Derfor kan man godt få et godt liv, og bedre end der måske står i fødselspapirerne, fastslår han.

Foto: Claus Bonnerup
Foto: Claus Bonnerup

Sådan støtter du Julehjælp

MOBILEPAY / SWIPP 51 81 11 12

SMS JULEGAVE TIL 1999 – så støtter du med 150 kr.
Beløbet plus alm. sms-takst opkræves automatisk på din næste mobilregning

INDSÆT PÅ KONTO – Mærk dit bidrag JULEGAVE
Reg.nr. 5301
Konto 0 333 666

STØT ONLINE – KLIK HER

Sidste år fik 5400 børnefamilier Julehjælp

Dansk Folkehjælp gennemfører for 10. år i træk i samarbejde med Ekstra Bladet en landsdækkende julehjælpsindsamling.

Alle indsamlede midler går ubeskåret til julehjælp til enlige forsørgere på overførselsindkomst med hjemmeboende børn under 18 år.
Dansk Folkehjælp har netop åbnet for ansøgninger, og som noget nyt kan man nu ansøge elektronisk.

Målet i Dansk Folkehjælp er klart: Endnu flere fattige familier i Danmark skal have en god jul med julemad og gaver til børnene.

Julehjælpen består af:
En kolonialvarekurv fra eksempelvis REMA 1000 til en værdi af 500,- kr.

Et gavekort til Fætter BR på 500,- kr.

Et gavekort til SPORTSMASTER på 500,- kr.

--------------------

Fakta om julehjælp i perioden 2007-2015:

Uddelte julepakker:

År 2007 = 430

År 2008 = 1.485

År 2009 = 2.440

År 2010 = 4.100

År 2011 = 4.900

År 2012 = 4.000

År 2013 = 4.900

År 2014 = 5.000

År 2015 = 5.400

 

Indsamlede beløb:

År 2007 = 0,6 mio. kr.

År 2008 = 1,8 mio. kr.

År 2009 = 3,3 mio. kr.

År 2010 = 5, 6 mio. kr.

År 2011 = 7,0 mio. kr.

År 2012 = 6,7 mio. kr.

År 2013 = 7,0 mio. kr.

År 2014 = 7,15 mio. kr.

År 2015 = 7,72 mio. kr.

1 af 2 
2 af 2 Jørgen Lange Thomsen kæmpede sig ud af barndommens fattigdom og omsorgssvigt ved hjælp af en lærer i folkeskolen og en rektor på Sorø Akademi, der insisterede på, at den kloge dreng skulle have mulighed for at bryde mønsteret. Han endte som en højt respekteret professor i Retsmedicin. Foto: Claus Bonnerup