Helle har 375 kr at leve pr måned: Alligevel er hun flov over at bede om hjælp

Helle Bachmann er sygemeldt og klarer sig på bankens og venners nåde – alligevel sætter hun og datteren en ære i at åbne deres hjem juleaften for en hjemløs.

Helle Bachmann er  gået fra at få 15.000 kroner udbetalt hver måned til nu at få 9000. Her er hun med datteren Josefine på 14 år. Foto: Claus Bonnerup
Helle Bachmann er gået fra at få 15.000 kroner udbetalt hver måned til nu at få 9000. Her er hun med datteren Josefine på 14 år. Foto: Claus Bonnerup

Det store køkken i det lille rækkehus nær det lokale fodboldstadion i Trustrup mellem Grenaa og Tirstrup på Djursland oser af varme og venlighed.

Så lad os skynde os at sige, at den ældre, hjemløse mand i Grenaa, som sælger Hus Forbi, og som er blevet inviteret til at holde juleaften netop her, godt kan begynde at glæde sig.

– Josefine har selv stået for en indsamling til ham (den hjemløse, red.) de seneste år, så vi har kunnet give ham en julegave. I år går vi så skridtet videre og inviterer ham til at komme og holde juleaften med os.

– Han drikker ikke og er en elskelig ældre herre, fortæller Helle Bachmann, mens hendes 14-årige datter, Josefine, nikker.

Depression, angst og 375 kr når alle faste udgifter er betalt
Det er ellers ikke, fordi den lille familie har råd til store armbevægelser med Hanne Bachmanns status som sygemeldt med tilbagevendende depression og angst og et rådighedsbeløb på sølle 375 kroner om måneden, når alle faste udgifter er betalt.

– Jeg erkender gerne, at jeg er flov over at skulle bede andre om hjælp, men det ændrer ikke ved, at vi med en julehjælpspakke kan holde en helt anden jul, end vi ellers ville kunne.

Hvordan flugter din pressede økonomi med, at I inviterer en hjemløs juleaften?

– Min datter og jeg vil langt hellere give og gøre andre glade end selv modtage. Selv om man selv har det hårdt, kan man godt tænke på andre, som har det endnu værre, siger den 53-årige pædagogmedhjælper, der også har en 25-årig datter, som bor med sin mand og deres etårige barn i Grønland.

Sælger gamle ting
Helle Bachmann drømmer om at vende tilbage til jobbet som pædagogmedhjælper – og helst efter at have klaret den sidste tredjedel af uddannelsen som pædagog-assistent, som hun stadig mangler.

Ikke kun fordi hun på et år er gået fra at få 15.000 kroner udbetalt hver måned til nu at få 9000, men også fordi hun elsker sit job og savner de sociale relationer, det giver til børnene og kollegerne.

– Vi har fundet gamle ting på loftet, som vi aldrig bruger, som vi så har solgt til en lokal kræmmer eller via internettet.

- Det har nogle gange hjulpet lidt på økonomien.

- Men langt den største hjælp har været, at banken har været søde til at sætte afbetalinger i bero, og at venner og familie har dækket os ind, når vi har manglet noget, fortæller Helle Bachmann og sender en særlig venlig tanke til sin 87-årige far på plejehjem.

Helles mor døde af kræft i 2008, og hun har en bror i Grenaa, som kræver megen hjælp og støtte efter at have fået en blodprop i hjernen.

Det er dybt forkert
Det markante indtægtstab fra 15.000 til 9000 om måneden får Ekstra Bladet til at spørge, hvorvidt Helle Bachmann således forstår, hvorfor den borgerlige regering argumenterer så hårdt for at skære i de sociale ydelser for at få flere mennesker i arbejde.

– Jeg forstår udmærket, at Lars Løkke vil piske dem, der intet fejler, og som i årevis har levet af kontanthjælp, til at få et job.

- Men Løkke-regeringen rammer ved siden af, når de skærer i ydelserne til syge mennesker som mig.

- Det er dybt forkert, at folk, der i forvejen har det svært i kraft af sygdom, oven i købet også skal bøde med en meget stram privatøkonomi.

 

Nærvær og grin som bonus
Når Helle Bachmann som de andre ansøgere til årets julehjælpspakker, Ekstra Bladet har besøgt, skal forholde til, hvad afsavn er for hende, svarer hun:

– Alle de ting, du ikke kan gøre. For eksempel en biograftur eller en indkøbstur til Aarhus, hvor jeg siger til min datter, at nu må du købe tøj for 1000 kroner.

- Jeg kompenserer ved, at vi gør en masse gratis ting i stedet såsom strandture, klippe og klistre og at spille spil.

– Bonussen er, at vi samtidig får en masse nærvær, grin og glæde, tilføjer Helle Bachmann.

Hun erkender dog, at hun nogle gange har sat sig i et hjørne og grædt over sin egen situation.

– Men så har jeg ringet til en veninde, og så har vi måske talt om, at der er mange, der har det meget værre.

- Det har lettet på det hele, siger Helle Bachmann, der er en af de 14.283 enlige forsøgere, der i år har ansøgt om at få julehjælp fra Dansk Folkehjælp og Ekstra Bladet..

 

 

-----------------------------

Sidste år fik 9200 familier en bedre jul
Sidste år samlede Dansk Folkehjælp og Ekstra Bladet 12.1 millioner kr ind, så ialt 9200 familier fik hjælp til en god - eller i hvertfald bedre - juleaften. I år er der kommet lidt over 14.000 ansøgninger.

Du kan støtte sådan her:

SMS JULEGAVE til 1999 og støt med 150,- kr.

Mobilepay 51 81 11 12

Bank: mærk 'JULEGAVE' Reg.nr.: 5301 Konto nr. 0 333 666

Hvad består Julehjælpen af?
Kolonialvarekurv eller gavekort til REMA 1000, værdi 500 kr.

1 x gavekort til børnene til Fætter BR værdi, 500 kr.

1 x gavekort til børnene til SPORTMASTER, værdi 500 kr.

Hvem kan søge om Julehjælp?
Familierne, der modtager julehjælp, skal være enlige forsørgere på overførselsindkomst, jf. ansøgningsskemaet og have hjemmeboende børn under 18 år.

For at sikre at ansøgerne opfylder kriterierne, bliver ansøgningerne verificeret af de sociale myndigheder i kommunerne, så vi er sikre på, at det er dem, der trænger mest, der får.

1 af 2 
2 af 2 Helle Bachmann er gået fra at få 15.000 kroner udbetalt hver måned til nu at få 9000. Her er hun med datteren Josefine på 14 år. Foto: Claus Bonnerup
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen