Iskold fattigjul: Ingen penge til vintertøj

Der er lavvande i kassen: Penge er der ikke mange af midt på måneden hos René Sørensen i Faxe - hans håb for juleaften er en pakke fra Dansk Folkehjælp

René Sørensen håber meget på at der kommer en pakke, så han kan holde en god jul sammen med sønnerne Kristoffer og Mathias. (Foto: Thomas Szlavik)
René Sørensen håber meget på at der kommer en pakke, så han kan holde en god jul sammen med sønnerne Kristoffer og Mathias. (Foto: Thomas Szlavik)

Vanskelighederne med at få råd til bare en beskeden juleaften er ikke det mest påtrængende problem for den 45-årige alenefar René Sørensen fra den sjællandske provinsby Faxe, der er blandt ansøgerne til Dansk Folkehjælp og Ekstra Bladets julehjælp.

– Lige nu mangler vi vintertøj til drengene.

- Men der er ingen penge til at købe noget for, svarer René Sørensen umiddelbart, når man spørger ind til hans og familiens situation.

Så må problemerne omkring juleaften holdes lidt i baggrunden.

Ødelagt ryg og knæ
René Sørensen har i mange år været på kontanthjælp efter en række uheld på arbejdet. To knæskader og en skade i albuen hører til de mindre ting. Værre er det, at han for to år siden kom til skade med ryggen, hvor et knækket ledbånd betød, at ryggen blev to centimeter kortere. Skaderne betyder konstante smerter, og han tager stærk smertestillende medicin seks gange i døgnet.

Kunne ikke rejse sig fra toilettet
– Det hæmmer min bevægelsesfrihed. Hvis jeg bruger kroppen for meget, kan jeg pludselig ikke komme op fra sofaen. Så må jeg bede drengene om hjælp. De har også måttet hjælpe mig op at stå, når jeg har været på toilettet, siger René Sørensen.

For fem år siden blev han alene med sine to sønner, ni-årige Mathias og Kristoffer på 12 år. De har også en søster på otte år, som har bopæl hos deres mor, men som i følge René det meste af tiden opholder sig hos ham og drengene.

Gælden uden ende
Fra samlivet med børnenes mor hænger han på noget gammel gæld og for at få enderne til at nå sammen, må han ind i mellem låne penge hos venner og familie.

– Når halvdelen af måneden er gået, er der nogle gange ikke flere penge. Så må vi låne for at få mad på bordet. Men de penge skal jo også betales tilbage, så det løser ikke problemet. Tværtimod gør lånene det værre. Det er skruen uden ende, siger René Sørensen.

1500 kr. til mad
Han mener, at der kun er 1500 kr. om måneden til at købe mad til familiens tre, ofte fire personer.

– Så vi må bruge fantasien, men det bliver mest til retter med hakket kød og noget sammenkogt. Jeg forsøger at lave mad til to dage ad gangen, så det kan strække lidt længere. Rester er der ikke noget, der hedder. De bliver også spist. Først får børnene, så må jeg se, hvor meget der er tilbage til mig.

Se også: Fattigjul: Ingen varmt vand - 11-årig bader hos venner

Når børnene skal til fødselsdag hos kammerater, er det med gaver til højst 30 kr., og når de selv har fødselsdag, kan vi ikke geninvitere, for det er der ikke råd til. Så de må nøjes med at holde fødselsdag med mig og måske også deres farmor, siger René Sørensen.

Dem med modetøj mobber mine drenge
Tøjet er også et stort problem. Lige nu er det svært at få råd til vintertøj. Men når der er penge til tøj, så er René Sørensen nødt til at købe så billigt, at det let kommer til at se lidt gammeldags ud.

– Det betyder, at drengene oplever at blive mobbet i skolen af de børn, hvor forældrene har råd til at give dem det nyeste modetøj. Mathias og Kristoffer har altid rent og pænt tøj på, men bestemt ikke det nyeste nye, og det bliver de drillet for.

Se også: Julehjælp: De andre piger i skolen driller fattig pige

René Sørensen har ikke tidligere søgt om julehjælp, fordi han ikke har været opmærksom på muligheden. Så i år håber han meget på at komme i betragtning.

Svært med julegaver
– Drengene blev så kede af det, da jeg for nylig måtte forberede dem på, at det kan blive svært med julegaver i år. Jeg kan godt undvære at få noget. Men det er noget andet med børnene, Og så er det ikke kun juleaften, det er et problem.

- Det har også betydning, når de kommer tilbage efter jul, og alle kammeraterne fortæller om deres store gaver, og de ikke kan være med i snakken. Så ender det igen med, at de bliver mobbet i skolegården, frygter René Sørensen.