Julehjælp: Fattigt barn bliver glad for gammelt legetøj

I Frederikssund ligger en af Dansk Folkehjælps 12 genbrugsbutikker. Overskuddet fra forretningen går til fattige børns julegaver

Bernt Jensen tager meget gerne imod brugt legetøj i genbrugsbutikken i Frederikssund. Så kan han sælge det og give pengene videre til fattige danske børn. Foto: Mogens Flindt)
Bernt Jensen tager meget gerne imod brugt legetøj i genbrugsbutikken i Frederikssund. Så kan han sælge det og give pengene videre til fattige danske børn. Foto: Mogens Flindt)
Følg nationen!

De seneste år har danskerne for alvor taget genbrugstanken til sig. Landet over dukker der stadig flere genbrugsbutikker op, og små og store loppemarkeder er et hverdagssyn.

Genbrug løfter julehjælpen
Den dille er de glade for i Frederikssund, hvor en af Dansk Folkehjælps nyeste genbrugsbutikker blev åbnet for halvandet år siden. Og nu er Folkehjælpens lokale ildsjæle snart klar til at fordele overskuddet til de børn og familier, som kommer til at nyde godt af årets julehjælp.

Kom med dit gamle legetøj
- Selv om det er andet år, vi kører, er det første gang, overskuddet fra butikken bidrager til julehjælpen.

- Det giver rigtig god mening at genbruge legetøj, tøj og andre ting, som ikke fejler noget, og så lade fattige børn nyde godt af pengene, siger Bent Jensen.

Frivillige søges
Han er formand for Dansk Folkehjælp i Hillerød-Halsnæs og en af de 11-12 frivillige, der sørger for, at genbrugsbutikken i Østergade 28 i Frederikssund holder åbent seks dage om ugen. Og bortset fra, at de godt kunne bruge nogle flere frivillige er det en tjans, den 72-årige pensionerede taxachauffør holder af:

- Det er meget konkret arbejde, og det er jo sjovt at stå her og møde kunderne. Hovedparten af vores varer får vi fra folk, der selv kommer forbi og afleverer dem. Men vi tager da også gerne selv ud for at hente dem, siger Bernt Jensen – som i øvrigt stadig holder sit chaufførfag vedlige som tilkaldevagt i et firma, der kører med handicappede.

Det gavner lokalt
Genbrugsbutikken i Frederikssund fik en forrygende start, da den åbnede i maj 2013. I løbet af de første 100 dage rundede den 80.000 kroner i omsætning, og da udgifterne begrænser sig til husleje, varme og elektricitet, falder der altså mange penge af til julehjælpen.

- Siden er omsætningen dalet lidt, men det kører da stadig fint. Og man skal jo tænke på, vi ikke er den eneste genbrugsbutik i Frederikssund. Da vi åbnede vores forretning, var vi den fjerde genbrugsbutik i byen.

Siden er der kommet yderligere en til, så nu er vi oppe på fem, siger Bernt Jensen.

Dansk Folkehjælps butik adskiller sig dog fra de andre. Flere af dem tilhører kirkesamfund, der anvender deres overskud til ulandshjælp.

Nogle kunder vil gerne hjælpe danskere
- Det er naturligvis også et godt arbejde, de laver. Og i de 35 år, jeg har været aktiv i Dansk Folkehjælp har jeg selv haft ulandene som min hjertesag. Men der er altså kunder, der foretrækker vores butik, fordi vores overskud anvendes til lokale formål. Og det reklamerer vi da også med, siger Bernt Jensen.

Er der overhovedet fattigdom i Frederikssund?

- Det er der. På det punkt tror jeg faktisk, at det her i Frederiksund er nøjagtigt lige som alle andre steder i landet. Da vi fornylig lagde 25 ansøgningsskemaer til julehjælp frem på disken i vores butik, gik der ikke lang

tid, før alle skemaer var hentet, fortæller Bernt Jensen og afslører, at Frederikssund også ligner alle andre, når det drejer sig om julehygge:

- Ja, når børn og voksne kommer her i butikken for at hente deres julepakker, sørger vi selvfølgelig for, at der også er gløgg og sodavand og æbleskiver.

Dansk Folkehjælp har 12 genbrugsbutikker. Ud over Frederikssund ligger de i Brande, Aars, Skive, Aarhus, Grenaa, Frederikshavn, Grindsted, Nakskov, Præstø, Haderslev og Odense.

Har du noget gammelt legetøj, det kunne sælges?

 

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Papes ambition at være både dyr og dårlig?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind