Julehjælp: I år er første gang vi pynter op siden vi mistede Victoria

Janni Markussen mistede sin fem-årige datter i trafikulykke i 2015 - i år føler hun for første gang siden da, at hun kan nyde julen med sine øvrige børn

Video: Ernst van Norde

Billedet på væggen i baggrunden i dagligstuen bliver ved med at fange vores opmærksomhed, selv om vi har godt og spillevende selskab ved bordet med hjemmebag, varm kaffe og kalenderlys.

Den lille, lyshårede pige i sort-rød ballerina-kjole og med rød sløjfe i håret smiler til verden med sine mælketænder. Hun har samtidig et glimt i øjnene, som ville have lyst rummet endnu mere op, hvis hun havde været her hos sin mor og sine fire søskende - Johnny på 13, Natasha på 12, Mikas på fem og Selina på tre år.

- I år er første gang, vi har pyntet op til jul, siden vi mistede Victoria.

De sidste par år har højtiderne været hårde
- De sidste par år har det godt nok været hårdt at møde højtider som nu, siger Janni Markussen om den hjerteskærende tragedie, da hendes datter, fem-årige Victoria, i august 2015 blev kørt ihjel på sin cykel.

Ekstra Bladet har tidligere udførligt beskrevet ulykken, sorgen, savnet, smerten. Det er blandt andet derfor ikke hensigten at gøre det igen. Men som den 34-årige, enlige mor selv formulerer det, så er det umuligt at tale uden om det lille menneske, der fylder så meget:

- Victoria vil altid være en del af os. Det kan og skal intet ændre på.

Victoria var en rigtig prinsesse. Privatfoto Tæt på Tabu på Facebook: Kan du tåle at se døde Victoria?

Føler sig sat uden for
Janni Markussen havde indtil for tre og et halvt år siden - cirka et år inden familien mistede Victoria - forsørget sig selv og sine via sin uddannelse som social- og sundhedsassistent og sin stolthed ved at klare sig selv. Men en blodprop i hjernen og en operation i den ene hånd satte Janni Markussen ud på sidelinien, inden påkørslen af Victoria reducerede alt andet i denne verden til detaljer.

Men med tiden er 'hverdags-detaljer' som rådighedsbeløb og kontanthjælpsloft blevet markante brikker i Janni Markussens hverdag. Familien har været nødt til at flytte fra hjemmet i Bredal ved Vejle til det billigere parcelhus i Givskud ved Billund.

 

Kontanthjælpsloft koster 4300 pr måned
Kontanthjælpsloftet koster i runde tal 4.300 kroner på den enlige mors bundlinie hver måned. Med et rådighedsbeløb på 3.500 kroner er Janni Markussen naturligt motiveret for at komme tilbage på arbejdsmarkedet af den simple årsag, at hun så kan få råd til bare en sjælden gang imellem at slå sig lidt løs.

- Ud over det økonomiske aspekt spiller det også ind, at jeg gerne igen vil være en fuldt integreret del af samfundet. I min situation føler man sig på mange måder uden for, når man ikke har et job og kan klare sig selv, siger hun, der siden april i år har været i arbejdsprøvning 16 timer om ugen i en genbrugsbutik i Vejle.

- Jeg er en meget socialt anlagt person, og jeg elsker at komme ud blandt andre og få nye impulser. Det kan jeg mærke, at jeg nu har fået behov for, og der vil et fuldtidsjob på flere måder være rigtig godt for mig og børnene.

Friheden ved at tjene sine egne penge
- Materielle goder er ikke det vigtigste for mig, men følelsen af den frihed, der følger med at tjene sine egne penge, er vigtig. Så man i det mindste bare en gang imellem kan købe ting, man gerne vil have eller gerne vil give sine børn.

Den økonomiske smalhals har også betydet, at goder som ferie væk hjemme fra og fritidsinteresser er en by i Rusland. En gammel campingvogn og en stand ved Vorbasse Kræmmermarked har dog været små oaser i de seneste års tunge sorg over tabet af Victoria.

Vi blev svigtet af kommunen
De mange materielle afsavn synes dog på ingen måde at have sat sig i børnene, de tre hunde, katten og undulaten, hvis samlede udtryk er glad, spørgende, legende som i enhver anden familie. For dem er savnet til deres søster blevet til et livsvilkår, som de bærer nænsomt ved siden af deres genvundne glæde og nysgerrighed.

Janni Markussen lægger ikke skjul på en vis vrede vendt mod både Vejle Kommune og Sydøstjyllands Politi i årene efter dødsulykken med Victoria.

 

- Kommunen har svigtet os omsorgsmæssigt og økonomisk. Børnene kom først med i et sorg- og bearbejdningsnetværk efter sommerferien. Det har betydet, at jeg nu har børn, der igen trives. Men hvorfor skulle der gå to år, inden det skete, spørger Janni Markussen, der heller ikke har den store respekt for politiet.

- To dage efter ulykken ringede Sydøstjyllands Politi og spurgte, om jeg havde lyst til at mødes med den kvinde, der havde kørt min datter ihjel. Alt gik i stå.

- Det var jo alt, alt for tidligt og en meget uempatisk fremgangsmåde, siger Janni Markussen, der ikke har haft kontakt med fædrene til sine ældste børn de seneste mange år.

Modsat er båndet til de to yngstes, Mikas og Selinas´, far så stærkt, at Janni og børnene, minus Natasha, der skal være hos sin far i Kolding, i år skal holde jul hos de to yngstes farmor og farfar i København.

Uanset hvor de befinder sig, vil alle børnene og Janni Markussen nok sende mange varme tanker til Victoria.

 

-----------------------------

Sidste år fik 9200 familier en bedre jul
Sidste år samlede Dansk Folkehjælp og Ekstra Bladet 12.1 millioner kr ind, så ialt 9200 familier fik hjælp til en god - eller i hvertfald bedre - juleaften. I år er der kommet lidt over 14.000 ansøgninger.

Du kan støtte sådan her:

SMS JULEGAVE til 1999 og støt med 150,- kr.

Mobilepay 51 81 11 12

Bank: mærk 'JULEGAVE' Reg.nr.: 5301 Konto nr. 0 333 666

Hvad består Julehjælpen af?
Kolonialvarekurv eller gavekort til REMA 1000, værdi 500 kr.

1 x gavekort til børnene til Fætter BR værdi, 500 kr.

1 x gavekort til børnene til SPORTMASTER, værdi 500 kr.

Hvem kan søge om Julehjælp?
Familierne, der modtager julehjælp, skal være enlige forsørgere på overførselsindkomst, jf. ansøgningsskemaet og have hjemmeboende børn under 18 år.

For at sikre at ansøgerne opfylder kriterierne, bliver ansøgningerne verificeret af de sociale myndigheder i kommunerne, så vi er sikre på, at det er dem, der trænger mest, der får.

 

1 af 3 
2 af 3 
3 af 3 Janni Markussen med sine børn omkring sig. På billedet den trafikdræbte datter Victoria, som blev kørt ihjel 23. augus 2015, da hun cyklede i et område med vejarbejde og deraf nedsat hastighed fra 70 km/t til 50 km/t. Foto: Ernst Van Norde