Ministerens barndom: Mor syede mit tøj og der var mange dage med grød

I dag har Dansk Folkehjælps Julehjælpsindsamling passeret 8,9 millioner kroner. Socialminister Mai Mercado følger med - og har forresten selv fået julehjælp da hun var lille

Vi havde maaange grøddage, så jeg har svært ved at spise grød i dag, fortæller  Mai Mercado, om at vokse op i hjem, hvor  prioriteringerne var knivskarpe. Foto: Linda Johansen
Vi havde maaange grøddage, så jeg har svært ved at spise grød i dag, fortæller Mai Mercado, om at vokse op i hjem, hvor prioriteringerne var knivskarpe. Foto: Linda Johansen

Regeringen jubler over, at over 10.000 flere er kommet i job, efter at kontanthjælpsloftet ramte de svageste sidste år.

Men for resten er det en fortvivlende nedtur. 62.000 børn er ramt, fordi deres forsørgere får færre penge.

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) følger med i bl.a. Ekstra Bladets og andres juleindsamlinger, men har ingen planer om at ændre kurs:

– Vi tror, vi har sådan et fintmasket socialt net – hvorfor kaster flere og flere sig så over julehjælpen?

– Selvfølgelig har økonomien betydning. At sige, at kontanthjælpsloftet ikke betyder noget i den sammenhæng, ville være komisk.

Vigtigt at der er forskel på kontanthjælp og arbejde
– Men når det er sagt, så står jeg selvfølgelig også på mål for kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen. Og det gør jeg, fordi jeg synes, det er vigtigt, at der er forskel på at være på kontanthjælp og i arbejde.

– Men lige nu betaler 62.000 børn så prisen – hvordan tror du, det er for dem?

– Det tror jeg er hamrende hårdt i nogle hjem. Helt sikkert. Selvfølgelig har det en betydning at være den i klassen, som ikke får lige så gode julegaver som de andre.

– Men jeg vil også bare samtidig advare imod, at man bruger julegaven som målestok for, hvor god julen er.

– Jeg kan godt se, at der er børn, der lider afsavn. Men jeg bliver også bare nødt til at understrege, at når det handler om børns trivsel, så er økonomisk afsavn ikke det fulde billede for et barn.

- Og der ER muligheder ude i kommunerne. Hele fripladssystemet og et fantastisk civilsamfund, der står på spring for at hjælpe.

– Du prioriterer højt at bryde den sociale arv for børn – samtidig kommer der flere fattige børn. Hvordan synes du selv, det går?

– Jamen det jeg måler socialpolitikken op på, er sådan set ikke fattige børn. Det er, om folk er socialt udsatte.

560 millioner til udsatte børn
- Der kan godt være socialt udsatte med en lav indkomst. Det anerkender jeg fuldstændig. Men det er bare for at sige, hvad der er ledetråden for mig.

- Og det betyder også, at vi f.eks. lavede en stor dagtilbuds-aftale på 560 mio. kr. lige før sommerferien, hvor vi lige præcis også kommer ind og tager hånd om udsatte børn.

– Dansk Kvindesamfund sammenligner nogle af nutidens børn med ’Den lille pige med svovlstikkerne’?

(Mai ser vred ud) – Som fryser ihjel på gaden?!

– Mere pointen med, at det fattige barn kigger ind til de rige med alle iPad’erne, skiferierne, de seje frisurer og segboard?

– Den helt grundlæggende forskel er for mig, at i ’Den lille pige med svovlstikkerne’ er der en meget lille sandsynlighed for, at hun kan ende anderledes med sit liv. Hun fryser jo ihjel udenfor.

- Jeg synes faktisk, Danmark er kendetegnet ved, at man godt kan bryde gennem den sociale arv.

 

– Sidste år fik du kritik for at sige til folk på kontanthjælp, at hvis man skal holde børnefødselsdag, så sparer man op i forvejen ...

– Det er flere år siden, jeg sagde det!!

Folk skriver: Dit dumme svin
– Og jeg hører for det stadigvæk. Men sætningen er taget ud af en kontekst, og jeg får nærmest isninger ned ad ryggen! Jeg har ikke sagt det på den måde.

- Avisen.dk skrev i 2015 den rigtige historie om den sætning, og jeg kan kun opfordre interesserede i at google Mercado og Julehjælp og læse, hvad det var. Jeg har aldrig haft et ønske om at sparke nedad.

– Du bliver helt ophidset nu?

– Jeg får det sådan ... helt varmt. Det blev udlagt Marie Antoinette-agtigt, at ’hvis de ikke kan få brød, så lad dem spise kage’. Intet ligger mig fjernere.

- Der er stadig folk, der skriver til mig og starter med ’Dit dumme svin’ og bruger den sætning.

- Så skriver jeg tilbage, om jeg lige må sende dem artiklen fra Avisen.dk ... Og når de har læst den, siger de – okay, der er jo slet ikke det, vi har forestillet os.

– Hvordan synes du, medfølelsen er i samfundet for mennesker i social nød?

– Jeg ved fra egne erfaringer, at borgere, samtidig med at de føler sig klemt, også føler sig talt ned til. Ringeagtede og ikke respekterede.

– I hvilke sammenhænge?

– I jobcenteret, f.eks.

– Du sagde sidste år, at vi havde brug for at finde ud af, hvad der fungerer på socialområdet. Har vi så fået det?

– Ja, vi arbejder vidensbaseret som aldrig før. Det kan lyde enormt akademisk og tungt. Men i den sidste ende handler det jo om, at når man giver en indsats for en borger, får borgeren noget ud af den.

– Vi fik f.eks. lavet en hjemløsetælling, hvor vi så en stigning i antallet af hjemløse. Men vi ved jo, at med den rigtige metode og den rigtige indsats – den, der hedder Housing First – dér kan ni ud af ti slippe hjemløsheden.

– Men der er da ikke kommet færre hjemløse!

– Nej. Men vi kan se, at der, hvor man bruger den virkelig systematisk, nemlig i Odense, hvor man har et tæt samarbejde mellem boligselskaber og med de forskellige institutioner som St. Dannesbo, et forsorgshjem, Kirkens Korshærs varmestuer og de andre aktører – dér er det lykkedes at knække koden.

- Der, hvor vi har set stigningen i hjemløse, er i provinsen. Og det er jo bl.a., fordi man ikke har arbejdet med en Housing First-indsats. Derfor har vi også lavet en hjemløseindsats på 154 millioner, hvor vi arbejder på at få Housing First ud til flere.

Minister har lovet mor ikke at tale om julehjælp mere

Mange opfatter Mai Mercado som indbegrebet af en konservativ hattedame fra Frederiksberg uden megen forståelse for, at man kan have brug for julehjælp.

– Ha ha – jeg er vokset op i udkanten af Vollsmose, i Odense. Lige ovre på den anden side af vejen. Nu bor jeg i København.

– Fik din mor julehjælp?

– Ja. Men jeg har lovet hende, at jeg ikke vil komme ind på det mere. Jeg tror, hun er lidt halvtræt af at blive spurgt om det af naboerne.

– Jeg kan ikke selv huske det. Min mor var alene med mig, til jeg var otte, og jeg var klar over, at prioriteringerne var knivskarpe.

– Jeg mærkede det på den måde, at min mor syede meget af mit tøj selv. Og det behøver ikke være negativt overhovedet. Jeg kan bare huske mange aftener med hende ved en symaskine.

– Det var vigtigt, at der blev spist op! Og vi havde maaange grøddage, så jeg har svært ved at spise grød i dag. Så vil jeg hellere til hver en tid have rugbrød.

– Hvilke afsavn kan du huske – stort og småt?

– Åh. Det er ikke noget at snakke om. Det bliver hurtigt til, at nogen opfatter det som klynk.

– Hvordan har det ellers sat sig i dig – går du helt agurk med at købe gaver til dine egne to børn?

– Nej! Jeg holder igen.

– Børn fra små kår har svært ved at kravle op ad den sociale rangstige, men du har gjort det?

– Ja …

– Er det takket være din mors årvågenhed, eller en kombin…

(afbryder med interviewets første, store smil) Ja! Jeg har den sejeste mor i hele verden. Hun er virkelig stærk. Rigtig, rigtig god. Hun har altid sagt, man kan blive alt.

– Hun var selv sygeplejerske.

– De er også seje …

- Ja!

1 af 2 
2 af 2 Vi havde maaange grøddage, så jeg har svært ved at spise grød i dag, fortæller Mai Mercado, om at vokse op i hjem, hvor prioriteringerne var knivskarpe. Foto: Linda Johansen
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen