Rekordmange søger julehjælp: Håber på mange penge

Dansk Folkehjælp forventer, at mere end 15.500 familier vil søge om julehjælp i år - et udtryk for en trist udvikling i samfundet, siger generalsekretær Klaus Nørlem, der håber, at mange vil støtte julehjælpsindsamlingen i år

Klaus Nørlem, generalsekretær i Dansk Folkehjælp, forventer desværre, at rekorder står for fald, når regnskaberne bliver gjort op om årets julehjælp. Foto Stine Tidsvilde
Klaus Nørlem, generalsekretær i Dansk Folkehjælp, forventer desværre, at rekorder står for fald, når regnskaberne bliver gjort op om årets julehjælp. Foto Stine Tidsvilde
Følg nationen!

Fattigdommen i Danmark stiger, selv om der lige nu er rekordlav ledighed og økonomisk vækst. Alligevel oplever en større og større gruppe mennesker i Danmark, at de intet mærker til fremgangen, tværtimod.

Fattigdom blandt børnefamilier stiger
- Vi har oplevet en stigning både i antallet af henvendelser om julehjælp og i antallet af ansøgere, som opfylder de kriterier, vi arbejder med.

- Det understreger desværre, at fattigdom blandt børnefamilier bare bliver ved med at stige, og det betyder desværre, at vi igen i år sætter endnu en rekord.

Håber at mange støtter op om Julehjælp
- Vi håber derfor, at rigtig mange virksomheder og private vil støtte op om vores julehjælp til netop disse familier, siger Klaus Nørlem, generalsekretær i Dansk Folkejælp.

Det er 12. år i træk, at Dansk Folkehjælp i samarbejde med Ekstra Bladet giver en hjælpende hånd til en værdi af 1.500 kroner til nogle af de mange tusind familier, som står på bunden af det danske velfærdssamfund.

Tænk på hvad du selv bruger på julegaver
- Vi forsøger at give en hel familie en bedre jul med vores hjælpepakke til 1.500 kroner. Når man sidestiller det med, at hver dansker i gennemsnit køber julegaver for 3.000 kroner, sætter det disse menneskers pressede økonomisk situation i et tankevækkende perspektiv, siger Klaus Nørlem.

Enlig mor på 19 år søger julehjælp: Med kun SU er man faktisk fattig

Søger hjælp flere steder
Når ansøgningsfristens deadline indtræder på fredag 30. november ved midnatstid, forventer Dansk Folkehjælp, at mere end 15.500 enlige fædre og mødre på forskellige overførselsindkomster har rakt hånden frem efter julehjælp. Dansk Folkehjælp er ikke ene om at indsamle penge og dele dem ud til de mest trængende, og det glæder Klaus Nørlem sig kun over.

- Du er ikke bekymret for, at folk efterhånden bliver forvirrede og trætte af, at flere forskellige, private hjælpeorganisationer som jeres samler ind til trængende danskere. At folk synes, det er blevet for meget?

- Nej, det er jeg ikke. Alle ved, at på denne tid af året tænker flere mennesker over, om de kan gøre noget godt for andre. Der er så at sige højsæson for humanistiske, næstekærlige aktiviteter, og det er kun rigtig godt og sundt for os allesammen, siger Klaus Nørlem.

For at dæmme op for, at flere ansøgere søger hjælp hos flere forskellige organisationer - og for at gøre hele ansøgningsprocessen nemmere for både borgere, organisationer og kommunen - har Horsens Kommune i år koordineret de organisationer, der udbyder julehjælp i kommunen og lavet en samlet ansøgningsportal.

For stor arbejdsopgave

Klaus Nørlem så gerne, at Horsens-modellen blev udbredt til hele landet.

- Det er meget fornemt, det Horsens Kommune gør, og jeg kunne godt ønske mig, at flere kommuner vil gøre det samme. Samtidig ved jeg også, at det ikke er realistisk, fordi det er et for stort arbejde for kommunerne, siger generalsekretæren.

Antallet af fattige børn i Danmark er nu oppe på 44.000, viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Det samme antal som i 2009, hvor de tidligere fattigdomsydelser stadig fandtes, og i en tid, hvor finanskrisen for alvor havde ramt det danske samfund.

Søg eller støt Julehjælp
Hvis du selv eller nogen du kender, har brug for julehjælp, så kan du søge her. Sidste år fik 9540 enlige forsørgere på offentlig ydelse en julehjælpspakken, der har en værdi af 1500 kr: Et gavekort til Rema, et gavekort til BR og et gavekort til Sportmaster. Der blev åbnet for ansøgninger i torsdags, og mere end 13000 enlige forsørgere har allerede søgt. Der er er frist på fredag d. 30. november.

Du kan støtte indsamlingen ved at sende SMS, mobilepay eller bank.

SMS

JULEGAVE til 1999
og støt med 150 kr.

Mobilepay

51 81 11 12

Bank

mærk JULEGAVE
Reg.nr.: 5301
Konto nr. 0 333 666

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis ikke det er terror – hvad er det så?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind