S-formand om julehjælp til fattige: Løsningen er ikke at give dem flere penge

- Flere penge er bare ikke løsningen. Mange familier med problemer har brug for andre former for hjælp, siger Mette Frederiksen

Mette Frederiksen foran det pyntede træ på Christiansborg. Derhjemme ser hun specielt frem til første juledag med familien. Ungerne render rundt i nattøj, og alle ser en gammel julefilm. Foto: Linda Johansen
Mette Frederiksen foran det pyntede træ på Christiansborg. Derhjemme ser hun specielt frem til første juledag med familien. Ungerne render rundt i nattøj, og alle ser en gammel julefilm. Foto: Linda Johansen

- Er det en falliterklæring for velfærdssamfundet, at så mange må søge julehjælp?

- Det korte svar er: ja! siger Mette Frederiksen, Socialdemokratiets leder.

Men ... for hun har en masse men’er:

- I mine øjne er der forskel på, om man er syg og derfor ikke kan arbejde og måske er havnet mellem to ydelser. Det er der ofte eksempler på.

- Eller om man er ung mor på SU, som måske har svært ved at få tingene til at hænge sammen i en periode. Men hvor det også er en investering i resten af livet. Der er mange nuancer, hvis vi skal ind og hjælpe.

Enlig mor på SU har ingen penge til Black Friday: Igen straffes min datter

Her viser Dansk Folkehjælps statistik fra i år, at julehjælpens ansøgere typisk har været på kontanthjælp i syv år eller mere. At de er enlige forsørgere, at der er problemer med misbrug, sygdom, psykisk skrøbelighed, og at de totalt mangler et netværk eller kontakt med deres familie. 

- De 44.000 børn, der nu lever i fattigdom, ved i hvert fald godt, at de har tabt i velfærdssamfundets lotteri?

- Ja. Børn har en utrolig god fornemmelse af, hvor de er henne i det her samfund.

- Og det er blevet mere tydeligt og hårdere for børnene. Tidligere havde de færreste, hvad de skulle bruge. I dag er det faktisk modsat. Og jeg tror, det gør en stor forskel. Det er lettere at håndtere at mangle noget, hvis de fleste andre også gør det.

Havner i gæld
- Statistikken er lammende. Kan du sætte fingeren på, hvorfor ansøgerne typisk har så mange vanskeligheder samtidig?

- Jeg møder mange i kontanthjælpssystemet, som har især to udfordringer ud over at være på kontanthjælp: Det er svært at få en husleje, der er til at betale. Det andet er gæld.

- Og jeg kan faktisk godt forstå, det sker: Man står over for et eller andet, men har ikke ret mange penge, og så tager man et kviklån. Eller man går ned i centeret, hvor man lige kan låne 10.000 kr. med en sms og en underskrift. Pludselig er der renter på 15-18 pct. Det vokser sig hurtigt rigtig stort.

- Det med gælden mener jeg, vi kan gøre noget ved: Vi skal simpelthen slå hårdere ned på firmaer, der spekulerer i folks elendighed.

Du må gerne, mor: Enlig mor har brugt tiårig datters konfirmations-penge på mad

Penge er ikke nok
- Jann Sjursen (talsmand for socialt udsatte, red.) siger i forbindelse med julehjælp, at vi er på vej fra et velfærdssamfund til et almisse-samfund?

- Hmm. Jeg diskuterer ofte med Jann Sjursen, og når man lytter til ham, så er det bare at sætte ydelserne op. Men som vi lige har været inde på, viser tallene, at det ikke er rigtigt.

- Ydelser er vigtige, og det grundlæggende niveau skal være i orden. Men man løser ikke problemerne ved at give folk flere penge. Det gør man bare ikke.

- Mange familier har behov for andre former for hjælp. For eksempel hjælp til at komme i arbejde, hvis der ikke er sygdom. For mange af ansøgerne er kontanthjælpen blevet en varig ydelse, og det er uholdbart. Nogle af dem er syge og burde slet ikke være på kontanthjælp.

- For mange af børnene er det omstændigheder, der er rigtig hårde. Det skal man tænke rigtig meget over.

- Bare sådan en lille ting, som at flere og flere skoler indfører noget med nissevenner. 

- Dér synes jeg, man har en fælles forpligtelse til at finde et niveau, hvor alle kan være med. Det behøver ikke være gaver til 50 kr. stykket. Det er lige så sjovt at få en slikkepind af en nisseven, som det er at få en eller anden gave fra Søstrene Grene til 35 kr.

Elever fik det dårligt: Forbud mod at tage søde sager med til juleafslutningen

Den grimme arv
- Hvordan kan folk ende ude på overdrevet, hvor de helt mangler et netværk?

- Som samfund er vi bare ikke lykkedes med at gøre op med den negative sociale arv. Den lever i bedste velgående. Hvis man lever som udsat barn, er der en kæmpe risiko for, at du får det svært som ung og voksen. Vi er ikke gode til som samfund at sige: Du skal sgu ikke betale regningen for, at det ikke gik din mor og far godt. Nu sørger vi for, du får et bedre fundament at stå på.

- I et nyt tv-program prøver en tv-vært at give krammere til kontanthjælps-modtagere og sende dem på livsstilshøjskole. Hjælper det?

- (sukker) Der er uendeligt mange irriterende tv-programmer, hvor folk skal alt muligt. Det er altid noget med, at nogen skal tabe sig, nogen skal lære deres hund ikke at gø. Jeg ser det ikke. Det emmer af en middelklasse, der gerne vil fortælle alle mulige andre, hvordan man lever livet.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Mettes jul: Min bror fik de bedste gaver

Mette Frederiksen elsker traditionerne og har allerede spist julemand tre gange. Foto: Linda Johansen
Mette Frederiksen elsker traditionerne og har allerede spist julemand tre gange. Foto: Linda Johansen

Mette Frederiksens egen barndom var fjernt fra ræset i dag.

- Dengang var det fedt, hvis mor havde bagt en kage til klassen. Nu skal man jo redegøre for på forældreintra, hvad det er for noget mel, der er i bollerne. Det hele er blevet så opskruet.

- Hvad får dig op i julegear?

- Jeg elsker julemad. Jeg har allerede fået flæskesteg tre gange med brun sovs, brunede kartofler og rødkål. Jeg er jo fra Nordjylland!

- Jeg elskede også juletraditionerne som barn: medister, flæsk, kartofler og grønlangkål.

- Er der gaver, du særligt mindes?

- Jeg kan huske fra min tidligste barndom, at min bror, der var fem år ældre, fik et Playmobil-piratskib. Og jeg fik dukker. Han fik altid – i mine øjne – de sejeste julegaver. Altid noget med at bygge og teknik. Og jeg fik noget pussenusse.

- Har I loft over julegaverne derhjemme?

- Ja, det har vi. Og juleaften er det kun børnene, der får gaver.

- Drømmer du om at flygte sydpå i julen?

- Slet ikke. Jeg er totalt familiemenneske i julen. Første juledag, hvor ungerne sover længe, render rundt i nattøj og ser en gammel julefilm på tv. Det vil jeg ikke bytte med noget.

15.228 har søgt juæehjælp i år
Sidste år fik 9540 enlige forsørgere på offentlig ydelse en julehjælpspakke, der har en værdi af 1500 kr: Et gavekort til Rema, et gavekort til BR og et gavekort til Sportmaster. Mere end 15.000 enlige forsørgere har søgt, og der er foreløbig samlet penge ind så 9177 familier kan få hjælp.

Du kan støtte indsamlingen ved at sende sms, mobilepay eller bank.

SMS

JULEGAVE til 1999
og støt med 150 kr.

Mobilepay

51 81 11 12

Bank

mærk JULEGAVE
Reg.nr.: 5301
Konto-nr.: 0 333 666

 

 

Det er ikke mere heltemodigt eller bonusværdigt at være sygeplejerske end sosu

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.