Samler storskrald og tjener 1500 kr. om måneden

ALTERNATIV INDTJENINGS-KILDE: Lungesygdom satte stopper for travlt arbejdsliv og udhulede privatøkonomien for Joakim Svanberg, som nu forsørger sønnerne med hjælp af skraldebunker

Minik og Suiaq er med fars hjælp i gang med at samle en Lego-bil på det runde, hvide bord i stuen i den kun 42 kvadratmeter store lejlighed. Video: Ernst van Norde

I begyndelsen skammede han sig og trak hætten over hovedet, hver gang han rodede i bunkerne med storskrald. Nu er han ligeglad og leder med åben pande, fordi han kan gøre en forretning ud af at tjekke, hvad beboerne i de mange boligblokke ved Marselis Boulevard i Aarhus kassérer.

- Det er utroligt, hvad folk kan finde på at smide ud, når de flytter. Der er slet ikke den samme smid-ud mentalitet i Grønland, hvor de er langt bedre til at få tingene til at virke igen, siger Joakim Svanberg, der på en god måned kan tjene 1500 kroner på at sælge storskrald i Den Blå Avis.

Den 47-årige far til tre drenge på to, fem og 16 år var, indtil han blev fritstillet i januar i år, vant til at knokle derudaf i byggebranchen som først tømrer og siden konstruktør. Et sidespring til Grønland i 2012 i to et halvt år bragte ham sammen med sine to yngste sønners mor, men de er siden gået hver til sit og bor nu 700 meter fra hinanden i det centrale Aarhus.

- Jeg kom til at stå ved en skillevej, da jeg fik lungebetændelse umiddelbart efter at være fritstillet, fordi det for alvor gik op for mig, at jeg ikke længere er i stand til at arbejde på fuld tid, fortæller Joakim Svanberg om sin KOL-lungesygdom, der blandt andet har betydet, at han blot har 75 procent lungekapacitet.

Medicin-udgift svinger

Joakim Svanberg er ikke interesseret i pension, men drømmer om, at en entreprenør eller et byggefirma har en hylde til ham, hvor han kan bruge sine evner og ekspertise med de begrænsninger, som hans sygdom sætter.

- Selv om det har vendt op og ned på min økonomi, så fortryder jeg ikke, at jeg stoppede op for snart et år siden. Nu har jeg fået styr på min lungesygdom og mit helbred på en måde, så jeg har flyttet fokus fra arbejde og at tjene penge til at være nærværende og en god far for mine sønner.

De to yngste sønner, Suaiq på fem og Minik på to år, hygger sig i fars favn og nærvær. Den lille familie skal kort inde i det nye år flytte i en lidt større lejlighed end de blot 42 kvadratmeter, som de deler nu. Foto: Ernst van Norde
De to yngste sønner, Suaiq på fem og Minik på to år, hygger sig i fars favn og nærvær. Den lille familie skal kort inde i det nye år flytte i en lidt større lejlighed end de blot 42 kvadratmeter, som de deler nu. Foto: Ernst van Norde
 

Rådighedsbeløbet varierer fra 3200 til 4400 kroner om måneden, afhængigt af hvor meget Joakim Svanberg er nødt til at bruge på medicin.

Den stramme økonomiske virkelighed er heller ikke gået de to yngste sønners næse forbi. Minik på to og Suiaq på fem år ved godt, at klaveret ikke spiller, som da far tjente godt nok til en gang imellem at give drengene hold kæft-ting fra legetøjsbutikken eller supermarkedet.

- Når vi går forbi en legetøjsbutik nu, siger jeg til dem, at de ikke får noget, men gerne må kigge. Det er der en gevinst i på den måde, at de nu mere tålmodigt og velovervejet siger, hvad de ønsker sig, fortæller faderen, der har sine to yngste sønner halvdelen af tiden.

Har lagt 600 til side

Joakim Svanbergs lungesygdom har fået ham til at skære sit daglige tobaksforbrug ned fra 25 til tre til fem cigaretter om dagen, og hans forandrede økonomiske formåen som kontanthjælpsmodtager har lært ham at tænke sig godt om i forhold til den dyre juletid.

- Jeg håber virkelig, vi får en julehjælpspakke. Ikke for min, men for børnenes skyld. Jeg har dog delvist garderet mig ved de seneste måneder at have lagt 600 kroner til side. De vil ikke række langt, det ved jeg, men lidt har også ret.

Minik og Suiaq er med fars hjælp i gang med at samle en Lego-bil på det runde, hvide bord i stuen i den kun 42 kvadratmeter store lejlighed. Bordet og de fire stole, der omgiver det, er pæne og funktionelle og en gevinst fra et storskraldstjek. Det samme er fladskærms-fjernsynet på væggen.

- Der er mange steder i verden, hvor folk har det langt sværere end os, og jeg er taknemmelig for at leve i et samfund med et system, som holder hånden under mig, siger Joakim Svanberg.

Du kan hjælpe Joakim - og de 15.228 andre ansøgere
Sidste år fik 9540 enlige forsørgere på offentlig ydelse en julehjælpspakke, der har en værdi af 1500 kr: Et gavekort til Rema, et gavekort til BR og et gavekort til Sportmaster. Mere end 15.000 enlige forsørgere har søgt, og der er foreløbig samlet penge ind så 9147 familier kan få hjælp.

Du kan støtte indsamlingen ved at sende sms, mobilepay eller bank.

SMS

JULEGAVE til 1999
og støt med 150 kr.

Mobilepay

51 81 11 12

Bank

mærk JULEGAVE
Reg.nr.: 5301
Konto-nr.: 0 333 666

 

Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere