Søger julehjælp: Mette ligger gigtsyg i sin seng i flere dage i træk

FRA FÆNGSEL TIL FADERVOR: Gigt- og stressramte Mette Welløv drømte om karriere i Hollywood, men finder nu rigeligt med livsglæde i moderrollen for sine to døtre

Mette Welløw mener, at samfundet burde gøre mere for at hjælpe de dårligst stillede. Video: Claus Bonnerup

Livet har ikke altid været så roligt og fredfyldt som henne i Sankt Andreas Kirke, cirka en halv kilometer fra, hvor Mette Welløv og hendes to døtre, Emma på syv og Ida på seks år, bor i den lille families lejlighed på Flyvervej i Randers.

Cirka 500 meter fra lejligheden aflægger mor og døtre nemlig jævnligt besøg i forbindelse med arrangementer som 'kirke og kødsovs' og gudstjenester om søndagen og ved højtiderne.

For 15 år siden så livet anderledes uroligt ud, da den dengang 18-årige Mette Welløv lærte Statsfængslet Møgelkær ved Horsens at kende indefra i en måned, efter at den unge kvinde under en bytur med sin storesøster røg i karambolage med politiet.

- Jeg har lært af sagen fra dengang, at man skal tale ordentligt til politiet - og i øvrigt til alle andre, tilføjer den nu 33-årige randrusianer, da vi møder hende en råkold decemberdag i den hyggelige og pinligt rene stuelejlighed i den nordlige periferi af Randers.

- Udover at lide af slidgigt, gigt, ptsd og kronisk stress lider jeg også af rengøringsvanvid, og jeg er i det hele taget en meget aktiv person, når min fysik tillader det, fortæller Mette Welløv om sit helbred, der har holdt hende væk fra arbejdsmarkedet de seneste otte år. Inden da nåede hun i ti år at arbejde som, ja, rengøringsassistent.

Sengeliggende i flere dage

Mette Welløv blev skilt fra sine døtres far for fire år siden, og de to deler nu både børn og børnecheck ligeligt imellem sig.

- Pigerne har en god far, som passer det, han skal, indskyder Mette Welløv, inden hun tegner sine økonomiske udfordringer op, så de formentlig får mange mellemklasse-danskere til at hæve øjenbrynene.

- Når alle regninger er betalt, har vi mellem 1000 og 1500 kroner tilbage om måneden til mad. Jeg deler min halvdel af de fire årlige børnechecks op i månedlige beløb pr. barn, som vi så kan bruge til tøj, støvler og andre udgifter til pigerne.

Mette Welløvs døtre på seks og syv år har lært at bede fadervor hver aften, inden de skal sove. Foto Claus Bonnerup
Mette Welløvs døtre på seks og syv år har lært at bede fadervor hver aften, inden de skal sove. Foto Claus Bonnerup
 

Fritidsinteresser og ferie er der ikke råd til i det stramme budget, som ikke umiddelbart ser ud til at blive markant forbedret med Mettes manglende arbejdsevne.

- Nogle gange, når pigerne er hos deres far, kan jeg ligge i min seng i flere dage i træk, fordi min gigt, slidgigt og seneskedehindebetændelse plager mig så meget.

Stewardesse og skuespiller

Den enlige mors til tider invaliderende sygdom står i skarp kontrast til de store drømme, som var en del af hendes drivkraft for ikke så mange år siden.

- Jeg ville først gerne være stewardesse. Det blev senere til, at jeg drømte om at blive sanger eller skuespiller i Hollywood, men alt dette har jeg droppet, efter at jeg blev mor.

- Der er i det hele taget sket mange forandringer med mig, siden jeg blev mor. Jeg går ikke så meget i byen mere, fordi jeg hellere vil sidde her i køkkenet med nybagte boller og varm kakao sammen med mine børn.

I jobcentrets papirer står der ifølge Mette Welløw, at den gigtplagede kvinde aldrig igen kommer til at kunne arbejde 37 timer om ugen.

- Jeg har altid gerne villet arbejde, men jeg ødelægger mig selv ved at gøre det, siger hun og understreger, at hun ikke omgiver sig med mennesker, der har fordomme over for personer som hende.

Julehjælpspakken fra Dansk Folkehjælp til en værdi af 1500 kroner vil være kærkommen hos kirkegængerne, forsikrer Mette Welløv, der skal holde jul med sine døtre, sin mor og sin søster og hendes tre børn.

Du kan hjælpe Mette og de 15.227 andre ansøgere
Ekstra Bladet samler igen i år ind til fattige danske børns jul sammen med Dansk Folkehjælp. Det er 11. år i træk.
Sidste år fik 9540 enlige forsørgere på offentlig ydelse en julehjælpspakke, der har en værdi af 1500 kr: Et gavekort til Rema, et gavekort til BR og et gavekort til Sportmaster. Mere end 15.000 enlige forsørgere har søgt Julehjælp i år, og der er foreløbig samlet penge ind så 10.938 familier kan få hjælp.

Du kan støtte indsamlingen ved at sende sms, mobilepaye eller via bank.

SMS

JULEGAVE til 1999
og støt med 150 kr.

Mobilepay

51 81 11 12

Bank

mærk JULEGAVE
Reg.nr.: 5301
Konto-nr.: 0 333 666

 

 

1 af 2 - Jeg har selv haft en god barndom, selv om mine forældre blev skilt, da jeg var syv-otte år. I dag kalder jeg min far, der bor i Aabenraa for King Kong, fordi han altid kommer, når vi kalder. Min mor har også altid været en stor støtte i mit og mine døtres liv, siger Mette Welløv. Foto Claus Bonnerup
2 af 2 33-årige Mette Welløv lider af blandt andet gigt og slidgigt og søgte for et år siden om førtidspension. Inden hun eventuelt kan få det, skal hun dog stadig igennem forløb med arbejdsprøvning, hvor det kan vurderes, om hun igen kan få en eller anden form for tilknytning til arbejdsmarkedet. Foto Claus Bonnerup