Spare-mad og spare-gaver på SU-budget: Belinda søger julehjælp

Vi kommer aldrig på ferie, og sådan noget som en tur i Tivoli eller Zoologisk Have er også udelukket

Belinda med datteren Cassandra. Når man er på SU er der ikke meget at spare op af, så nu søger hun Julehjælp. Privatfoto
Belinda med datteren Cassandra. Når man er på SU er der ikke meget at spare op af, så nu søger hun Julehjælp. Privatfoto

– Jeg vil bevise, at jeg er i stand til at tage en uddannelse og skabe et bedre liv med flere muligheder. Både for min egen skyld, men også fordi jeg gere vil vise mine døtre, at mor er i stand til at få en uddannelse og på den måde inspirere dem til at gøre det samme.

Sådan siger Belinda Poulsen, 37-årig alenemor til Patricia på 15 og Cassandra på ti år. Siden september har hun gået i 10. klasse på VUC i Vordingborg. Om et år er det planen at fortsætte på hf, og derefter ligger vejen åben for at realisere en drøm om at blive advokat- eller lægesekretær.

Siden hun som 15-årig efter en hård opvækst blev smidt ud hjemmefra, har hun skiftevis fået kontanthjælpslignende ydelser, været i aktivering skiftende med småjob inden for omsorg, pleje og rengøring.

– Som ung levede jeg et ret hårdt liv, og de forskellige job har også taget hårdt på kroppen, så jeg i dag har leddegigt og smerter overalt.

- Det begyndte i fingrene og arbejdede sig op til mine skulderblade og videre til mine ankler, mine ben og mine hofter, og jeg har fået ødelagt min ryg. Det har selvfølgelig også indflydelse på min beslutning om at få en uddannelse inden for noget mindre fysisk hårdt, fordi min krop ikke kan holde til det hårde slid, siger Belinda Poulsen.

Ikke førtidspension
Trods de fysiske skavanker har førtidspension aldrig været på tale.

– Det har jeg faktisk aldrig overvejet. Det har jo altid været vigtigt for mig at komme i gang med en uddannelse og blive til noget. Det er vigtigt over for mine børn, at mor ikke altid har været på kontanthjælp, at mor ikke altid har været en fattigrøv. Det har bare taget lang tid at få det ført ud i livet.

Økonomisk betyder uddannelsen, at den i forvejen stramme livrem skal strammes yderligere, fordi SU’en inklusive SU-lån er mindre end det beløb, hun tidligere modtog i kontanthjælp. Det gør det heller ikke lettere, at hun og døtrene lige er flyttet fra Sønderborg til Nyråd uden for Vordingborg og ikke har fået orden på boligsikringen til den nye lejlighed.

– Det vil først være på plads engang i det nye år. Og selv om pengene kommer med tilbagevirkende kraft, kan det da bestemt mærkes.

- Det havde været rart at have de ekstra penge her op til jul. Det er også derfor, jeg har søgt Dansk Folkehjælp og Ekstra Bladet om julehjælp.

- I år synes jeg godt, jeg kan tillade mig det. Sidste år søgte jeg ikke, fordi jeg havde en billig lejlighed i Sønderborg og mente, at andre havde mere brug for hjælpen, end jeg havde.

– Men i år bliver det en meget kedelig jul, hvis vi ikke får hjælp. Det bliver både spare-mad og spare-gaver frygter Belinda Poulsen.

Forskel på dem og os
Sådan ser hverdagen også ud resten af året.

– Jeg forsøger at skabe en tilværelse, hvor mine piger ikke skal falde for meget udenfor i forhold til andre børn. Det er lykkedes at få råd til både mobiltelefon og computer til dem, og skolen stiller iPads til rådighed. Så på det punkt er de med. Men der er mange andre ting, som jeg ikke kan give dem.

– Vi kommer aldrig på ferie, og sådan noget som en tur i Tivoli eller Zoologisk Have er også udelukket. Når andre børn bare lige får en ny cykel, er det her noget, der skal spares op til over lang tid og kun, hvis der virkeligt er brug for det. Så de kan da mærke, at der er en forskel på dem og os.

Belinda Poulsen og hendes to døtre fik for tre år siden julehjælp fra Minihøjskolen, som var et gavekort på 1200 kr. til et supermarked.

– Det gjorde bare en stor forskel. Jeg kunne købe adventsgaver til Patricia og Cassandra. Der var råd til julepynt og til lækker julemad og frugt. Og så slap jeg også for den stress, det er ikke at have råd til at holde jul og alligevel skulle forsøge at få det til at blive jul, siger Belinda Poulsen.