Støjbergs ulykkelige juleaften

Lille Inger var helt overbevist om, at julemanden eksisterede - men en juleaften tabte 'han' skægget: 'Det var min søster', husker Inger Støjberg, der roser Ekstra Bladet for at samle ind til børn, hvis forældre har prioriteret forkert.

Så længe jeg er alene, må jeg godt give mig selv en gave, og jeg pakker den også ind. Foto: Alexander Klug
Så længe jeg er alene, må jeg godt give mig selv en gave, og jeg pakker den også ind. Foto: Alexander Klug

Støjberg griner hovedrystende ad sig selv: Den ellers så hårdtslående politiker mindes kun alt for tydeligt den juleaften, hvor hun brat mistede barnetroen på julemanden hjemme på gården i Jylland.

Risengrød på loftet
– Julemanden hed nissemanden hjemme hos os. Jeg havde meget travlt i hele december måned med at koge risengrød og få sat den op på halmloftet til ham. Vi havde nogle katte i de år, og de var i dén grad velnærede. De to ting forbandt jeg aldrig med hinanden.

– Så var det sådan, at jeg har en søster og en bror, der er otte og ti år ældre end mig, og vi havde et par New Forest-ponyer på gården. De skulle jo også have det godt juleaften, så en af mine søskende skulle altid lige ud i stalden med nogle gulerødder – og så kom nissemanden lige efter ...

– Ja jeg syntes altid, det var ærgerligt, de altid lige var ude, når han kom!

Resten er helt tåget
– Fra den famøse juleaften har vi et billede, hvor jeg står forinden og hopper helt ude af mig selv af fryd, fordi jeg lige har fået et dukkehus. Der var lagt strøm ind i det, væggene var tapetseret – det var helt fantastisk. Jeg har en blå spencer på, min mor har syet, og rullekrave – klassisk 70’er-antræk!

– Det næste, der sker, er, at nissemanden banker på døren, og i det øjeblik, han går ind, taber han sit skæg!

– ’Det er jo Nete’, råbte jeg. Og blev meget, meget ulykkelig. Resten er fuldstændig tåget for mig fra den aften. Jeg var så sikker på, at han eksisterede.

Adidas-sko kun til jul
Støjberg voksede op på en gård i Hjerl, hvor julen i klassen og hjemme lå meget langt fra nutidens optagethed af julehjælp og fattige familier.

– Jeg kommer jo af en egn, hvor der ikke var den store rigdom. De fleste var landmænd, håndværkere eller kørte lastbil. Jeg lyder jo tudsegammel – men jeg husker ikke min jul som den forbrugsjul, man har nu.

– Hvis jeg brændende ønskede mig et par Adidas-sko, så fik jeg dem typisk juleaften – i stedet for et par almindelige kondisko flere måneder før.

Støjberg: Vi har ikke fattigdom i Danmark

– Er det ikke en falliterklæring for velfærdssamfundet, at så mange må søge hjælp i julen?

– Ærlig talt: Jeg har det meget svært med det omtalte fatttigdoms-begreb: Jeg mener ikke, vi har fattigdom i Danmark. Vi har nogle familier, der er ringe bemidlede. Men decideret fattigdom har vi ikke – og det er netop, fordi vi har et stort, tungt velfærdssystem.

– Men man skulle jo være et meget mærkeligt menneske, hvis man ikke får ondt helt ind i knoglerne, når der er nogle børn, der ikke kan holde juleaften, fordi deres forældre har prioriteret – efter min mening – forkert.

– Og derfor er det jo godt, at Ekstra Bladet kaster sig ind i at prøve at sørge for dem.

– Men er det så enkelt? Det er bare forældrene, der ikke kan administrere deres penge?

– Ja, meget langt hen ad vejen er det. Hvis man ser politisk på det, er der ikke en finger at sætte på de offentlige ydelser i Danmark.

– De, der søger julehjælp på Ekstra Bladet, har typisk mange vanskeligheder på én gang: Penge til jul for børnene, intet netværk, uden familiekontakt, alene med børnene, psykisk skrøbelige, misbrugere osv.?

– Det er jo netop dét, der gør ondt: Når man ser på årsagerne – og det er også årsagerne, når man ser folk blive sat ud af deres hjem: De kan ikke administrere deres økonomi. Der findes ikke et eneste menneske, der ikke har ondt af et barn, der vokser op i sådan et hjem.

– Men det er et andet sted, man skal sætte ind over for disse børn. Det at give flere penge løser ikke problemerne. Det skal hellere være et puf til forældrene ud på arbejdsmarkedet, gældsrådgivning, en anden bolig osv.

– Statistikken viser, at bare et år i fattigdom i teenageårene typisk gør, at børnene tjener 12 procent mindre som voksne? Man bliver hurtigt mærket for livet af fattigdom?

– Selvfølgelig gør man det i et vist omfang. Men de her tal om fattigdom tager jeg med et vist forbehold. I den gruppe har der f.eks. også været iværksættere, selvstændige eller studerende, der i nogle år ikke tjener ret meget, men som senere klarer sig godt.

– Hvis man vokser op i en familie, der altid er på spanden, hvor forældrene ikke arbejder, og hvor der også er misbrug – så har det da en stor betydning for et barn. Det skal man tage alvorligt.

– Nu giver regeringen så et tilskud til forsørgere på kontanthjælp – med tilbagevirkende kraft et halvt år – fra nytår?

– Jeg er arg modstander af det tilskud. Det er simpelthen ikke arbejdsløse flygtninge og indvandrere, vi skal bruge flere penge på. De skal ud at arbejde.

– Danskere får også del i pengene?

– Der er bare en klar overvægt af flygtninge og indvandrere. Og det har både bremset tilstrømningen og fået flere i arbejde, da vi skar i integrationsydelsen.

 

– Hvordan kommer du selv i julegear?

–Det gør jeg 100 procent, når Holmens Kirke holder julegudstjeneste for Folketinget og de ansatte. Det er det bedste!

– Og når jeg læser julehistorier op hvert år på et museum i Glyngøre.

– Vi spiser suppe juleaften hjemme hos min mor. Hun laver suppen – selvfølgelig – og kød og melboller og bager små suppehorn til. Vi får altid gås, for lige fra jeg var barn, opdrættede min mor ti gæs om året, som hun solgte. Og så fik vi også selv en.

– Er du god til at pakke gaver ind?

– Ja! Og lave pakkekalendere og adventskalendere. Jeg har lavet til min mor, min bror, søster, niece og nevø og til naboens tre piger.

43 til gløgg

– Og jeg holder altid gløgg-komsammen den 22. Sidste år var vi 43 – folk kan bare komme.

– Giver du også dig selv gaver?

– Ja, så længe jeg er alene, må jeg godt give mig selv en gave, og jeg pakker den også ind. Et år gav jeg mig selv en chiptuning til bilen. Sidste år var jeg i det romantiske hjørne. Dér fik jeg et armbånd.

For 12. år samler Dansk Folkehjælp og Ekstra Bladet ind til enlige forsørgeres juleaften. Mere end 14.000 har søgt i år.

Julehjælpen består i 2019 af:
Kolonialvarer eller gavekort til REMA 1000, værdi 500 kr.
1 x gavekort til julegaver til børnene, værdi 1000 kr.

Støt eller meld dig som indsamler
Hvis du gerne vil støtte støtte Julehjælpen, kan du melde dig som indsamler, eller du kan donere:

- Sms JULEGAVE til 1999, og støt med 150 kr.
Beløbet plus almindelig sms-takst opkræves automatisk

- MobilePay 13 221

- Indsæt på konto reg.nr. 5301 konto 0 333 666.
Mærk din indbetaling JULEGAVE.

Indsamling til Julehjælpen løber frem til 20. december 2019, og alle de indsamlede beløb går ubeskåret til Julehjælpen.

1 af 2 Det at give flere penge løser ikke problemerne. Det skal hellere være et puf til forældrene ud på arbejdsmarkedet, gældsrådgivning, en anden bolig osv, siger Støjberg når snakken falder på fattigdom i danmark. Foto: Alexander Klug
2 af 2 Så længe jeg er alene, må jeg godt give mig selv en gave, og jeg pakker den også ind. Foto: Alexander Klug