Annonce:
Annonce:

Kæmpe nederlag til klima-Dan

Danmark har kæmpet - men tabt. EU vil nu kalde atomkraft for 'bæredygtig energi'. En beslutning, der kan blive dyr for lande, der ikke vil have atomkraft

EU åbner for, at investeringer i atomkraft kan kaldes 'grønne'. Det synes Dan Jørgensen ikke er en god idé. Arkivfoto: Finn Frandsen
EU åbner for, at investeringer i atomkraft kan kaldes 'grønne'. Det synes Dan Jørgensen ikke er en god idé. Arkivfoto: Finn Frandsen
Annonce:
Følg nationen!

- Danmark kæmper imod greenwashing af naturgas og atomkraft og har presset på for, at disse ikke klassificeres som bæredygtige.

- Det har vi bl.a. gjort sammen med Tyskland, Luxembourg, Østrig, Spanien og Portugal, for så vidt angår atomkraft, hvor der stadig er store affaldsmæssige og sikkerhedsmæssige udfordringer, som ikke er løst.

- Nu vil vi se på forslaget i detaljer og gøre, så vores bliver stemme hørt i forbindelse med den høringsproces, der går i gang.

Atomkraftværk i Odense: Ekstremt positivt

Hånlig Dan Jørgensen: Svaret er nej

Annonce:

Minister: Atomkraft producerer farligt affald
Sådan skriver klimaminister Dan Jørgensen til nationen! om et energiudspil fra EU-Kommissionen, der betyder, at nye kraftværker, som producerer strøm af naturgas, og ved at spalte uran, kan regnes som bæredygtige investeringer. En vurdering, den danske klimaminister altså er lodret uenig i: 

- Hverken atomkraft eller naturgas bør tildeles særlige favorable forhold i EU ved at blive kaldt grønne på linje med vedvarende energi.

- Fossil gas udleder CO2, og atomkraft producer farligt affald.

Rådgiver: Dumt at bremse atomkraft
- Det udvander derfor betegnelsen grønne investeringer at kalde dem bæredygtige. Særligt når der i vedvarende energi findes reelt bæredygtige alternativer, der kan investeres i, fortsætter ministeren, der nu kan se frem til, at det bliver sværere at sælge danske vindmøller - og dansk vindmøllestrøm til f.eks. Polen og Holland, der begge har planer om at bygge atomkraftværker. Og England, der satser stort på atomkraft.

22.000 briter bygger nyt a-kraftværk

Annonce:

EU's beslutning vækker også bekymring hos Rådet for Grøn Omstilling og Dansk Energi - men seniorrådgiver Finn Lauritzen fra tænketanken Axcelfuture glæder sig i Politiken over atomkraftens nye 'grønne stempel':

- De atomkraftlukninger, vi har set i Europa, har uden tvivl påvirket priserne, og det kan meget vel blive forstærket af flere lukninger i Tyskland næste år. Det tager tid at erstatte med en anden lige så sikker og CO2-venlig forsyning.

- Det er dumt af den danske regering at forsøge at bremse atomkraften i Europa, siger han, men hvad siger du?

Biden, Johnson og Macron: Atomkraft, atomkraft og atomkraft

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Hvis folk ønsker Ellemann det godt...
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: