Kæmpe stenalderfund ser 'skummelt' ud: Hvem har boet på Skovbrynet?

Normalt graver man flinteøkser op af jorden, men et kæmpefund i Juelsminde tyder på at nogen har gravet et stort antalt stenalderøkser ned i jorden? 

Birgitte og Viggo tænkte 'øv', da de gravede ud til terrasse og stødte på den første stenøkse. I alt lå der 62 økser. Screenshot: Kulturmuseets Facebook
Birgitte og Viggo tænkte 'øv', da de gravede ud til terrasse og stødte på den første stenøkse. I alt lå der 62 økser. Screenshot: Kulturmuseets Facebook

- Er der gisninger om baggrunden for dette depot

Sådan skriver Peter B i en kommentar på Kulturmuseets Facebook-profil til det mysterium, der har fået stedets arkæologer til at efterlyse beboere fra Skovbrynet i Juelsminde:

- Hej Peter...

- Vi formoder at en privat samler har gravet sin samling ned en gang i 70erne. lyder svaret fra museets Facebook-ansvarlige, og i en video fra d. 17. maj, fortæller museumsinspektør Christian Juel, at man er meget interesseret i at høre nærmere om det omvendte fund:

 

Økserne er ofret i 1970'erne
- Det mystiske er, at økserne er ofret i 1970erne under en terasse.

- Nu er arkæologerne meget NYSGERRIGE efter at finde ud af, hvad der er sket.

- HVIS DU VED NOGET, så meld endelig ind til arkæologerne, så de kan få stillet deres nysgerrighed, hedder det i efterlysningen, som du kan se nedenfor:

Lad dog oldsagerne blive ude i landskabet
På den lokale avis, Vejle Amts Folkeblad, er der kun kommet en kommentar til mysteriet. Og den handler om det par, der fandt økserne, da de gravede ud til ny terrasse:

- Er I så fri for at grave i haven? Det er der sikkert andre der kommer og gør, skriver Svend-Erik, mens Jørgen H holder sig lidt mere til sagen i sin kommentar, som er skrevet på Kulturmuseets Facebook:
-Der er tale om en amatørsamling, som i moderne tid er bortskaffet ved at begrave den under en terrasse.

- Et manende eksempel på, at man kan gøre mere skade end gavn ved hovedløst at indsamle oldsager uden tilsyneladende at kere sig om proveniens og registrering.

- Den videnskabelige værdi er stort set lig nul.

- I sådanne tilfælde er oldsagerne bedre tjent med at forblive ude i landskabet, skriver Jørgen, men hvad tænker du?

Kunne du finde på at grave 62 stenalderøkser ned i jorden?  Og tror du arkæologerne får løst mysteriet i Juelsminde?

1 af 3 
2 af 3 
3 af 3 Birgitte og Viggo tænkte 'øv', da de gravede ud til terrasse og stødte på den første stenøkse. I alt lå der 62 økser. Screenshot: Kulturmuseets Facebook
44 kommentarer
Vis kommentarer