Katastrofe: Skrider fra Venstre

Hvordan hjælper man bedst de ukrainere, der er flygtet til Danmark? I Haderslev vil kommunen ikke støtte privat indkvartering, og det koster nu partiet Venstre et mangeårigt medlem

Haderslev Sygehus skal efter planen huse 500 ukrainere. Men er det bedre, at ukrainerne bor hos private?Det mener Svend Brodersen, der kalder kommunens plan for en 'integrationsmæssig' katastrofe. Arkivfoto: Liv Høybye
Haderslev Sygehus skal efter planen huse 500 ukrainere. Men er det bedre, at ukrainerne bor hos private?Det mener Svend Brodersen, der kalder kommunens plan for en 'integrationsmæssig' katastrofe. Arkivfoto: Liv Høybye
Følg nationen!

- Jeg kan ikke se mig selv i den centrale måde, man ønsker at løse den her opgave på.

- Så vil jeg hellere bruge mit partikontingent på at hjælpe en ukrainsk mor og hendes børn.

- Derfor har jeg meldt mig ud af Venstre.

100 ukrainere søges: Timeløn 165 kr.

Nul kroner i Haderslev - 250 kr. i Sønderborg
Sådan siger Svend Brodersen, slotsejer og nu tidligere Venstre-medlem, til JydskeVestkysten om den nedslående besked, han har fået fra Haderslev Kommune om støtte til ukrainere, der bor privat.

Svend - der ejer Gram Slot, hvor han arrangerer koncerter, fester, kurser, konferencer og driver et stort økologisk landbrug - mener nemlig, at det mest fornuftige er, at ukrainere bliver indkvarteret hos almindelige borgere, der kan hjælpe med sprog, skolegang og arbejde. Og at dem, der har ukrainere boende, skal have en økonomisk håndsrækning til f.eks. mad og tøj.

Ingen madpenge til Jannies ukrainere

Svend og flertallet
Det mener et flertal af de 10.368 nationen!-læsere, der har deltaget i en afstemning her på siden i øvrigt også (se nedenfor), men Svends nu tidligere partifælle, borgmester Mads Skau, synes ikke, de skal have en krone:

- Nej, vi gør ikke som i Sønderborg og Esbjerg, men sørger for kost og logi til dem, der ikke kan indkvarteres frivilligt, skriver borgmesteren i Haderslev til Svend - med henvisning til at borgere i de to nævnte kommuner får mellem 150-250 kroner pr. døgn pr. ukrainer, de har indkvarteret. Og at Haderslev Kommune er ved at indrette det gamle sygehus til bolig for 500 ukrainere.

Sådan gør de i Sønderborg

Huser du ukrainske flygtninge, har du mulighed for at søge om Sønderborg Kommune om tilskud til at dække udgifter til kost og logi i perioden 10. marts til 4. april 2022:

250 kr. pr. voksen pr. døgn

150 kr. pr. barn pr. døgn.

Kilde: SønderborgKommune.dk/Ukraine

En ny ghetto
På avisens Facebook-profil har venstre-skænderiet skabt en del debat:

- Manden har jo ret ... Og længere er den bare ikke ...

- Alle vil hjælpe, men mange har ikke økonomisk mulighed for det, så et tilskud til lidt mad vand og varme er vel på sin plads.

- Det er da bedre end en ny ghetto, hvor folk der rent faktisk gerne vil integreres, bliver fastholdt i at være flygtning, skriver Richard N., der har fået 24 likes f.eks., mens Rita L. synes folk, der hjælper, skal det gøre det gratis.

Ondt i røven: Får 200 kr. pr. ukrainer

Man skal ikke hjælpe for pengenes skyld
- Jeg gik og troede de gjorde det af menneskelige grunde og ikke for pengenes skyld, skriver Rita, men hvad tænker du?

BREAKINGBREAKING
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+