Kina om muslimer i lejre: Vi har ikke haft terror i tre år

Afsløringerne af Kinas måde at behandle muslimske borgere i Xinjiang-provinsen skaber voldsom debat. Nu svarer Kina på anklagerne om brud på menneskeretighederne.

Ifølge lækkede dokumenter bliver muslimerne i Xinjiang-provinsen først løsladt fra lejrene, når de skifter tro. Arkivfoto: Jacob Ehrbahn
Ifølge lækkede dokumenter bliver muslimerne i Xinjiang-provinsen først løsladt fra lejrene, når de skifter tro. Arkivfoto: Jacob Ehrbahn
Følg nationen!

- Hvornår vil verden, hele verden, vågne og erkende, at Kinas politik rammer os alle på et eller andet tidspunkt.

- Danmark er allerede ramt af pandaerne, som udtryk for at landet er faldet til patten.

- Send de dyr i retur og begynd at kritisere Kina højlydt.

Løslades når de ikke er muslimer længere
Sådan skriver Erik R i en populær kommentar på Politikens Facebook-profil, om den måde Kina behandler muslimske borgere i Xinjiang-provinsen på.

Højtstående kineser sladrer: Sådan kureres radikal islamisme

I lækkede dokumenter som en lang række vestlige medier har fået adgang til, kan man bl.a. læse en instruks sendt fra kommunistpartiet til lederne af lejrene. Heraf fremgår det at lejrene skal fungere som fængsler med streng disciplin og straf. Og at de indsatte først skal løslades, når de kan bevise, at de har ændret religion og opførsel.

Penge er vigtigere end menneskerettigheder
Og Erik er ikke den eneste, der synes at Kina skal have tydelig besked besked på, at den slags ikke flugter med menneskerettighederne:

- Skiftende danske regeringer og dansk erhvervsliv holder lav profil, og servicerer symbolsk de kinesiske panda'er - for vore egen økonomiske vækst står over alt andet.
- Også over klimaet, menneskeliv og vores børns fremtid - når det kommer til stykket, skriver Tina G således i en kommentar, og Carl P bruger endnu færre ord:

- Penge er åbenbart vigtigere end menneskerettigheder.


Kina kalder lejrene for centre: Ingen terror i tre år
Et af medierne, britiske The Guardian, har fået en kommentar fra den kinesiske regering, som fortæller, at der ikke er tale om fængsler, men om uddannelseslejre.
Og at Xinjiang-provinsen indtil for tre år siden var en terrorplaget provins, hvor tusindvis af mennesker mellem 1990 og 2016 blev dræbt af terrorrelateret vold.

- Der er ingen såkaldte interneringslejre i Xinjiang.

- Uddannelsescentrene er blevet etableret for at forhindre terror.

- Siden disse tiltag er blevet iværksat, har der ikke været et eneste terrorangreb i de seneste tre år.

- Xinjiang bliver nu igen til en blomstrende, smuk og fredelig region, lyder det således fra den kinesiske regering ifølge Guardian

Danmarks har kritiseret Kina
Danmark og 21 andre lande kritiserede Kina i juli måned, og opfordrede landet til at 'opretholde de højeste standarder for fremmelsen og beskyttelsen af menneskerettigheder', og en del nationen!-debatører mente, at Danmark skule sige nej til at modtage de to pandaer, der kom i april måned, fordi det nu er blevet sværere at kritisere Kina, men hvad tænker du?
Pandaer i shitstorm: Bliv i Kina

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+