Klagede over cigaretrøg: Blev kaldt spasser og afvist af DBU

Ib skrev forleden om de problemer han - især hans 10-årige søn - havde med røg i Parken til landskampen sidste fredag. Det fik folk til at kalde han alverdens øgenavne, og DBU siger, at 1200 ikke-ryger pladser i Parken er nok

- Vi beklager, at nogle af vores landsholdsfans har været generet af røg til landskampen mod Albanien.

- Vi har til landskampe i Parken et tydeligt defineret ikke-ryger område på næsten 1200 pladser på C-tribunen, hvor der er mulighed for at købe billetter til.

Vi evaluerer løbende
- Som det er lige nu har vi ikke mulighed for at gøre Parken røgfri til vores landskampe, men vi evaluerer løbende og tager naturligvis vores fans inputs med i disse evalueringer.

Sådan lyder DBUs svar til den familiefar, der i fredags opdagede at han og sønnerne sad på tre af de cirka 34000 tygerpladser, der er i Parken, når der er landskamp.

Se også: Far og sønner til landskamp: Voldsomt generet af tobaksrøg

23 procent vil have forbud - 40 procent vil kunne vælge
Men noget tyder på at DBU er en smule ude af trit med ihvertfald flertallet. Af de 18.803 læsere, der foreløbig har svaret på spørgsmålet 'Hvad mener du om rygning til landskampe?' svarer kun 37 procent at landskamp og rygning hører sammen, mens 23 procent synes at Parken skulle indføre et totalt rygeforbud.

Den største gruppe på 40 procent synes nemlig, at der burde være nogle områder med rygeforbud - og nogle tribuner med mulighed for at ryge.

Og de er nok ikke tilfreds med at der kun er knap 1200 ikke-ryger pladser ud af 36000. Ib byder derfor DBU op til endnu mere debat og rygning:

Spasser, narrøve, tudekiks, curlingfar, idiot
- Ja, i forlængelse af min rejste debat på Ekstrabladet i mandags, om passiv rygning i Parken, og DBU´ tilbagemelding, ser jeg mig nødsaget til at knytte følgende kommentarer.

- Det kræver et stærkt helbred at stå model i den offentlige gabestok, hvilket jeg var helt klar over, inden jeg valgte at dele min oplevelse i Parken fredag den 4. september med resten af Danmark.

- Men jeg var så naiv alligevel, for jeg havde egentlig forventet en god, konstruktiv og sober debat, som kunne tilgodese både rygere som ikke rygere.

- I stedet vælter det ud med mindrebemidlede ord og fuldstændige proportionsløse og irrationelle ytringer som, spasser, narrøve, tudekiks, curlingfar, idiot og sågar, at mine drenge og jeg skulle sendes ned til lugten af lig i Mellemøsten.

Men vi har taget hul på en væsentlig debat
- Det fortæller selvsagt mere om afsenderne end selve problemstillingen, som blev rejst, men finder det alligevel trist og ikke særligt befordrende for debatten, som selvsagt har befundet sig på et niveau, som ikke er værdigt.

- I min optik har det mest af alt mindet om, at nogle af debattørerne har forsøgt at kæmpe en kamp, som slet ikke eksisterede eller i det hele taget var lagt op til.

- Og nej, jeg og mine drenge er ikke til grin på de sociale medier, som der anmærkes. Vi har taget hul på en væsentlig debat som hidtil har været overset da DBU i mange år har favoriseret rygere frem for ikke rygerne.

1200 og 35000
- Dette kommer blandt andet til udtryk ved at DBU kun finder anledning til at tildele 1200 ikke- rygere pladser i Parken mod de resterende 35000 rygepladser.

- Det er jo ikke en naturlov, at der pr. automatik skal ryges i Parken under DBU regi, og fordi det altid har været sådan er det jo slet ikke ensbetydende med, at det fortsat skal være sådan.

- Det findes der et utal af eksempler på.

- Engang i tidernes morgen var det jo også helt legalt, at trænerne røg på sidelinjen, sådan er det jo heldigvis ikke mere. Det kaldes udvikling og rationale.

Jeg tror Parken bliver røgfri indenfor på år
- Og jeg tænker, at store dele af Parken bliver helt røgfrit indenfor få år.

- Løsningen kunne være et totalt rygestop i Parken, når DBU afvikler et arrangement hvilket ville være klædeligt og sende et stærkt signal at sport og røg er uforeneligt.

- En anden løsning, en mere moderat løsning, så rygere som ikke- rygere finder fælles forståelse, kunne være, at DBU i langt højere grad zoneopdelte Parken, og man samtidig blev gjort opmærksom på, at man nu er ved at købe en billet til en rygerzone.

Giv os et reelt valg
- Dermed har man et reelt valg. Er der udsolgt der, hvor man vil sidde, får man så mulighed for selv at tage stilling til, om man vil se kampen, med de restriktioner som findes i den pågældende zone der er ledig. Dette forudsætter dog en holdningsændring fra DBU så man får et reelt valg hvilket ikke er tilfældet i dag med 1200f ikke- ryger pladser.

- Nu er dette indspark om passiv rygning i Parken jo ikke banebrydende, i Sverige findes der allerede røgfri stadions.

Synes DBU er rigide
- I DBU har man beklageligvis en anden holdning. De sætter lighedstegn mellem fodbold og rygning. EU har udarbejdet en stor og gennemgribende rapport, hvor man opfordrer til at indføre foranstaltende og kompenserende tiltag, som beskytter mod tobaksrøg på diverse stadions.

- Er ikke helt orienteret, men mener også at vide UEFA stiller restriktioner og krav omkring rygepolitik ved afviklingen af Champions League som Europa League.

- DBU vil gerne brande sig selv på fornyelse. Dette er ikke tilfældet, når jeg læser deres svar som bl.a. 'Vi har til landskampe i Parken et tydeligt defineret ikke-ryger område på næsten 1200 pladser på C-tribunen, hvor der er mulighed for at købe billetter til'.

Hvad med at vende det om - 1200 pladser til rygere
- Hvis det ikke var fordi sagen er alvorlig ville jeg grine.

- I Danmark bliver der flere og flere ikke- rygere og færre og færre rygere. Men trods det faktum, fastholder DBU rigidt, at man har 1200 ikke- ryger pladser i Parken.

- DBU ønsker sågar ikke at diskutere problemstillingen eller tage den til overvejelse, om man kan gøre noget anderledes, men fejer det arrogant af bordet. Det vidner umiddelbart om en organisation og en kommunikationsafdeling, der er ude af trit med den virkelighed, den omgiver sig med.

- DBU´s politik er således, at rygerne har første prioritet og rygning og landsholdsfodbold er en integreret del af DBU´ brand.

- Kunne man forestille sig, der var 1200 pladser til rygerne i stedet og de resterende 35000 var tildelt ikke rygere?.

Skal jeg komme til København til et møde?
- Ydermere finder jeg de signaleri DBU udsender, til børn og unge og andre i det ganske land dybt uheldigt og lettere amatøragtigt.

- Hvordan vil man forklare at man heller vil have rygere til landskampene end ikke- rygere?

- Jeg vil gerne invitere DBU til en dialog omkring problemstillingen, hvilket jeg håber de tager imod. De skal være velkomne i Thy men jeg og drengene tager også gerne til København.

- Holdningen fra DBU kan umiddelbart konkluderes til 'Kan du ikke tåle røgen, og mantraet, i røg og damp for Danmark, så bliv væk'.

Jeg giver ikke op før der kommer en ændring
- Det kan jeg kun beklage og tage til efterretning i denne 1. halvleg. Vi må håbe røgen letter, så der kan tages hul på 2. halvleg, hvor DBU, som et minimum forholder sig til problemstillingen ellers må det politiske Danmark og andre interessenter i spil.

- For en ting ligger fast. Jeg vil arbejde stålfast på at der kommer til at ske en ændring, så ikke- rygerne som et minimum, ligestilles med rygerne i Parken under DBU regi.

- Og drengene og jeg, ja vi ser frem til næste landskamp i Parken når opsparingen igen tillader det. Jeg kan i øvrigt oplyse, vi sad på C-tribunen, slutter Ib, der gerne vil høre om du synes at 1200 ikke ryger pladser ud af cirka 36000 pladser er nok?       

Ryger du når du ser landskamp?

106 kommentarer
Vis kommentarer