Klamt: Kakkerlakker på asylcenter

Beboerne på asylcenteret i Avnstrup kæmper med kakkerlakker - og Røde Kors har sprøjtet og lagt gift ud 29 gange i år.

I videoen kan de mange skadedyr i køkkenet ses.
Følg nationen!

- Kære Ekstra Bladet.
- Nogle fælleskøkkener på Udrejsecenter Avnstrup er angrebet af kakerlakker – og situationen er slem.

- Beboerne oplever skadedyr i fødevarer, køleskabe mm. og vi er bekymrede for fødevaresikkerheden på stedet og beboernes sundhedstilstand.

Røde Kors gør ikke nok
Sådan indleder Lene J og Anemone S et brev til nationen! om de dyre-problemer, der er på center Avnstrup med kakerlakker og sengelus på beboernes værelser - især efter at der er blevet installeret fælleskøkkener.

Lene og Anemone er opmærksomme på, at både Røde Kors og et skadedyrsbekæmpelsesfirma i ny og næ sprøjter hist og pist, men de mener det er for lidt. Og de har talt med flere beboere, der har været alvorligt syge med voldsomme mavegener og opkast – og tror det stammer fra skadedyrene. (Røde Kors oplyser at sunedhedspersonalet IKKE kan bekræfte dette)

Lene og Anemone har været i kontakt med Fødevarestyrelsen, der oplyser, at de ikke kan gøre noget, da der ikke er tale om industrikøkkener. De har forsøgt sig hos Styrelsen for patientsikkerhed, der henviser til Lejre Kommune, men her har de fået at vide, at kommunen INTET har med centeret og bygningerne at gøre.

Der står mange køleskabe direkte på gulvet
Derfor prøver de nu at råbe op via nationen! Og deres brev, som Røde Kors har fået mulighed for at kommentere fortsætter således:

- I hvert fælleskøkken står der rigtigt mange køleskabe og komfurer direkte på gulvene, som kakerlakkerne lever under - men trods de voldsomme problemer, er der ikke gjort antræk til at få løftet disse op fra gulvhøjde, så ordentlig rengøring er mulig.

- Endvidere er der – i de 4 stålskabe hver familie har fået til opbevaring af tørvarer, service mm - daglige problemer med, at alt deres service, tørvarer mm er fyldt med ekskrementer og æg fra kakerlakkerne.

- Ligeledes ligger der ekskrementer og æg dagligt i gummikanter på køleskabslåger, på borde, gulve mm. Røde Kors har som driftsansvarlige ikke gjort antræk til at fremskaffe plastikbeholdere til beboerne, således at de kan sikre deres fødevarer.

De får ikke penge - og ingen nye madvarer
- Beboerne fortæller også, at der er problemer med, at kakerlakkerne kommer ind i køleskabe, ovne og microovne. Og de dagligt må kassere madvarer.

- Vi taler altså om mennesker, der ikke får penge og ej heller erstattet fødevarer, skriver Lene og Anemone, der mener at Røde Kors må gøre noget – i stedet for at overlade ansvaret til beboerne.

nationen! har derfor bedt Røde Kors svare på, om de selv er trygge ved situationen – og hvad de synes beboerne skal gøre, nu hvor de klager over kakkerlakker. Og det svarer Røde Kors gerne på:

Fælles kamp - alle skal hjælpe
- Hvis der er noget, Røde Kors og beboerne på Center Avnstrup er enige om, så er det, at kakerlakker er skadedyr, der skal bekæmpes.

- Samtidig kommer vi ikke uden om, at vi ikke får bugt med insekterne, med mindre alle hjælper til. Selv den mindste rest af mad i fælleskøkkenerne betyder nemlig, at kakerlakkerne spiser denne mad frem for den gift, som skadedyrsbekæmperen lægger nu. Og så er selv den mest intense indsats og sprøjtning ikke noget værd.

- Skadedyr – for eksempel væggelus og kakerlakker – er ikke noget nyt problem i den ældre bygning, som myndighederne har stillet til rådighed som asylcenter siden begyndelsen af 1990´erne.

Før kakkerlakkerne var det væggelus
- Tidligere har vi kæmpet en indædt kamp mod væggelus og kakerlakker på værelserne. Det er vi heldigvis ved at ved at få bugt med efter en intens indsats fra både personale, beboere og skadedyrsbekæmpelsen.

- Siden 21. januar i år, hvor børnefamilierne fik mulighed for selv at lave mad i bygningens fælleskøkkener, er problemet med kakerlakkerne imidlertid flyttet over i fælleskøkkenerne.

- Derfor har vi i et stykke tid haft forstærket fokus på problemet og sætter ind på en lang række måder, skriver Røde Kors, der har sendt denne liste med:

Fælles ansvar

I løbet af de sidste syv måneder har skadedyrsbekæmperen været på centeret 29 gange for at sprøjte og lægger gift ud. I 2020 skete det 48 gange.

Før hvert besøg har beboerne forinden fået besked om indsatsen, så de har kunnet fjerne madvarer og gøre rent inde i deres madskabe. Dette har vores praktiske personale hjulpet til med og vejledt dem i.

Som udgangspunkt har beboerne selv ansvar for at rydde op og gøre rent der, hvor de bor og der, og hvor de laver mad. Centeret er familiernes midlertidige hjem, som alle har et fælles ansvar for. Ikke desto mindre har personalet haft punktindsatser, hvor de sammen med beboerne tager en ekstra tørn med rengøringen. De holder også dagligt opsyn med rengøringen.

I forbindelse med at familierne begyndte at lave mad, blev der sat nye køleskabe og skabe op. Vi overvejede at hæve køleskabene over gulvniveau. Men da det ville gøre det umuligt for mange beboere at nå maden på de øverste hylder, blev det droppet igen. Heldigvis har køleskabene dog hjul, så de kan trækkes ud fra væggene.

Beboerne fik i januar udleveret kasser og poser til at opbevare mad i. For nylig har de fået flere kasser, så det er nemmere for dem at pakke maden væk i lukkede beholdere.

Hver sjette uge har beboerne møder på de gang-afsnit, hvor de bor. Det sker sammen med personalet, der så også vejleder og oplyser om nødvendigheden af grundig rengøring, og om hvor vigtigt det er, at der ikke ligger mad fremme.

Ifølge sundhedspersonalet på centerets sundhedsklinik har der ikke været nogen tilfælde af sygdom på grund af skadedyr. Hvis beboere eller andre har mistanke om den slags, så bedes de straks henvende sig på klinikken.

Angående fugle og fuglemøg: Vi døjer i øjeblikket med mange svaler på Center Avnstrup, og da de i øjeblikket bygger reder, kan det også ses på bygningens sålbænke.

Problemet er, at svalerne er fredet, så vi må ikke fjerne rederne. Derimod har vi hvert år en planlagt indsats for at fjerne skidt og møg, så snart ungerne er fløjet fra reden.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hun undskyldte kun oprigtigt, da hun hostede

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind