København griner af provinsen: Stjæler 43.000 job og 20 mia

Kommunerne i hovedstadsområdet er rige, fordi de stjæler arbejdspladser fra provinsen. Og selv om de rige kommuner sender nogle penge retur, er det slet ikke nok, skriver Kaare Dybvad

- Selvom alle danskere betaler det samme i skat til staten, er der stor forskel på, hvor meget man får igen i sit lokalsamfund.

- Bor man i hovedstadsområdet er der gode muligheder for at få et job indenfor staten eller tjene penge på de mange der arbejder i den.

- Bor man i provinsen, skal man derimod spejde langt efter de statslige gevinster.

Se også: Slåskamp på Lolland: 34 ledige om ét job

Sådan skriver Kaare Dybvad, projektchef i Væksthus Sjælland OG folketingskandidat for Socialdemokraterne på Sjælland, i et læserbrev til Ekstra Bladet. Kaare har samlet materiale om de mange måder provinsen bliver snydt på i bogen 'Udkantsmyten', der udkommer i morgen. Hans brev fortsætter således:

10 københavnere og 100 langelændere
- Mens der går 10 københavnere for hver statslig arbejdsplads, skal der over 100 langelændere til for hver arbejdsplads betalt af staten.

- Tager man alle dem, der er på lønningslisten, er der 43.000 arbejdspladser for meget i København i forhold til, hvis de var ligeligt fordelt.

Se også: Hveranden statslig lønkrone går til hovedstaden

- I den statslige sektor svarer til det over 20 milliarder, der hvert år sendes fra provinsen til hovedstaden for at understøtte økonomien.

Største centralisering siden enevælden
- Mere end dobbelt så meget, som hvert år ryger den anden vej i kommunal udligning. En udligning, vi ellers ofte skal høre for.

- De sidste årtier har vi oplevet den største centralisering af Danmark siden enevælden blev indført.

- Mens provinsen har fået lukket tusindvis af offentlige jobs, er der ikke skåret i de store byer. Hvis vi skal have et land i balance, er der behov for, at vi vender udvikling og sørger for, at provinsen får deres arbejdspladser tilbage, skriver Kaare, men hvad siger du?

Skal staten flytte 43.000 arbejdspladser til provinsen? Og hvorfor - hvorfor ikke?

108 kommentarer
Vis kommentarer
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere