Kønsneutral pølsegryde: Skole-menu i Sverige anmeldes for at være krænkende

På en skole i Stockholm har eleverne i forbindelse med en 'ligestillings-uge' udfærdiget en menu, der nu er blevet anmeldt til skoleinspektionen for at latterliggøre kønsidentiteter og seksuelle tilhørsforhold

Her ses en 'kønsneutral pølsegryde', der dog mangler lidt ligestillings-bulgur. (foto: Alleko)
Her ses en 'kønsneutral pølsegryde', der dog mangler lidt ligestillings-bulgur. (foto: Alleko)

På en skole i Stockholms-området har eleverne lavet en højst utraditionel menu i forbindelse med en undervisnings-uge på skolen, hvor hovedtemaet er ligestilling. Eleverne har med glimt i øjet udfærdiget menuen med beskrivelserne af diverse madretter, som de har krydret med beskrivelser af kendte ord og vendinger fra den verserende køns- og identitetsdebat i Sverige.

På menuen var der blandt andet madretter som følgende:

'Cevapcici med Queer-dressing og transris'.

'Kønsneutral pølsegryde med ligestillings-bulgur'

'Pasta med kødsovs, hvor alle ingredienserne er lige vigtige og værdifulde'.

'Selvsikker kyllinge-schnitzel med dragon-sovs og ego-styrkende kartofler'

'Vegetarisk schnitzel, der er tryg i sig selv med 'asshole-online'-sovs med kartoffelmos'.

(artiklen fortsætter under billedet)

Pasta med kødsovs, hvor alle ingredienserne er lige vigtige og værdifulde. (Foto: Colourbox)
Pasta med kødsovs, hvor alle ingredienserne er lige vigtige og værdifulde. (Foto: Colourbox)
 

En politisk varm kartoffel
De såkaldte hovedretter blev serveret mandag, onsdag, torsdag og fredag, hvor de fleste elever angiveligt har guffet maden i sig uden at føle sig krænket over det. Det var først, da en elev på skolen sendte menuen videre til sin 17-årige ven Rasmus Norberg, at skole-menuen pludselig blev en politisk varm kartoffel for skolens rektor Johanna Svensson. Den 17-årige Rasmus Norberg har nemlig nu anmeldt skole-menuen til skoleinspektionen for at være krænkende.

- Det man har valgt at gøre her er at latterliggøre forskellige kønsidentiteter og seksuelle tilhørsforhold, fortæller Rasmus Norberg til den svenske avis Expressen og tilføjer, at menuens udformning er meget krænkende.

Rasmus Norbert mener også, at skolen siger god for en generalisering, hvor det er okay at lave grin med kønsidentiteter.

- Det er jo næsten en opfordring til det. Flere af mine venner, som er berørt af det her, har også reageret på det. Det er sygt, siger han til Expressen.

Rektor siger undskyld
Rektor Johanna Svensson fortæller, at skolen vil se nærmere på anmeldelsen til skoleinspektionen.

- Tanken har jo ikke været, at det skulle opfordre til krænkende behandling i og med, at vi arbejder med ligestilling her på skolen. Ligestillings-ugen handler om at modvirke krænkende handlinger og se nærmere på uligheder og alle menneskers lige værd, siger Johanna Svensson til Expressen og tilføjer, at det har aldrig har været en intention, at nogle skulle krænkes.

Johanna Svensson vil også gerne sige undskyld til anmelderen Rasmus Norberg;

- Hvis den her person har fået det dårligt over det her, vil vi selvfølgelig sige undskyld, og vi må nu klare situationen og sørge for, at det ikke kommer til at ske igen.

Men hvad mener du. Er skole-menuen god humor - eller er den gået langt over stregen?