Kommentar: Merkel kom forbi - og alt er som før

Ekstra Bladets opinionsredaktør skriver om Merkels besøg

Tyske Merkel besøgte tirsdag danske Thorning-Schmidt - for en kort bemærkning. Foto: Thomas Emil Sørensen
Tyske Merkel besøgte tirsdag danske Thorning-Schmidt - for en kort bemærkning. Foto: Thomas Emil Sørensen

SÅ VAR Frau Merkel her.

Ligesom familieoverhovedet fra hovedstaden, der efter gentagne invitationer får taget sig tid til at kigge forbi niecen ude i provinsen. For det har man jo lovet. Måske endda lidt for mange gange. Og det behøver vel ikke være med middag? Endsige med overnatning? Kan det ikke gøres over en kop kaffe? Det tror vi nok, det kan.

Man forestiller sig Merkels tanker: ’Så kalder jeg hende ’veninde’ og roser hendes ... øhm ... skal vi sige økonomiske politik (i hvert fald klart bedre end grækernes)? Så bliver hun glad. Og medgørlig.’

Angela Merkel var i dag for første gang på officielt besøg i København. I fire timer. Hvilket kunne få rationelle folk til at overveje, om det overhovedet kunne betale sig at rulle de røde løbere ud, da de vel skulle rulles ind igen, inden nogen kunne nå at stave til Bundeskanzlerin.

MEN RULLES skulle der. For at vise at det er netop sådan, socialdemokraternes leder ruller. Sammen med de største. Med de vigtigste. En stemme på Helle Thorning-Schmidt er en stemme på indflydelse og ligeværdighed i storpolitik. For står Helle ikke netop dér – lige ved siden af selveste Merkel? Ved siden af magten og dens myndige mildhed, kaldet ’Übermutti’?

Kan nogen måske se forskel?

Selv borgerlige Berlingske stod klar til at rulle med fra morgenstunden. ’Hvad er ligheden mellem Angela Merkel og Helle Thorning-Schmidt’, lød en overskrift. Svaret var noget med, at de to ledere havde samme strategi. Hårde reformer i begyndelsen for derpå at være lidt mere venlige i slutningen af en valgperiode.

Se også: Det er muligt, prinsgemalen er i krise, men ...

NÆPPE EN strategi de kan tage patent på, bør man nok tilføje. Andre forekommer at have haft den.

Men et næsten samlet pressekorps syntes at have travlt med at finde ’venindeskab’ og ligheder frem ved besøget. Og det på trods af, at en del tilsagde, det modsatte ville være nærmere virkeligheden.

Længe inden Angela Merkel ankom til København, syntes proportionerne indlysende: Merkel bestemmer formentlig mere i Europa, end Helle Thorning gør i Danmark.

Og måske endnu vigtigere: Trods ligheder – som at de begge er de første kvindelige ledere af deres nationer, eller at den ene er konservativ socialdemokrat, og den anden er socialdemokratisk konservativ – synes deres karrierer ikke ligefrem sammenlignelige. Legenden om den tyske kansler og den danske statsminister er snarere modsatrettede. Som henholdsvis den stærke og den svage. Som succesen og noget, der længe har lignet det modsatte.

Fortællingen om Angela Merkel er en arbejdsom østtysk sliders opstigen fra det totalitære DDR’s uundgåelige ruin til at regere ikke blot Tyskland, men kontinentet med sine ’små skridts politik’. Fortællingen om Helle Thorning-Schmidt har derimod mestendels været om den angiveligt opportunistiske socialdemokrats distanceblænderi og evne til muligvis dygtigt at reproducere andres tanker, men selv være blottet for idéer.

SAGT PÅ en anden måde: Angela Merkel er Europas uofficielle leder. Hun ikke bare besidder magten, hun evner den også. Helle Thorning er Danmarks officielle leder. Og i hvert fald indtil for nylig har det heddet sig, at Thorning visitkortet til trods aldrig rigtig har været direktøren for det hele. Tværtimod har hun via usynlige tråde og trisser været styret af andre og dermed mere mimet magten og haft afmagtens omrids. Merkel er måske endda mere lig finansminister Bjarne Corydon (S). Manden, der taler om, at han fører ’nødvendighedens politik’. Kansleren taler således om, at hendes politik er ’alternativlos’.

Den sidste påstand har hun efter sigende effektueret med en ufortøven, intern håndhævelse, der står i modsætning til Merkels tålmodige moderfigur udadtil.

’Hvis man kommer på tværs af hende, dør man. Der er ikke noget blødt ved hende. Der er en lang liste af alfahanner, som troede, at de kunne fjerne hende, og de laver alle sammen noget andet i dag,’ som den tidligere amerikanske ambassadør i Berlin, John Kornblum, i Politiken er citeret for at sige til The New Yorker.

Se også: Undskyld, er I ikke enige

FRAU MERKEL kom forbi. Der var noget med Fehmernforbindelsen. Men ikke noget nyt. Der var noget med bådflygtninge. Men ikke afvigende fra i sidste uge. Der var noget med Ukraine og Rusland. Men det var lige så bekymrende og uløseligt som i sidste måned.

Alle vidste, hvad underteksten hele tiden var, uanset hvad der blev sagt. Die Bundeskanzlerin var her. Det eneste rigtigt interessante var, om det hjalp Helle Thorning-Schmidt til også at være her – efter et valg, vel at mærke.

Hvad Angela Merkel ville opnå med sit første danmarksbesøg, kommer alligevel til at ske – Freundin eller ej.

Familieoverhovedet syntes tilfreds. Niecen var lykkelig. Som det blev noteret af flere ’eksperter’ på diverse tv-kanaler i går, så kan vi danskere i dag godt lide tyskere, og tyskerne kan godt lide os.

Alt andet ville også være et rimeligt stort problem, kan man tilføje. Især det sidste.

Se også: Profetpisning

51 kommentarer
Vis kommentarer
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere