Kommune håner 27-årig: Kan kun sige 'ja', 'nej', 'kæft' og 'mormor'

I otte år har den 27-årige - der mentalt er på niveau med en fire-årig og kan sige fire ord - haft en kommunal ledsageordning. Men det stopper nu - fordi han ikke kan tale.

Kan en kommune forlange, at en borger - der kan sige fire ord - selv skal formulere sine ønsker? Arkivfoto: Peter Hove Olesen
Kan en kommune forlange, at en borger - der kan sige fire ord - selv skal formulere sine ønsker? Arkivfoto: Peter Hove Olesen

- Man kan undres over, om det er mennesker, der sidder i kommunerne og skal varetage de svage og ældres behov ..

- Det er skandaløst, som de fører sig frem på andres bekostning.

Vi er opmærksomme på at du er glad
Sådan skriver Conni G i en af de 19 kommentarer, der er skrevet på jv.dk om en 27-årig udviklingshæmmet mand, der netop har fået frataget sin ledsageordning.


Mandens ledsagere har ifølge avisen de sidste otte år taget ham med på ture til Legoland, på burgerbar, i biografen og på julegaveindkøb, men fordi han ikke selvstændigt kan forklare, hvad det er han vil, så ryger hjælpen nu:

Kommunen skriver således(ifølge jv.dk):

- Vi er opmærksomme på, at du er glad for ledsageordningen, og at du gør brug af ordningen.

- Vi er opmærksomme på, at du ikke selvstændigt vil kunne komme til aktiviteter, som har din 'interesse'.

Men vi vurderer at det ikke kan fortsætte
- Vi lægger vægt på, at du ikke selvstændigt giver udtryk for, hvad du ønsker at bruge ledsageordningen til. Vi er opmærksomme på, at det er ledsageren, som kommer med forslag.

- Vi vurderer, at du ikke efterspørger at komme ud til frit valgte aktiviteter.

- Vi vurderer derfor, at du ikke er omfattet af personkredsen til ledsageordning'.

Men Conni G er ikke den eneste, der synes at kommunens sko er blevet lidt for små:

Sådan kan man da ikke behandle en borger
- Håber der sider nogle ansvarlige, der har taget denne drastiske umenneskelige beslutning og får højrøde ører - og straks trækker dette tilbage.

- SÅDAN kan man da ikke behandle en borger, hvor det ser ud til at ordningen har fungeret til dato, skriver Anna S, mens Per N nøjes med fire ord:

- Sådan nogle forbandede møgsvin, mens Joan S  skriver, at kommunen sådan set har ret - de skal bare give manden et pædagogisk tilbud i stedet for ledsageren:

Han skal have pædagogisk hjælp
- Det er almindelig praksis og følger loven. Det er ikke en joke. Det som er mærkeligt er at han nogensinde har fået en ledsagerordning. 
- Afgørelsen følger loven her - det er ikke en spareøvelse. 
- Men ja, det giver udfordringer. En borger skal være ret højt fungerende for at have ret til en ledsager.
- Når der er tale om udviklingshæmmede, vil man ofte komme i den situation, at de ikke har ret til en ledsager. I stedet har de ret til pædagogiske tilbud. Og det er faktisk dyrere, skriver Joan, men hvad tænker du?


 

337 kommentarer
Vis kommentarer