Kommune håner 27-årig: Kan kun sige 'ja', 'nej', 'kæft' og 'mormor'

I otte år har den 27-årige - der mentalt er på niveau med en fire-årig og kan sige fire ord - haft en kommunal ledsageordning. Men det stopper nu - fordi han ikke kan tale.

Kan en kommune forlange, at en borger - der kan sige fire ord - selv skal formulere sine ønsker? Arkivfoto: Peter Hove Olesen
Kan en kommune forlange, at en borger - der kan sige fire ord - selv skal formulere sine ønsker? Arkivfoto: Peter Hove Olesen

- Man kan undres over, om det er mennesker, der sidder i kommunerne og skal varetage de svage og ældres behov ..

- Det er skandaløst, som de fører sig frem på andres bekostning.

Vi er opmærksomme på at du er glad
Sådan skriver Conni G i en af de 19 kommentarer, der er skrevet på jv.dk om en 27-årig udviklingshæmmet mand, der netop har fået frataget sin ledsageordning.


Mandens ledsagere har ifølge avisen de sidste otte år taget ham med på ture til Legoland, på burgerbar, i biografen og på julegaveindkøb, men fordi han ikke selvstændigt kan forklare, hvad det er han vil, så ryger hjælpen nu:

Kommunen skriver således(ifølge jv.dk):

- Vi er opmærksomme på, at du er glad for ledsageordningen, og at du gør brug af ordningen.

- Vi er opmærksomme på, at du ikke selvstændigt vil kunne komme til aktiviteter, som har din 'interesse'.

Men vi vurderer at det ikke kan fortsætte
- Vi lægger vægt på, at du ikke selvstændigt giver udtryk for, hvad du ønsker at bruge ledsageordningen til. Vi er opmærksomme på, at det er ledsageren, som kommer med forslag.

- Vi vurderer, at du ikke efterspørger at komme ud til frit valgte aktiviteter.

- Vi vurderer derfor, at du ikke er omfattet af personkredsen til ledsageordning'.

Men Conni G er ikke den eneste, der synes at kommunens sko er blevet lidt for små:

Sådan kan man da ikke behandle en borger
- Håber der sider nogle ansvarlige, der har taget denne drastiske umenneskelige beslutning og får højrøde ører - og straks trækker dette tilbage.

- SÅDAN kan man da ikke behandle en borger, hvor det ser ud til at ordningen har fungeret til dato, skriver Anna S, mens Per N nøjes med fire ord:

- Sådan nogle forbandede møgsvin, mens Joan S  skriver, at kommunen sådan set har ret - de skal bare give manden et pædagogisk tilbud i stedet for ledsageren:

Han skal have pædagogisk hjælp
- Det er almindelig praksis og følger loven. Det er ikke en joke. Det som er mærkeligt er at han nogensinde har fået en ledsagerordning. 
- Afgørelsen følger loven her - det er ikke en spareøvelse. 
- Men ja, det giver udfordringer. En borger skal være ret højt fungerende for at have ret til en ledsager.
- Når der er tale om udviklingshæmmede, vil man ofte komme i den situation, at de ikke har ret til en ledsager. I stedet har de ret til pædagogiske tilbud. Og det er faktisk dyrere, skriver Joan, men hvad tænker du?


 

337 kommentarer
Vis kommentarer
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere