Annonce:
Annonce:

Konsekvens: Betal 1,8 mio. inden to uger

Når man bliver løsladt fra et fængsel, skal man betale for sagsomkostningerne. Og derfor skylder 80.000 tidligere straffede danskere nu 4,4 milliarder kr.

10.000 tidligere straffede slæber rundt med en gæld til retssystemet på mere end 100.000 kr. Tror du, de betaler?  Arkivfoto: Thomas Borberg
10.000 tidligere straffede slæber rundt med en gæld til retssystemet på mere end 100.000 kr. Tror du, de betaler? Arkivfoto: Thomas Borberg
Annonce:
Følg nationen!

- Jeg synes faktisk, det kunne være en ide at afskrive gælden med en vis procentsats for hvert år, den tidligere dømte holder sig ude af kriminalitet.

Ny dom - så skal der betales
- Med truslen om, at det fulde beløb skal afdrages, hvis der falder en ny dom.

- Det ville give et incitament til at droppe den kriminelle løbebane - og det vil give muligheden for at begynde på et liv med arbejde, familie etc. Uden evig gæld over hovedet.

Kiggede på girokortet: Fantasipenge
Sådan skriver Karen A. i en af de 200 kommentarer, der er skrevet på Jyllands-Postens Facebook-profil om den i nordisk sammenhæng usædvanlige måde, det danske retssystem beder straffede personer om at betale de omkostninger, der har været i forbindelse med rettens deres sager.

Annonce:

80.000 tidligere straffede danskere skylder på den måde statskassen mere end 4 milliarder tilsammen. Og avisen har talt med én af dem - en mand, der få uger sin løsladelse i maj sidste år modtog et girokort på 1,8 millioner kroner. Penge, der skulle falde inden 14 dage.

Gæld fastholder kriminel løbebane
- Jeg kiggede på girokortet og tænkte, at i bund og grund er det jo fantasipenge.

- Selv hvis jeg betaler 6000 kr. af om måneden resten af mit arbejdsliv, vil jeg gå på pension dybt forgældet, siger manden til Jyllands-Posten, og argumenterer for 'en fornuftig løsning på gælden fra sagsomkostninger'. Og det er der andre end ham og Karen ovenfor, der er enige i:

- Et eller andet bør gøres, da det er med til at fastholde den kriminelle løbebane.

Gebyrer helt ude hampen
- Jeg er klar over, at det er et kæmpestort dilemma - men en stor del af de beløb er renter og gebyrer, som er helt ude i hampen, og måske kunne noget af det skyldige beløb også konverteres om fra den hær af offentlige 'hjælpere', som er sat ind på sagerne - for det er dæleme dyrt at holde i gang, skriver Peder M., mens Niels P. holder fast:

Annonce:

Betal - om du så skal bo i en jordhule
- Jeg tror kun, det er kriminelle, der synes, dét er en god idé.  

- Nej, der skal være en konsekvens.

- Om du skylder 40.000 eller 4 mio., er ligegyldigt, du skal principielt betale det, du skylder.

- Om så du skal bo i en jordhule resten af livet.

Han kan være et skræmmeeksempel
- Det kan godt være, idioten ikke lærer af det, men i det mindste fremstår vedkommende som et skræmme-eksempel, så andre potientielle kriminelle ikke tror, at det er gratis at begå grov kriminalitet, skriver Niels, men hvad tænker du?

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

De lovlydige straffes, alle de andre går fri
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: