Læreren sagde negerbolle og eleven filmede: Nu kommer der dødstrusler

En elev filmede, mens en lærer på en skole i svenske Falkenberg, sagde ordet 'negerboller'. Nu er læreren fritaget for arbejde - og tør ikke vise sig i byen.

Svensk politi har  modtaget flere  anmeldelser om racisme og trusler, efter en lærer brugte ordet 'negerbolle' i klassen. Arkivfoto: All Over Press/Finn Frandsen
Svensk politi har modtaget flere anmeldelser om racisme og trusler, efter en lærer brugte ordet 'negerbolle' i klassen. Arkivfoto: All Over Press/Finn Frandsen

- Verden udvikler sig og forhåbentlig udvikler vi os også.

- Synet på kvinders stemmeret og retten til at være homoseksuel er to eksempler på, hvordan verden er blevet bedre.

Hvor svært kan det være at bruge et andet ord?
- Løft blikket og lad være med at tro, at andre ikke kan blive stødt af et ord.

- Og hvor anstrengende kan det være, at fravælge et ord, som er dybt krænkende for mange mennesker?

Sådan skriver Claudia T i den pt. mest populære kommentar, der er skrevet på SVT Hallands Facebookprofil om de dødstrusler, den lærer, der i sidste uge blev sendt hjem pga af racisme, fordi han/hun, havde brugt ordet 'negerbolle' i klassen, nu modtager.

Negerboller er brugt til systematisk umenneskeliggørelse
Og Johanna L - der har fået næstflest likes (64) er enig:

- Det handler ikke om at være let at krænke - det handler om, at det er et ord, som er blevet anvendt systematisk til at umenneskeliggøre og krænke sorte.

- Så jo, det er vist racisme, skriver Johanna, mens Anne-Maria J synes at folk skal slappe lidt af:

- Hold nu op med at anklage læreren for at være racist. Brug tiden på nogle reelle problemer, skriver hun.

Kaldte kommende børnebørn for 'nuttede negerboller'
Skolens ledelse har ikke besluttet, om læreren kan vende tilbage, men til SVT fortæller han/hun, at ordet - som faldt i en diskussion med en elev der havde kaldt læreren racist - allerede har haft voldsomme konsekvenser:

- Det her er eskaleret til noget, jeg aldrig i mit liv kunne forestille mig.

- Jeg har fået trusler på mit liv og tør ikke gå ud og handle.

- Jeg kan ikke vise mig uden for huset, siger hen, der fortryder, at ordet negerboller overhovedet blev brugt i diskussionen om racisme:

Jeg er født i 60'erne
- Jeg fortalte, at jeg har en datter som bor sammen med somalier, og at jeg nok ikke havde budt ham velkommen, hvis jeg var racist.

- Og så sagde jeg det her 'ord'.

- Jeg er født i 60'erne, og da mine børn var små, brugte vi det her ord.

- Og en gang har - da jeg ville sige noget sødt til min datter - sagde jeg, at mine børnebørn bliver nogle nuttede ... (det her ord), forklarer læreren, men hvad tænker du?

ordnet.dk kan man læse, at ordet negerboller kan opfattes nedsættende, men eleven - der filmede diskussionen, som du kan høre og se (med svenske tekstning) her - tager ifølge SVT Halland afstand fra truslerne:

Lagde video ud så folk kan se hvad der sker
- Videoen blev lagt ud, så folk kan blive opmærksomme på, hvad der sker i skolen, og forhåbentligt inspirere andre til at kæmpe mod racismen.

- Jeg har fået at vide, at læreren og lærerens familie er blevet truet, og det vil jeg - og alle andre som har været indblandet - tage stærkt afstand fra, lyder det fra eleven.

Hvad siger du? Må man kalde sine børnebørn for nuttede negerboller, hvis de har en svensk mor og en somalisk far?

 

Man skal sætte to streger, så der bliver dannet tre ord. Men sætter man en streg som Kenneth har gjort, står der 'redsorte'. Og det føler han er racistisk. nationen Sort 8.klasse-elev: Den nationale test er racistisk

 

1 af 2 
2 af 2 Svensk politi har modtaget flere anmeldelser om racisme og trusler, efter en lærer brugte ordet 'negerbolle' i klassen. Arkivfoto: All Over Press/Finn Frandsen
541 kommentarer
Vis kommentarer