Logikken må være at kontanthjælpsmodtagere ikke skal få børn

Socialrådgiver Stine Ø er dødtræt af den hetz, kontanthjælpsmodtagere udsættes for - og ked af, at det kun er socialrådgivere, der forsvarer kontanthjælpsmodtagere

- I de seneste år har vi igen og igen set den hetz, der er mod kontanthjælpsmodtagere.

- Ja jeg kalder det hetz.

- Der er så mange ting, jeg gerne vil sige om dette emne, for det er noget som gør mig vred, frustreret og ked af det. ¨

Jeg ved mere end politikerne
- Jeg vil påstå, at jeg ved noget om emnet, måske mere end de fleste – og i hvert fald mere end politikerne.

Sådan indleder Stine Ø., der er uddannet socialrådgiver, og i et par år arbejdet med unge under 30 år, som modtager uddannelseshjælp. De unge hun ar kontakt med er den slags, der andre problemer end lige arbejdsløshed, og hun har skrevet et længere forsvarskrift for folk på offentlig ydelse - fordi hun føler, at der ikke er mange, der taler deres sag. Hun synes politikere, debattører og andre danskere opfører sig urimeligt over for de svageste og mistænkeliggør dem konstant. Hendes brev fortsætter derfor således: 

Altid mulighed for at råbe UANSVARLIG
- Vi har hørt vores politikere snakke om, at det for kontanthjælpsmodtagere ikke kan betale sig at arbejde økonomisk, og derfor så lader de åbenbart være med det.

- Ved sidste valg var fokus derfor på, at det skal kunne betale sig at arbejde.

- Flere kontanthjælpsmodtagere har været ude i medierne for at fremlægge deres økonomi, men uanset hvem disse personer har været, så har det alligevel været muligt for medierne og politikerne, at finde de mindste detaljer, hvor man dermed har kunnet råbe UANSVARLIG efter den enkelte person.

Og de holder jo også ferie hele året
- Vi ser også på de sociale medier, hvor ivrige folk er for at ytre deres holdninger til kontanthjælpsmodtagere, og er meget kloge på hvordan kontanthjælpsmodtagerne skal leve deres liv og forvalte deres penge.

- De ting som mange folk skriver, er dog med til at udstille hvor lidt de faktisk ved om livet på kontanthjælp og uddannelseshjælp.

- Mange mener blandt andet, at det er helt i orden at folk ikke længere har ret til ferie, for de holder jo alligevel ferie hele året(!).

Se også: Kontanthjælpsmodtagere i titusindvis går ned med stress

Men de laver altså noget - f.ex. aktivering med mødepligt
- Lad mig hurtigt slå fast, at man som modtager af en offentlig ydelse altså ikke er fritaget for at lave noget.

- Når en person melder sig ledig, så bliver de hurtigst muligt sat i aktivering.Endvidere skal de (hvis de er uddannelsesparate) søge ind på en uddannelse, og starte op hurtigst muligt.

- I den kommune som jeg arbejder i, bliver de unge som ikke er uddannelsesparate også sendt i en form for aktivering, og de skal gerne starte op inden der er gået en uge, og så har de ellers mødepligt.

Og kommer de ikke, koster det ved kasse 1
- Hvis de ikke møder op, så risikerer de at blive trukket i hjælp.

- Jeg medgiver gerne, at der er borgere som har det SÅ skidt, at de faktisk ikke er i stand til at deltage i noget som helst, og de derfor bliver fritaget.

- Men lad mig understrege, at når man har det SÅ dårligt (og i dag skal der meget til før de falder under den kategori), så er det altså ikke en ferie at være derhjemme.

nationen - 8. sep. 2015 - kl. 12:54 Desværre chef, jeg kommer ikke i dag: Angst igen

Influenza gange ti forvandlet til angst
- Tænk på hvor ynkelig du selv kan være hvis du ligger derhjemme med influenza, og så kan du jo lige gange det med 10 og lave det om til en depression, social angst, skizofreni, borderline eller andre sindslidelser.

- Tænk sig at skulle gå med denne lidelse hver dag, som måske ikke er under kontrol (stabil medicinsk behandling), og være velvidende om, at du ikke kan forudse dagen i dag, eller dagen i morgen.

Nogen aner ikke om de kommer videre med deres liv
- Du ved ikke om du nogensinde bliver rask, om du nogensinde kommer videre med dit liv.

- Så kommer et af de andre populære emner som folk gerne vil kommentere og gøre sig klog på: kontanthjælpsmodtagere som har børn(!).

Klassikeren: Hvorfor får de børn, de har jo ikke råd?
- En af de klassiske kommentarer til dette er 'hvorfor får de børn hvis de alligevel ikke har råd til at have dem' eller 'de prioriterer ikke deres børn ve og vel'.

- Hvis vi tager den første kommentar først, så vil jeg til det gerne starte med at sige, at ingen mennesker (bortset fra dem som har en masse kompetencer, forbindelser og penge), kan komme uden om at ende på kontanthjælp, hvis de bliver syge og ryger ud af sygedagpengesystemet eller hvis man bliver ledig og ryger ud af dagpengepengesystemet.

Logikken er jo så at INGEN skal have børn
- Derfor så vil logikken jo være, at INGEN mennesker skal have børn, bortset fra den økonomiske elite, for folk kan jo ende med ikke at have råd til at have dem. 

- Det svarer også til at sige, at du er direkte uansvarlig hvis du får børn mens du er på offentlig ydelse.

- Men noget der skræmmer mig er, at dem som er de HELT store tabere i det her politiske (og sindssyge) spil, er børnene af kontanthjælpsmodtagere.

Frysepizza er billigere end bøf
- Børnene har ikke mulighed for at gå til fritidsaktiviteter, og derfor er der en øget risiko for at blive udelukket for sociale arrangementer.

- Det er børnene som ikke får en næringsrig kost, fordi sådan noget koster altså.

- Hvis pengene skal løbe rundt, så er det tit billigere at købe en frysepizza til 17 kr. end at lave en bøf med noget salat til.

Er det bevidst at børnene skal straffes?
- Det er børnene som ikke længere vil kunne holde ferie med sine forældre, og derfor skal bruge hele sommerferien på at passe sig selv – men ikke kan lave mange ting pga. den begrænsede økonomi.

- Hvordan kan det gavne vores samfund, at vi tager fra de børn som i forvejen ikke har meget? Er det bevidst at politikerne straffer børnene for at ramme forældrene?

- Hvorfor er det, at man skal straffes, fordi man ikke har noget arbejde og ikke har mulighed for at være på dagpenge.

Man er jo andenrangs hvis man er syg og uden arbejde
- Hvorfor har man mindre ret til at holde ferie fordi man modtager kontanthjælp?

- Hvorfor bliver man andenrangs borger, fordi man er syg og står uden arbejde? 

- I dagens Danmark handler det ikke længere om, hvorvidt vi kan forbedre og bevare vores rettigheder, men om hvordan vi kan presse citronen så meget, at folk får så lidt som muligt, med den undskyldning at det øger deres incitament for at tage et arbejde.

- Min rettighed til at afholde ferie gælder ikke længere den person som er så uheldig at være på kontanthjælp. Hvordan kan det være fair?

Motivationslogikken er inkonsistent
- Hvordan kan det være, at man mener, at dem som har mest bliver mere motiveret, hvis de får flere penge, når dem der har mindst åbenbart motiveres bedst ved at få mindre.

- Ja jeg kan altså ikke se logikken i det – kan du?

Det er så nemt at være negativ
- Det er så nemt for os at sige disse ting, og komme med negative kommentarer og gode idéer til hvordan andre skal leve deres liv – et liv som vi overhovedet ikke aner hvordan fungerer, fordi vi er så heldige aldrig at have oplevet det – og forhåbentlig aldrig kommer til.

Og nemt at lave sindssyge regler
- Det er så nemt for vores politikere at lave sindssyge regler for befolkningsgrupper, som rager dem en papand.

- Det er så nemt for politikere, for hvis de ikke bliver genvalgt til Folketinget, så kan de i et par år sidde med en fuld løn, uden at skulle søge andre jobs, uden at skulle melde sig ledig en gang om ugen, uden at skulle komme til møder på kommunen, hvor man skal stå skoleret. Det er SÅ nemt, og det er til at brække sig over.

Og de eneste der forsvarer kontanthjælpsmodtagerne er os
- De eneste som jeg oplever forsvarer kontanthjælpsmodtagere er socialrådgiverne.

- Ja, dem som faktisk er afhængige af, at der er kontanthjælpsmodtagere og udsatte borgere, for det er nemlig derfor at VI er i arbejde. Det er godt nok selvmodsigende, men det siger vel alligevel noget om, at forholdene er uholdbare.

Så tænk lige før du skriver en kommentar
- Så næste gang du tænker på at kommentere debatten, så håber jeg du har ovenstående i tankerne, og prøver at tænke på hvordan du selv ville have det på en offentlig forsørgelse.

- Fantastisk? Nej, jeg tvivler stærkt, slutter Stine Ø., men hvad mener du?

Ville du gerne leve af kontanthjælp?

 

295 kommentarer
Vis kommentarer