Lugter stygt og føler mig snydt: Deodorant lover 24 timers effekt

Norsk TV2 har testet fire aluminiumsfri deodoranter og resultatet stank - af sved.

Fire norske piger har testet deodoranter uden aluminium sammen med norsk TV2. De kom testdeodorant under højre arm og deres normale deo under venstre. Arkivfoto: Colourbox
Fire norske piger har testet deodoranter uden aluminium sammen med norsk TV2. De kom testdeodorant under højre arm og deres normale deo under venstre. Arkivfoto: Colourbox

- Jeg lugter af sved under højre arm.

- Det er en uvant følelse sådan at gå rundt og være klam under armen - det plejer jeg aldrig at opleve, når jeg bruger min egen deodorant.

Lugter stygt og føler mig snydt
Sådan lyder det fra en af de fire norske piger, der sammen med TV2 Norge har testet, om fire aluminiumsfri deodoranter fra Dr. Greve, Biotherm, La Roche-Posay og Nivea, holder svedlugten væk lige så længe som lovet.

Producenterne skriver nemlig, at man er sikret i 24 timer - undtagen Nivea som slår sig op på 48 timers beskyttelse, men ingen af de fire piger, var lugtfri efter testen:

- Da jeg stod op lugtede jeg stygt under højre arm.

Burde skriver 8 eller 16 timer på
- Jeg føler mig snydt, for det er jo skuffende at vågne, og så være nødt til at tage et brusebad, fordi deodoranten ikke engang har kunne holde en nat, siger en anden af testdeltagerne.

Den tredje testpige synes producenterne burde skrive 8 eller 16 timer istedet for 24 timer, og den fjerde synes, der er værre ting i verden, end at lugte af sved, men....:

- Det bliver jo hurtigt, noget man går og tænker på, og så ødelægger det ens dag lidt, siger hun.

24 timer er ikke et absolut tal
TV2 Norge har talt med en deodorant ekspert ved det norske Institut for Folkesundhed, og hun er ikke overrakset over test-resultatet:

- En deodorant med aluminium vil gøre, at du sveder mindre.

- For når man påfører aluminium på huden, vil den danne små gelépropper som blokerer svedkirtlerne og dermed hindre sveden i t komme ud, siger Bente Brunstad Granum, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet (FHI), og L'Oreal - der producerer to af de testede deodoranter - skriver til TV2 Norge, at de 24 timer ikke er 'et absolut tal':

– Det er en lugtetest foretaget på flere personer, der viser en betydelig reduktion i svedlugten efter ét døgn, sammenlignet med en armhule uden deodorant, skriver L'oreal, men hvad mener du?

Hvor lang tid virker din deodorant - og har du forsøgt dig med en deo uden aluminium?