Må ikke tage ledsager med i svømmehal – nu visner hans krop

Martin har sammen med 9 andre handicappede badet i varmtsvandsbassin i varde i 8 år. Men nu siger kommunen, at han ikke må tage sin ledsager med. Og uden hjælp kan Martin ikke komme bassinet.

- Vi har gået i bassin i ca. 8 år med betydelig fremgang i funktionsniveau – fra sengeliggende til selvhjulpen.

- Vi har selv valgt at bruge ledsagertimer til bassin.

- Det har været helt uproblematisk for de ledsagede og ledsager.

- Hvis jeg ikke kommer i bassinet, så vil jeg få det dårligere og dårligere, og det kan ingen da være tjent med.

Vi mø drikke øl - men ikke træne
Sådan indleder Martin L fra Varde et læserbrev om det han opfatter som grov chikane og rigidt regelrytteri fra systemets side. For Martin har sammen med 9 andre handicappede badet i varmtsvandsbassin i  8 år, men  nu siger kommunen, at han ikke må bruge sine ledsagertimer til at tage i svømmehallen, da ophold i varmtvandsbassin kan sidestilles med lægeordineret behandling. Og hvis Martin ikke kan tage tøjet af og komme hen i basinnet selv, ja – så er det slut med de gode stunder i bassinet. Martins brev fortsætter således:

- Vi har efter loven stadig ledsagertimer (15 timer pr. md ), men må ikke bruge dem på at opretholde vores funktionsniveau. Vi må gerne bruge dem til at drikke øl på en bænk.

Troede vi havde en fornuftig kommune
- Da vi er en lille gruppe (8-10 personer) mente vi det var en lokal og enkelt sag der kunne klares med en dispensation, men efter møder med kommunen stod det klart, at de ville stoppe vores træning uanset vores umiddelbare tab af funktionsniveau.

- Vi mener klart at kommunen 'overfortolker' og at vi selv burde have lov til at bestemme, om vi vil bruge ledsagertimer på at komme en tur i biografen, i skoven, på værtshus eller i bassin.

Jo mere vi træner, jo mindre hjælp behøver vi
- Vi har aldrig krævet mere hjælp eller flere penge men blot ydet vores bidrag med hård træning til at være selvhjulpne, skriver Martin.

Martin og de andre handicappedes problem er, at Varde Kommune har valgt at rette sig efter en afgørelse fra den sociale ankestyrelse, der siger at handicappede ikke må bruge deres ledsagertimer på lægeordineret fysioterapi.

nationen Sparede op i 3 år: Nu aflyser kommunen spastiske Jacobs ferie

nationen! har tidligere beskrevet hvordan handicappede føler sig ramt af ankestyrelsens afgørelser, og f.eks. ikke kan tage på ferier eller til musikfestival med deres ledsagere, og formanden for socialudvalget i Varde, Venstres Thyge Nielsen, forstår godt at martin er vred:

- Varde Kommune har gennem mange år accepteret at man bruger ledsagerordningen når man skulle til lægeordienret fysioterapi.

De skal selv sørge for at komme i bassinet
- Men nu er der så kommet den her afgørelse fra ankestyrelsen, der siger at man ikke må bruge ledsagerordningen til lægeordinerede fysioterapi, så situationen er altså at de gerne må bruge bassinet – men at de selv skal sørge for at komme derhen.

- Vi har spurgt ministeren, om det virkelig kan passe, og fået at vide, at ja..sådan skal reglerne fortolkes, siger Thyge Nielsen.

Men hvorfor fortsætter i ikke bare som i hele tiden har gjort?

- Fordi vi har fået at vide, at det er ulovligt, siger Thyge.

Men hvad siger du?
Synes du at handicappede – der får 15 timers ledsagelse betalt af kommunen hver måned – skal have lov til bruge timerne på at komme i svømmehallen?

89 kommentarer
Vis kommentarer