- Det går stik imod vores ambition, og det er et tilbageslag.
- Det lægger vi ikke skjul på.
Det tager noget tid
- Vores ambition er jo at løse energikriser ved at udbygge vedvarende energi, men det tager altså noget tid.
- I mellemperioden har vi været nødt til at bruge kul.
Så vi brænder mere kul af
Sådan lyder det fra energigiganten Ørsteds direktør for kraftvarmeværker, Ole Thomsen, til Børsen om de 950.000 tons kul, der blev brændt af i 2022. En stigning på hele 18 procent.
Sort 2022 - sort 2023
Og noget tyder på, at Ørsted - der ellers havde en målsætning om helt at udfase det klimaskadelige kul i år - kommer til at fortsætte med at bruge store mængder kul. Importen af træpiller, flis eller skovaffald, der under navnet biomasse normalt bliver importeret fra Rusland, er nemlig bremset, kraftvarmedirektørens forventninger til de næste 12 måneder, er derfor ifølge mediet EnergiWatch, at vi kommer til at bruge lige så meget kul i år som sidste år.
Kæmpekrise: For første gang i årtier
England og Tyskland åbner kulminer
I december måtte den britiske regering - for første gang i 30 år - give tilladelse til åbning af en ny kulmine. Minen, som ligger i byen Woodhouse i det nordvestlige England - får en størrelse på 23 hektar, kommer ifølge nyhedsbureauet Reuters til at koste 1,5 milliarder kroner at etablere.
Og i de 50 år, den forventes at være i drift, skal der arbejde 500 mand i alt. De 400 af dem skal være rigtige minearbejdere, der skal være under jorden. I Tyskland er der også kulplaner, bl.a. i byen Lützerath, hvor klimaaktivister protesterer mod åbningen af en ny kulmine. Men hvad siger du?