Annonce:
Annonce:

Megaoverskud forarger: De er jo ikke dygtige

Ligne nu er der protestmøde på Christiansborg. To partier og organisationerne Greenpeace og Oxfam Ibis synes nemlig, at regeringen lader de store firmaer, der tjente stygt mange penge sidste år, slippe for billigt i skat

Skal staten kræve 17 mia. kr. fra de store firmaer med megaoverskud i ekstraskat/skat? Foto: Hans Bach
Skal staten kræve 17 mia. kr. fra de store firmaer med megaoverskud i ekstraskat/skat? Foto: Hans Bach
Annonce:
Følg nationen!

- I provenuvurderingen er det pba. selskabernes acontoindbetalinger lagt til grund, at selskabsskatten i 2022 vil udgøre i alt ca. 80 mia. kr. (2023-niveau).

- På den baggrund skønnes det med stor usikkerhed, at ... solidaritetsbidrag vil medføre et umiddelbart merprovenu på ca. 20 mia. kr., hvilket svarer til ca. 17 mia. kr. efter tilbageløb.

Overnormal profitkiste
Sådan skrev Skatteministeriet i februar da Enhedslistens Trine Pertou Mach spurgte, hvor mange penge danske skatteborgere kunne få retur fra de firmaer, der har tjent styrtende med penge, mens vi andre havde energikrise og inflation og renteeksplosion sidste år.

Haps: Tjener ALT for meget

Uretfærdigt: Scorer 750 milliarder

EU – med formand von Leyen i spidsen – har nemlig gjort det muligt at opkræve et 'solidaritetsbidrag’, hvor alle brancher inkluderes for virksomheder med en omsætning på over 500 mio. kr.

Annonce:

Tænk, hvad man kan få for 17 mia.
Men selv om der altså ligger 17 mia. kr. - og potentielt endnu mere - i de store firmaers overnormale profitkiste, så har den danske regering kun planer om at hente lidt mere end 1 mia. kr. retur.

Kæmpe løfte: 1,2 milliarder skal tilbage til danskerne

Og derfor er der lige nu protestmøde på Christansborg. For ud over Enhedslisten mener SF, Greenpeace og Oxfam IBIS, at de store firmaer slipper alt, alt for billigt:

- Vi ved fra ministeriets egne beregninger, at en skat på overnormale overskud, der gælder alle brancher i Danmark, ville kunne give en indtægt til statskassen på 17 mia. kr. (kun fra selskaber med en omsætning på over 500 mio. kr.)!

Ret ekstreme eksempler
- Tænk, hvad man kunne få for det!

- Og vi har kigget på otte danske selskaber med overnormale overskud i 2022.

 

- Nogle af eksemplerne er ret ekstreme, f.eks. Torm, som er en af verdens største transportører af olie mv., som har set deres overskud i 2022 vokse med mere end 1.000 procent.

Annonce:

- Noget af det, der er spændende for os, er, at de overnormale overskud sker på tværs af mange sektorer: fødevarer (DLF og Danish Agro), energi (European Energy), transport (Mærsk og DSV) og banker (Jyske Bank og Sydbank).

Det er jo krise - ikke dygtighed
- Mega-overskudene er klart linket til tidens kriser – stigende fødevarepriser, energipriser, renter og forsyningsproblemer i kølvandet på pandemien.

- Det er altså ikke overskud, som selskaberne har skabt gennem dygtighed og indsats, men noget, som er skabt af udefrakommende kriser, som de har profiteret på, skriver Christian Hallum fra Xofam Ibis til nationen! Men hvad siger du?

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Fedte-Frederiksen
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: