- Det er klart.
- At med det, som sker omkring havvind i Danmark, så kommer jeg til at bruge meget af min tid hernede på at snakke med Kommissionen.
- Om hvordan vi sikrer os, at vi kan komme til at producere meget mere vedvarende energi i havområdet i Danmark, så hurtigt som overhovedet muligt.
Chokbølger i vindmøllebranchen
Sådan siger Mette Frederiksen til mediet Energiwatch i dag om det stop for sagshandlingen af 33 tilladelser til nye havvindmølleparker Energistyrelsen meldte ud i mandags.
Et stop, der fik Dansk Industri, Dansk Erhverv, Green Power Denmark og flere af Danmarks nyslåede energimilliardærer op i det røde felt.
Skal havarealerne foræres væk?
Energistyrelsen er nemlig blevet usikker på, om EU synes, de ivrige vindmøllefolk skal betale for retten til at stille vindmøllerne op - eller om der kan være tale om en form for statsstøtte. Og minister Lars Aargaard er enig:
- Der er selvfølgelig en diskussion af, om det er rimeligt at forære arealet væk.
- Eller om man skal have en model, hvor en del af værdien af det areal – som jo er danskernes værdi – også skal tilfalde dem, sagde ministeren til Klimamonitor i mandags. Mette Frederiksen deltager i møder i Bruxelles i dag og vil ifølge Energiwatch forsøge at finde en 'løsning'.
Omvendt energikrise: Helene raser
Milliarder og atter milliarder i havarealer
I 2021 - sidste gang, der var auktion over retten til at opstille og drive en havvindmøllepark i Danmark - endte prisen på 2,8 mia. kr.
I Californien har der i december været en tilsvarende auktion, der ifølge amerikanske medier har budt over fem milliarder kroner for rettighederne. Og hele 78 procent af de 13344 læsere, der foreløbig har deltaget i debatten mener faktisk, at der skal betales.
Altingets politiske analytiker skriver også om den danske statsministers aktion for havvindmøllerne i EU:
- Ifølge Altingets oplysninger arbejder EU-Kommissionen allerede på flere modeller, som i løbet af få dage kan føre til en ny ordning for etablering af havvindmølleparker i danske farvande.
- En ordning, som kan blive dyrere for energiselskaberne, men bedre for den danske statskasse, skriver Altinget, men hvad tænker du?