Millioner har set video om 'grøn' energi: Det er jo fup

Er det vedvarende energi at fælde træer og brænde dem? En populær dokumentar, der sætter spørgsmålstegn ved farven på 'grøn energi', har fået fire millioner visninger på otte dage

Biomasse (bl.a fældede træer) udgjorde 75 pct. af Danmarks forbrug af vedvarende energi i 2018, mens den resterende vedvarende energi kom fra sol, vind og vand, skriver Danmarks Statistik. Arkivfoto: Erik Kragh
Biomasse (bl.a fældede træer) udgjorde 75 pct. af Danmarks forbrug af vedvarende energi i 2018, mens den resterende vedvarende energi kom fra sol, vind og vand, skriver Danmarks Statistik. Arkivfoto: Erik Kragh
Følg nationen!

- Hvor er jeg glad for at den er lagt gratis ud.

Sådan skriver Upasana P i en af de mest populære af de 33.328 kommentarer, der er skrevet om dokumentaren 'Planet of the humans' på YouTube. Upasana har fået 1615 likes, og MB har samlet 619 sammen for den her:

Ting vi ikke behøver
- Godt tidspunkt at lægge den ud mens vi har lockdown.

- Håber virkelig at folk vi huske budskabet, når propaganda og reklame-maskinerne kommer i gang igen og vil overbevise os om, at vi skal købe flere og flere ting - ting som vi ikke behøver.

Kom ud på Earth Day
Mere end fire millioner har på blot otte dage set den 100 minutter lange dokumentar, der viser, at det vi kalder grøn eller vedvarende energi, måske ikke er så grøn som mange af os går og tror. Det handler bl.a om solpaneler, vindmøller og ikke mindst biomasse. Og Thomas P - der er en af de fire millioner seere - har skrevet den her tekst til nationen!:

De grønne siger og de grønne gør
- Filmen har ikke til hensigt at komme med løsninger, den udstiller blot det absurde imellem, hvad de grønne siger og hvad de gør.

- Jeg synes nationen! burde prøve, at starte en vigtig debat om det filmen 'påstår' og om nogle af de samme ting foregår i Danmark.

- Det er simpelthen ikke OK, at hovedparten af det som politikerne kalder for 'grøn energi' er træpiller og træflis fra andre lande.

- Vi danskere bør spørge os selv om vi vil fælde store skovområder i andre lande blot, så vores politikere kan påstå, at vi har grøn energi i Danmark.

Kulkraft med gode filtre
- Personligt ville jeg hellere have kulkraft med gode filtre på og så bevare alle de skove og dyr.

- Måske kan filmen her få nogle til at vågne op i tide, før politikerne laver et nyt MEGA dyrt og tåbeligt energiforlig til efteråret.

- Politikerne siger endda at vi skal have 70 % 'grøn energi' i 2030.

- Det kan overhovedet ikke lade sig gøre, med mindre man kalder en helt masse ting grønne som slet ikke er det.

Det hele er fup
- Hvornår vågner folk op og ser, at det hele er fup. Måske kan videoen ovenfor hjælpe?

- Fælder vi f.eks. skov i andre lande og fjerner de områder hvor mange dyr lever.

- Ja, det tror jeg godt vi kan sige, skriver Thomas, og et kig på en nyhed fra Danmarks Statistisk i november, viser da også, at 75 procent af den vedvarende energi i Danmark stammer fra biomasse - hvoraf en god portion er træflis, der er importeret fra USA og Canada.

- Energi fra biomasse klassificeres som vedvarende energi, og i det danske regnskab for vedvarende energi har biomassen en fremtrædende rolle.

75 procent af vedvarende energi er biomasse
- Således udgjorde biomasse 75 pct. af Danmarks forbrug af vedvarende energi i 2018, mens den resterende vedvarende energi kom fra sol, vind og vand.

- Overordnet set udgør vedvarende energi omkring 33 pct. af energiforbruget i Danmark, skriver Danmarks Statistik, men hvad tænker du?

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Papes ambition at være både dyr og dårlig?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+