Min drøm om kommuneskolen er knust: Vi har brug for flere religiøse skoler

Både det svenske og det danske socialdemokrati snakker om at forbyde religiøse friskoler, men læser man hvad Aisha Lundgren Aslla skriver, forstår man, at vi tværtimod skal have flere religiøse skoler. Hvad tænker du?

Den svenske folkeskole burde burde fremme ligeværd men er beivet et sted, hvor den religiøse elev undertrykkes og usynliggøres, lyder det fra den svenske muslimske debattør Aisha Lundgren. Arkivfoto
Den svenske folkeskole burde burde fremme ligeværd men er beivet et sted, hvor den religiøse elev undertrykkes og usynliggøres, lyder det fra den svenske muslimske debattør Aisha Lundgren. Arkivfoto

- Alle børn har ret til en uddannelse med samme mål af kundskabsindhold, kvalitet og inklusion.

- Alle børn skal på lige fod føle sig trygge, set, respekteret og hjemme i skolen.

Vi har brug for flere religiøse friskoler
- Alle skoler skal fungere i forlængelse af de gældende love og læreplaner.

- Og Skoleinspektionen skal garantere at dette efterfølges, på alle skoler, kommunale som private.

- Med det udgangspunkt vil jeg hævde: Vi har brug for flere religiøse friskoler i Sverige.

Mette Frederiksen vil lukke de muslimske friskoler

Min drøm er knust
Sådan skriver Aisha Lundgren Aslla i et indlæg på Altinget.dk om den ekskluderende måde, det svenske folkeskole system, behandler religiøse elever på. Aisha - som tidligere har været fortaler for den almene kommunale skole og modstander af alle private, alternative skoler, inklusive de religiøse - har nemlig ændret opfattelse. For der er jo ikke plads til religiøse elever i kommuneskolen, skriver hun:

- Jeg har under min tid som læreruddanner set min drøm om den gode gamle inkluderende kommuneskole blive knust.

- Måske var jeg (og andre) naive i vores forestilling om, at et centralt styret skolevæsen for alvor kunne tilbyde alle børn, uanset national baggrund, etnicitet, religion og fysisk formåen, en ligeværdig deltagelse, frihed og integritet.

Den svenske kommunale skole præges af samfundets normer
- Men nej, der findes ingen neutrale positioner. Det gælder naturligvis også for skolen.

- De svenske kommunale skoler præges af samfundets normer.

- Det er vanskeligt for en troende person 'frit' at udøve sin religion og være åben mht. sin religiøse livsstil i den svenske kommuneskole.

- Den succesfulde, troende elev bliver den, som skjuler sin religiøsitet mest muligt.

Afskyeligt: Svenskere diskuterer totalt forbud mod muslimske skoler

- Det er den elev, som ikke taler om sin tro og ikke agerer, eller vælger anderledes end sine klassekammerater, og udadtil assimileres, men indadtil skjuler sin religiøsitet.

Skolen - et sted hvor den religiøse elev undertrykkes
- Dvs. at skolen, som er en institution, der burde fremme alles ligeværd og lige rettigheder, i stedet bliver et sted, hvor den religiøse elev undertrykkes og usynliggøres, der er et rum hvor de svenske, sekulære normer bestemmer, og hvor samfundets magt-ulighed reproduceres, skriver Aisha, der mener at vi - for at skabe et godt og mangfoldigt samfund - behøver flere forskellige slags skoler med forskellig filosofisk, interessebaseret eller/og religiøs indretning.

Men hvad mener du? Skal vi have flere eller slet ingen religiøse skoler? 

På Altingets Facebook har Aishas indlæg skabt en del debat, men hvis hun troede at hun ville blive populær, så bliver hun skuffet:

- Religiøse skoler er vejen til ondskaben, religion er en privat sag, og ønsker man religiøse skoler er man velkommen til at rejse hjem hvor man kommer fra, skriver Gunnar K f.ex..

- Der er muligvis brug for friskoler, hvem ved, men ikke religiøse.

Fint med flere religiøse skoler - læg dem i Irak og de arabiske lande
- Religion er en plage og bør ikke findes i et moderne samfund.

- Hvad man selv vil tro når man er derhjemme er op til en selv, skriver Mikkel JS og Per W forsøger at komme debattøren i møde på denne måde:

- Ja naturligvis er der behov for flere - bare læg dem i Irak, Iran, Pakistan og de arabiske lande, og lad studenterne med familie bosætte sig i lokalområdet, skriver Per.

Hvad med dig? Synes du også, at der er behov for flere skoler, hvor eleverne kan være tro mod deres religion - eller hælder du mere til at forbyde religiøse skoler?

Ifølge BT er der 26 muslimske friskoler i Danmark - ifølge Kristne Friskoler er der 35 kristne friskoler i Danmark.