Modige børn i 0. klasse:: Tør sige 'fuck dig - luder' til læreren

Heftig debat om tonen i folkeskolen. Er det forældrenes eller samfundets ansvar, at børn ikke kan opfører sig ordentligt?

- Der er børn i dag, der tør sige ting til lærerne, som de ikke turde for nogle år siden.

- 'Fuck dig' og 'luder' er noget af det, børnehaveklasselederne her på skolen har måtte lægge ører til.

Ring efter mor når møgungen siger luder

Vi ku' jo kigge på nedskæringer på børneområdet
Sådan siger børnehaveklasseleder Tonie Bach fra Randers til DR.dk om den disciplin - eller måske rettere manglende disciplin - der hersker i de danske folkeskoler. Danmarks Radio har nemlig talt med 25 andre børnehaveklasseledere, og beskeden er, at de fleste har oplevet børn, der bare skrider fra klasseværelser, taler grimt og grænseoverskridende og i det hele taget ikke er stand til kontrollere sig selv.

Og på DRs Facebook-side har tonen og stemningen i landets børnehaveklasser skabt en del debat. Mange mener, at det er forældrenes ansvar - mens andre peger på, at samfundet har fejlet:

- Vi kan da godt sidde her og kaste skyts efter forældrene.

- Mmen kunne vi så ikke lige kigge på overfyldte institutioner og nedskæringer på børneområdet og tænke at vores børn mangler nærværende voksne, der ikke skal sidde med blikket i papirarbejde og formularer, skriver Jonna S f.ex, mens Vibeke H mener, at forældrene skal tage sig sammen:

Spytte-elev fik ørefigen, men nul kroner i erstatning

- Det handler sørme da ikke om samfundsmæssige besparelser!

Ingen af mine børn taler grimt: Det er forældrenes skyld
- Forældrene har ANSVARET for deres børn og opdragelsen af dem, og dermed falder problemet også tilbage på forældrene, når afkommet ikke kan gebærde sig i det offentlige rum.

- Har selv halvstore børn nu, men INGEN af dem kunne finde på at tale sådan til andre. Det har de lært hjemme hos deres forældre, skriver Vibeke.

Men hvad tænker du? Er det forældrene eller samfundets skyld, at skolebørn ikke kan finde ud af opføre sig ordentligt?