Mor er død, far er slidt op: Please lad mig beholde min SU

Det er SU'en, der gør, at jeg får en uddannelse, skriver 18-årige Sara P, der allerede nu sparer sammen til den studenterhue hun regner med at få næste år

- Jeg mistede min mor for tre år siden.

- Min far er førtidspensionist, fordi han er slidt op af et erhvervsarbejde.

- Jeg bor alene med ham og min lillebror på 9 år, og pengene er små.

- Jeg har haft et arbejde, siden jeg var 15 år gammel og har siden dengang selv betalt min sport, mit tøj og de ting, man har brug for i skolen såsom computer og skoleture.

- Ikke, fordi min far ikke har villet give mig de ting, men simpelthen fordi han ikke kunne.

Foto: Henning Hjorth Dansk politik Løkke: Drop SU til hjemmeboende

Heldigvis kan jeg beholde mit arbejde
Sådan indleder 18-årige Sarah P et læserbrev til nationen! om de bekymringer hun gør sig, bu hvor blå blok vandt valg - og Lars Løkke ser ud til at blive statsminister. For Sarahs families økonomi hænger kun sammen fordi hun som hjemmeboende kan få SU, og selv om V-formanden har understreget, at hans tanker om at afskaffe de hjemmeboendes mulighed for at få støtte fra staten er helt private, og slet ikke Venstres politik, ja så er Sarah alligevel nervøs. Læs her hvorfor:

- Jeg er lige fyldt 18 år, og det gør kun mine udgifter større.

- Jeg er dog så heldig, at jeg har fået lov til at beholde mit arbejde, og samtidigt kan jeg også få SU.

- Jeg startede på min ungdomsuddannelse før 1. juli 2014 og får derfor SU ud fra de gamle regler.

SU satsen er på 2935 - og de penge er der brug for derhjemme
- Satsen lyder på 2935 kroner hver måned. En sats, som mange rynker på næsen af. De penge skal jeg vel bare bruge på hyggetid med mine veninder på byens caféer. Det er bare langt fra realiteten!

- Min ulykkesforsikring hos TopDanmark koster 107 kroner om måneden.

- Min telefonregning hos 3 koster 130 kroner om måneden.

- Mit fitnessabonnement koster 250 kroner om måneden.

- Derudover skal jeg bl.a. også til tandlægen én gang om året og betale for at bo hjemme.

- Det er en nødvendighed, fordi vi bor til leje, og min indkomst bliver medregnet, når der skal udregnes, hvor meget boligsikring min far kan få.

Betaler jeg ikke, så må jeg vi flytte allesammen
- Hvis jeg ikke kunne betale, så ville vi blive nødt til at flytte væk fra den bydel, hvor jeg er født og opvokset - hvor min lillebror går i skole og har sine fritidsinteresser – hvor hele min familie bor, og hvor jeg kun har 10 minutter på cykel til mit gymnasium.

- Jeg starter i 3.g efter sommerferien, og det betyder bl.a. en studietur til København, en studenterhue, studenterkørsel og så videre.

- Disse ting koster også mange penge, og det skal jeg - modsat mange andre på min alder - selv betale, fordi min far bare ikke har de samme økonomiske ressourcer, som så mange andre forældre har.

Og det koster også at passe ind
- Derudover skal jeg også bruge penge på 'det rigtige tøj og de rigtige skoø, fordi jeg – som så mange andre unge – bare gerne vil passe ind.

- Jeg kunne jo sagtens bare takke nej til SU og sige mit fritidsarbejde op - for så ville jeg jo ikke have nogen indkomst, og min far kunne få meget i boligsikring.

- Det er korrekt, ja, men det ændrer ikke på den kendsgerning, at jeg stadig ville have udgifter at betale.

- Udgifter men ingen indkomst, går altså bare ikke op i en højere enighed.

- Men jo, jeg kunne jo bare takke ja til SU’en og droppe arbejdet eller omvendt, og så ville min indkomst jo ikke være så høj, og jeg ville kunne betale mine udgifter.

- SU’en giver mig muligheden for at betale mine udgifter og gå på gymnasium.

- Mit fritidsarbejde giver mig muligheden for at have et normalt socialt liv med gymnasiefester, caféture og så videre.

- Dertil kan man også nævne de fordele og den erfaring, som et fritidsarbejde giver mig, og som jeg kan bruge, når jeg engang 'rigtigt' skal ud på arbejdsmarkedet.

Virkeligheden her på bunden af Danmark
- Jeg har intet problem med selv at betale. Det gør mig ansvarlig og mere klar til den dag, hvor jeg flytter hjemmefra og skal stå på egne ben.

- Jeg har et problem med folk, der ikke kan kender virkeligheden i bundens Danmark.

- SU’en gør, at jeg får mig den uddannelse, som jeg gerne vil have.

- Jeg har altid været engageret i skolen og fået gode karakterer, og det stod tidligt klart for mig, at gymnasiet var min vej.

- Jeg kunne jo sagtens have taget en erhvervsuddannelse lige efter 9. klasse, hvor penge så ikke ville være noget problem, fordi der får man elevløn.

Frygter at politikerne vil fjerne min SU
- Men det var bare ikke min vej. Det var gymnasiet, og det vil universitetet blive om et par år.

- Staten sørger for, at jeg får en uddannelse, fordi min far ikke kan, og det er jeg evigt taknemmelig for.

- Der er brug for SU’en, og jeg frygter for min egen og andre unges fremtid, når vi har folk siddende på Christiansborg, som vil fjerne den.

- Det er op til familien og ikke staten at sørge for, at ens børn får en uddannelse, sagde Lars Løkke engang i foråret, og nu hvor han ser ud til at blive statsminister, er jeg oprigtig bange for, at SU’en for hjemmeboende bliver afskaffet.

- Jeg håber af hele mit hjerte, at det aldrig vil komme så vidt, for det vil kun skabe en større ulighed i Danmark, skriver Sarah.

Hvad mener du? Skal hjemmeboende modtage SU?

238 kommentarer
Vis kommentarer