Mor: Verden brød sammen da min datter ønskede at tage sit liv

Matilde og hendes datter - der lige nu er igennem et trist og slidsomt forløb - synes der skal mere fokus på unge menneskers psykiske lidelser

- I januar brød min verden sammen, da min datter fortalte mig at hun ønskede at tage sit eget liv.

- Jeg tog hende med på ungdoms psykiatrisk afdeling i Glostrup ( psyk skadestuen), men vi blev sendt hjem med besked om at fjerne alle pillerne i hjemmet.

Bange for at min datter med hjem
- Jeg rystede og var bange for at have mit datter med hjem og sov ikke hele natten.

Sådan indleder Matilde F et brev til Ekstra Bladet om at være mor til en 17-årige pige, der siger, at hun gerne vil tage sit eget liv.

Matilde synes - ligesom datteren - at systemet skal være bedre rustet til at tage imod unge mennesker med psykiske lidelser, og beskriver her deres forløb, som de gerne vil have du læser - og tænker over. Brevet fortsætter således:  

- Næste dag siger mit barn - igen - at hvis hun ikke får hjælp nu, så er det for sent.

Næste nat bliver hun indlagt
- Vi tager til Glostrup igen, hvor hun bliver indlagt på den lukkede afdeling kl 02.30 om natten.

- Næste dag får jeg at vide, at hun skal overflyttes til den lukkede afdeling på Bispebjerg, hvilket giver mig tryghed.

- Vi har så en samtale med afdelingen den efterfølgende dag på Bispebjerg, hvor jeg får at vide, at hun ikke er syg nok (selvom hun ønsker at tage sit liv).

- De begynder udslusningen af mit barn til min store forargelse, da jeg fortæller at jeg ikke tør have hende hjemme, men får at vide, at jeg er en omsorgsfuld mor, så det kan jeg sagtens klare.

- Efter en udslusning over nogle dage kommer mit barn hjem på fuldtid med den besked, at det er nu er kommunens ansvar at håndtere min datters situation.

Undersøgelsen vil vare 4 måneder
- Jeg får at vide, at hun skal have lavet en børne sagkyndigundersøgelse, og at det tager op til 4 måneder får den kan være færdig.

- Så bryder min verden sammen igen og heldigvis ser hendes sagsbehandler alvoren og springer ledet over og går til sin leder, der bevilliger en psykolog til mit barn.

- Ventetiden på psykologen er op til 8 uger, hvor jeg selv skal håndtere mit barn, hvilket jeg føler jeg ikke kan.

- Jeg lever i den tid i frygt og er bange for at lade min 17 årlige datter være alene.

Synes Danmark skal vide hvordan det foregår
- Min datter hun nu fået psykolog hjælp, men har igen været over psykiatrisk skadestue, hvor hun får nogle piller der hjælper.

- Det er medicin for biopolar lidelse, for selvom de sagde hun bare havde en depression, viser det sig 4 mdr senere, at det nok ikke er tilfældet.

- Min datter var indlagt på Bispebjerg samtidig som en anden unge pige tog sit eget liv, og en stor del af mit - og min datters - formål med at gå ud med det her, er at Danmark og danskerne skal være langt mere opmærksomme og have større fokus på, psykiske lidelser.

- Og ikke mindst at forebygge at psykiske lidelser kan nå til punktet, hvor man begynder at tænke på at slutte sit eget liv.

Hvad tænker du? Er den hjælp Matildes datters og Matilde har fået god nok?
Og har du et bud på, hvad der kunne blive bedre?

 

42 kommentarer
Vis kommentarer