Mozzarella-boom i sønderjysk landsby gør borgere nervøse

I dag producerer Branderup Mejeri 42 millioner kilo mozzarella pr år, men det skal op på 91 millioner kilo. Og det betyder flere lastbiler på vejen.

Arla investerer 600 mio kr og regner med at ansætte 25 nye kollegaer i forbindelse med den øgede kapacitet på mozzarella-mejeriet i Branderup. Foto: Arla
Arla investerer 600 mio kr og regner med at ansætte 25 nye kollegaer i forbindelse med den øgede kapacitet på mozzarella-mejeriet i Branderup. Foto: Arla
Følg nationen!

- God ide

Sådan skriver Jacob N på TVSyds Facebook-profil, om de 131 borgere, der gerne vil have 5 kilometer cykelsti, fordi fremtiden byder på massiv vækst i antallet af store lastbiler på vejen mellem Agerskov og Branderup. Byens mejeri fordobler nemlig produktionen af mozzarella ost:

Fra 53 millioner kilo til 91 millioner kilo
- I begyndelsen af det nye år begynder udvidelsen på Branderup Mejeri i Sønderjylland til knap 600 millioner kroner.

- Det er en udvidelse, der udadtil måske ikke vil se ud af så meget, men indadtil vil udvide mejeriets mælkeindvejningskapacitet, mælkesilobeholdning, mælkebehandlingsområde, lagerkapacitet og tilføje en osteproduktionslinje.

- Alt det øger kapaciteten med 500 millioner liter mælk årligt, svarende til 53 millioner kilo mozzarella.

En tankbil hvert kvarter
- Den store mængde ekstra ost mere end fordobler den nuværende mozzarellaproduktion, så der fremover bliver produceret 91 millioner kilo mozzarella på Branderup Mejeri årligt, skriver Arla i en pressemeddelse, og til TVSyd siger Arla, at der efter udvidelsen gennemsnitligt vil køre en tankbil til eller fra mejeriet hvert kvarter. Dobbelt så mange som i dag:

- Branderup er en by omgivet af befærdet veje.

- Byen er skåret halvt over af Løgumklostervej/Branderupvej. Børn/unge som gør brug af skoler, sømmehal, spejder i Agerskov eller skal med busser til og fra Haderslev/Åbenrå på videregående uddannelser er tvunget ud på en cykeltur med livet som indsats på Branderupvej.

Ikke ligefrem attraktivt
- Med udvidelse af Arla vil den tunge trafik på Branderupvej øges og faren stige. Dette vil ikke ligefrem gøre det mere attraktiv at bosætte sig og omkring Branderup, skriver Hella der en af de nervøse borgere, der har skrevet under på skrivunder.dk:

- Lad Tønder kommune være fremsynet og link by-samfundene sammen, fortsætter hun, men kommunen har lagt cykelstibudget for 2020, og vil ikke love noget, men hvad tænker du?

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+