Niels brugte 80.500: Nu skal den skrottes

1. januar trådte en ny og ret indviklet lov om bl.a. varmepumper i kraft. Den betyder, at mange husejere ikke må sælge deres lidt ældre varmepumper pga. af de kølevæsker, der er i pumperne

Følg nationen!

- I foråret 2020 købte vi en varmepumpe til 80.500 kroner, alt inklusive.

- Vi ville skrotte vores træfyr, hvor vi fyrede med briketter leveret fra Rusland, og havde hørt meget godt om varmepumper. Og ville også gerne være miljøbevidste.

- Og leverandøren snakkede bestemt også godt for luft til vand pumpe. Og lovede os, at vi kunne spare en masse på vores varmeregning.

Virkeligheden var en en helt anden
Sådan indleder Niels B. et brev til Nationen! om den to år gamle varmepumpe, han har hængende på huset – og den tredobbelte øv-følelse han sidder med. For pumpen var meget dyr i drift, den kunne heller ikke varme huset op – og til overflod har han fået at vide, at han ikke må sælge den. Hans brev – som han håber bliver delt til alle ansvarlige politikere og folk på varmepumpemarkedet – fortsætter nemlig således:

 

Så nu er vi tilbage med træfyret
- Vi spurgte flere gange, om det da virkelig kunne være rigtigt, at vi kunne varme huset op så billigt.

- Vi har et gammelt hus fra 60'erne med radiator og ingen gulvvarme.

- Og det var intet problem. Vi ville kunne varme op med 8000 kWh - maksimalt 10.000 kWh - men der ville vi slet ikke komme op.

- Men.

Vi må ikke sælge vores pumpe
- Virkeligheden var en helt anden. Forbruget var mindst det dobbelte af, hvad vi blev lovet. I december skruede vi helt op, brugte 90 kWh på et døgn – og havde kun 20 grader. 

- Derfor er vi nu tilbage på træfyret - som vi heldigvis ikke fik skrottet.

- Vi har nu sat vores varmepumpe til salg, men efter besøg fra installatøren Gidex idag har vi nu fået bekræftet, at en ny lov fra 1. januar 2022 betyder, at anlægget ikke må flyttes, men skal skrottes ved nedtagning.

Øv, øv og tre gange øv
- Øv øv øv. 80.500 kroner smidt ud af vinduet, skriver Niels, der nu gerne vil advare alle, der ikke bor i nye moderne huse med gulvvarme: glem alt om luft til vand-pumper.

Nationen! har bedt firmaet, der stillede varmpumpen op hos Niels om svar på, hvor mange af deres kunder, der har fået problemer med den nye lov. Og de har sendt dette svar:

Den er lovlig - men ja, Niels må ikke sælge den
- Vi er meget ærgerlige over, at Niels er utilfreds.

- Anlægget er lovligt og funktionsdygtigt, men på grund af ændringer af F-gas bekendtgørelsen pr. 1. januar 2022 vil anlægget ikke kunne geninstalleres i et andet hus, hvilket er oplyst til Niels på forespørgsel.

- Vi har ikke modtaget en reklamation fra kunden vedr. forbrug forud for ønsket om salg af varmepumpen, som blev fremsat telefonisk for ca. tre uger siden. Her ønskede kunden ikke at oprette en reklamationssag.

Klar til at snakke om pumpens evne
- Vi har oplevet én reklamation tidligere fra kunden vedr. unødig støj fra en cirkulationspumpe, som også blev løst. Denne reklamation blev modtaget 7. juni 2021.

- Niels har således valgt at skifte tilbage til sit gamle træfyr uden at have været i dialog med os.

- I det omfang, Niels ønsker at tage en dialog omkring varmepumpens evne til at opvarme huset eller varmepumpens forbrug, er vi naturligvis til rådighed for dette, skriver Gidex til nationen!.

Mange af de firmaer, der opstiller varmepumper, er medlem af TEKNIQ Arbejdsgiverne, der har samlet en række svar på, hvordan de nye regler skal tolkes. De skriver nemlig, at det kan være svært at finde hoved og hale i de nye regler for kølemidler i varmepumper, men hvad tænker du?

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind