Annonce:
Annonce:

Nu falder prisen

Olieselskaberne skovler penge ind - og nu beder USAs præsident Biden om at de skruer lidt ned for grådigheden

I dag koster en liter benzin 17,19 kr. på Q8 og 17,07 kr. hos Circle K. Det er 40-50 øre lavere end i sidste uge. Privatfoto
I dag koster en liter benzin 17,19 kr. på Q8 og 17,07 kr. hos Circle K. Det er 40-50 øre lavere end i sidste uge. Privatfoto
Annonce:
Følg nationen!

- Min besked til de virksomheder, der driver benzinstationer og fastsætter priser ved pumpen, er enkel...

- Sænk prisen, så den afspejler den pris, I betaler for produktet.

- Og gør det nu.

Skatterabat var uamerikansk
Sådan skriver USAs præsident Joe Biden på twitter til de olie og benzinselskaber, der har hævet priserne på brændstof de seneste måneder.

Præsidenten ville faktisk fjerne den føderale skat på brændstof for at hjælpe økonomisk pressede amerikanske familier, men det sagde kongressen nej til i sidste uge. Republikanere og nogle demokrater mente, at den slags var uamerikansk.

Annonce:

Tre- og firdobler indtjening
Imens tjener olieselskaberne styrtende med penge. Shell kunne fortælle om 64 milliarder kroner i indtjening i første kvartal af 2022. Tre gange så meget som sidste år, hvor de landede 23 milliarder. Franske Total Energies - der er det firma, der hiver mest olie og gas op fra den danske undergrund - havde en 'justeret indtjening' på 9 mia. dollars i året tre første måneder. Tre gange så meget som i løbet af samme periode i fjor. Og norske Equinor har berettet om en firdobling af indtjeningen på olie.

Uretfærdigt: Scorer 750 milliarder

Eksploderer: Her borede benzintyv hul i bil

Selskabet leverede ifølge e24.no et justeret resultat før skat på 18,0 milliarder dollars (126 milliarder kroner) i første kvartal, op fra 28 milliarder kroner i 2020.

Det er en guldgrube
Normalt har olie-selskaberne tjent cirka 10 dollar pr. tønde olie de har lavet til brændstof. Ifølge Energiwatcht ligger prisen på en tønde benzin nu 47 dollars over prisen på råolie, mens prisen på en tønde autodiesel ligger 60 dollars over råolie.

- Det (er) en guldgrube, der generer fantastiske overskud.

- Det kan ikke overraske, at USA’s præsident Joe Biden har betegnet raffinaderiindustriens overskud som uacceptable, og krævet, at raffinaderierne gør mere for at bedre forsyningssituationen, siger Per Magnus Nysveen, analysedirektør i Rystad Energ til Energiwatch.

Annonce:

I Danmark er prisen på benzin faldet cirka 40 øre pr liter i weekenden, men hvad siger du?

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

I naturen foregår sex, vold, incest og voldtægter
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: