Nu ramler økonomien: Solcelle-ejere skal betale 200 procent mere

Ejerne af de 93.000 solcelleanlæg skal betale mere for at være på el-nettet. Energi Nord forstår godt, at solcelle-ejerne er ærgerlige over prisstigning

Mange solcelleanlægsejere vidste ikke, at de havde fået en midlertidig rabat på el-abonnementet. Den rabat forsvinder nu, og så er økonomien i hovedparten af de cirka 93.000 danske anlæg væsentlig forringet. (Arkivfoto)
Mange solcelleanlægsejere vidste ikke, at de havde fået en midlertidig rabat på el-abonnementet. Den rabat forsvinder nu, og så er økonomien i hovedparten af de cirka 93.000 danske anlæg væsentlig forringet. (Arkivfoto)

- Jeg her netop opdaget, at jeg som solcelle ejer får en abonnement stigning på 200%.

- Jeg gav før ca 1000 kr i abonnement, det stiger nu med 1360 kr til 2360 kr.

I snupper 33 procent af min produktion
- Derudover skal jeg betale 20 øre af det jeg selv producerer og igen bruger fra nettet.

- Det udgør på mit 4KW anlæg omkring 600 kr. 2360 + 600 kr = en stigning på 200%.

- For at jeg kan 'tjene' de 2000kr, som i har besluttet jeg skal betale ekstra om året, skal jeg producere 1000 kwh på mit solcelleanlæg hvilket udgør ca 1/3 af min samlede produktion.

Det synes jeg er dybt forkasteligt
- Med andre ord, I snupper 1/3 af min produktion, og derved forlænger min tilbagebetaling tid med 33%, dette fra den ene dag til den anden.

- Det er sjældent at noget stiger 200% fra den ene dag til den anden. Og jeg behøver vel ikke at nævne at jeg syntes det er dybt forkasteligt.

Sådan skriver solcelleanlægsejer Jan G. på Energi Nords Facebook-side om de prisstigninger, han og hovedparten af de 92.999 andre danske producenter af solcellestrøm er blevet præsenteret for. Og Jan er langtfra den eneste, der synes stigningen i abonnement og afregning er forkastelig. I receptionen hos Energi Nord fortæller de, at der er mange, der har klaget - og Kim Hansen fra nationen! skriver i et længere læserbrev om solcelleanlæg som pengemaskine:

Hemmelig rapport: Elektricitet kan blive 3,5 mia billigere

Jeg ville være grøn - og gøre en god forretning
- Jeg er fra Aalborg og købte i november 2012 et solcelleanlæg på 3840 KWH i tillid til gældende lovgivning. Investerede 75.000 kr.

- Både for som regeringen ønskede at være miljøbevidst/grøn og fordi det udfor gældende lovgivning kunne betale sig.

- Dejligt at spare Danmark og verdenen for skadelig CO2 blev jeg nu solproducent og lagde husets tag til!

Jeg har også LED-belysning
- Har som anbefalet af samfundet/elselskabet anskaffet mig energibesparende  elektronik, hvidevarer, led belysning, lavenergi pumper osv.

- Jeg bruger ca. 3.300 KWH årlig som normalt koster  ca. 2,25 KWH. Dvs. jeg sparer 7425 kr,  men jeg har jo også investeret i anlægget og står for vedligeholdelse og udgifter på sigt.

EnergiNord er kendt for troværdighed - ser man det..
- Jeg har en overproduktion på ca. 500 KWH som ENERGINET fyrsteligt afregner mig med 60 øre pr. KWH  = 300 kr. pt.

- December måned modtog jeg et brev fra EnergiNord, mit elselskab, hvor de bl.a. skrev, at de var kendte for stor troværdighed, konkurrencedygtige priser osv.

- Som man ser det???

- Side 2 var et brev omkring: nye regler på Elmarkedet! Varsling af nye tariffer/gebyrer, hvor jeg overgik til de nye markedsregler der indføres for solcelleejere.

Læste på Mit EnergiNord - det var dyrt
- De skrev ikke direkte, hvad det betød for mig i kr. og øre. Næh, det kunne jeg gå ind og læse på 'Mit Energinord'.

- Det var særdeles dyr læsning.

- Ny afgift til energi Danmark på 65 kr. + moms  ( kunne man vel overleve!)

- Ny transportafgift i net vedr. træk i El-nettet 20 øre + moms  (det dækker træk fra el-nettet i de perioder fx vinter, mørke, skyet vejr, hvor jeg ikke selv producerer strøm).

Så samlet set skal jeg betale..
- Forøget abonnement til net-selskab (HEF) stiger fra 850 kr. + moms til 1866 kr. + moms. ( hvad det dækker må guderne vide?)

- Summa summarum: Hvad koster det for os i 2016 ved samme forbrug og produktion i forhold til 2015?:

- Ny afgift til Energi Danmark på 81,25.

- Ny transportafgift vedr. mit træk på el-nettet, hvor jeg ikke producerer selv. 1.952 KWH a  0,20 kr. + moms = 390,40  kr.

- Stigning i mit abonnement til net-selskab (HEF) fra 850,00 + moms til 1.866,- + moms=1270,00 kr.

1741,65 mere til el-gebyrgribben
- Så mit regnestykke fra en besparelse på 7.425 kr. + overproduktion af el kr. 300 kr. = 7.725 kr.  blev nu reduceret med 1741,65 kr. til 5.983,35.

- Er det et ny pengemaskine?  El-gebyrgribben?  Og sker der stigninger år efter år, skriver Kim H..

Nabo-hævn: Planter høje træer foran solcelleanlæg

Vi er også ærgerlige
EnergiNords markedsdirektør Mads Brøgger forstår godt frustrationen, og siger om prisstigningen:

- Det er korrekt, at solcelleejerne fremover får en større regning, hvilket skyldes en abonnementsstigning.

- Det er de danske netselskaber, som fastsætter deres tariffer og abonnementer, som efterfølgende er godkendt af Energitilsynet.

- Som handelsselskab har Energinord ingen indflydelse herpå.

- Vi videreformidler blot de afgifter, tariffer og abonnementer, som kommer fra netselskaberne og fra politisk hold, hvilket også er tilfældet i denne konkrete sag om solcelleanlæg.

Forstår du godt at solcelleanlægsejerne føler sig snydt?

- Set fra forbrugernes synspunkt, så er det naturligvis ærgerligt, at når man har taget et valg om at benytte sig af grøn energi for både at reducere sit forbrug og tænke på miljøet, at man så bliver ramt af afgifter.

- I Energinord arbejder vi målrettet på at støtte energisparetiltag, og derfor er vi naturligvis også ærgerlige over, når der kommer energiafgifter, som hindrer mere bæredygtigt energiproduktion og forbrug.

Kan du love Kim og andre solcelleejere, at der ikke kommer yderligere stigninger?

- Om der på et tidspunkt kommer ydereligere stigninger, ved vi intet om hos Energinord.

- Energiafgifter, tariffer og abonnementer er som sagt uden for vores indflydelse og oftest politisk bestemte, siger Mads Brøgger, men hvad siger du?

Forstår du godt at solcelleanlægsejerne er kede af at deres el-forretning bliver dårligere nu?