Nu strejker tømrere og murere: Kan ikke acceptere 42 timers arbejdsuge

Tidligere på ugen nedlagde 1000 stilladsarbejdere arbejdet, i går var 700 slagtere så sure, at de ikke ville arbejde og i dag breder strejken sig til murere og tømrere i København.

Søren og Remi har nedlagt arbejdet i protest mod OK17. Det er der tre grunde til.

- Vi kan ikke acceptere at arbejdsgiver får ret til at diktere overarbejede 5 timer hver uge.

- Vi fik ikke kædeansvar eller andet til at bekæmpe social dumping.

Se også: Danmark ramt af første overenskomststrejke: Vil ikke arbejde 42 timer pr uge

- Og lønstigningerne er alt for små.

- Vi opfordrer alle til at stemme nej og vi håber at arbejdsgiverne snart indser, at de må komme op med noget bedre end det her.


Tømrer-sjakket er sure

Flere sjak melder at vil nedlægge arbejdet
Sådan lyder det fra det 20-mand store tømrersjak, der i dag kl. 10.00 stoppede med det arbejde, det var i gang med på Rigshospitalet. Og på 3Fs Facebookside skriver Julius M, at tømrerne på riget har fået selskab af murere rundt omkring i hovedstaden:

- Tømrerne har nedlagt arbejdet og nu er murerne fra Irma-byen, Danasvej og Strandlodsvej hoppet med på vognen! .

- Flere sjak melder ind at de har tænkt sig at nedlægge arbejdet, skriver Julius, og ifølge nationens! oplysninger skal arbejde i Tivoli også være ramt.

Handler om arbejdsuge på 42 timer
Protesterne handler om det overenskomst forslag, der lige er sendt til afstemning blandt 500.000 lønmodtagere. Et forslag som bl.a giver arbejdsgiverne mulighed for at diktere en ugentlig arbejdstid på 42 timer - og siden diktere, hvornår medarbejderne skal afspadsere, så den ugentlige arbejdstid målt over et år lander på 37 timer:

Se også: Stor-strejke på bacon-fabrik: 350 slagtere frygter 45 timers arbejdsuge

Her er OK17 som LO-præsenterer den:

Og her er LOs forklaring på de 42-timers-arbejdsuge:
- Det er rigtigt, at overenskomstparterne i bl.a. industrien og byggeriet har aftalt at arbejdsgiverne i en periode kan øge den ugentlige arbejdstid for deres medarbejdere med op til 5 timer. Der er en række begrænsninger på det.

- Overarbejdet må højst omfatte én time om dagen. Det skal være i direkte forlængelse af den normale arbejdstid og det skal varsles fire kalenderdage inden den uge.

Og overarbejde skal afspadseres inden for et år
- Derudover skal medarbejdere, der arbejder over, naturligvis have fuld overtidsbetaling og afspadsering.

- Det er meget vigtigt at tage med, at samtlige overarbejdstimer, skal afspadseres inden for en nærmere aftalt periode på max ét år.

Krav fra arbejdsgiverne
- Så den samlede arbejdstid over et år ikke overstiger 37 timer.
- Mere fleksibel arbejdstid er ikke en ide, forbundene bragte med ind til bordet. Det var tværtimod et vedholdende krav fra arbejdsgiverne.

- Men, det er helt afgørende at se aftalen som en helhed, og her mener vi altså, at fordelene klart overstiger ulemperne, skriver LO, men hvad mener du?

Hvad tror du? Man kan stemme ja/nej frem til d. 18. april på nettet - og med brev frem til 10.april. Men bliver der stor-strejke i Danmark? 

www.nejtil42timer.com kan du se mere om modstanden mod OK17. Sådan så det ud i fredags, da arbejderne gik på gaden i København.

Her kan du se LO-formand Lizette Risgaard forklare, hvorfor hun mener, at de 500.000 danskere, skal stemme ja:

Hvad tror du? Kommer der flere strejker?

1 af 2 
2 af 2 
367 kommentarer
Vis kommentarer
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere