Ny 'tarif' på 100 kroner rammer folk i lejlighed

De store elforbrugere skal betale mindre, mens folk, der bor i lejlighed, parcelhuse med lavt elforbrug eller i sommerhus, skal betale mere

EU har opfordret landene til at hjælpe de fattigste borgere, så deres økonomi ikke bliver smadret af høje energiregninger. Men hvordan er din økonomi påvirket? Arkivfoto: Peter Hove Olesen
EU har opfordret landene til at hjælpe de fattigste borgere, så deres økonomi ikke bliver smadret af høje energiregninger. Men hvordan er din økonomi påvirket? Arkivfoto: Peter Hove Olesen
Følg nationen!

- Jeg kan godt forstå, at nogle vil tænke: 'Hvorfor skal jeg til at betale mere, jeg bruger jo ikke meget strøm'.

- Men der er faktisk tale om en mere retvisende og rimelig fordeling af udgifterne.

Dem der bruger mest betaler for meget
- Storforbrugere betaler i dag en uproportional stor andel af de samlede udgifter, fordi de betaler det samme i systemtarif for den første og den sidste kilowatt-time de bruger, selv om samfundets omkostningerne ikke stiger en til en med den enkeltes energiforbrug.

- Og ved at sænke betalingen for de største elforbrugere skubber vi også på hele elektrificeringen og den grønne omstilling af Danmark.

Sådan siger Marie Budtz Pedersen, områdeleder i Energinet, om den nye måde, Energinet fremover godt kunne tænke sig at opkræve systemtarif på.

Overrasket husejer: Får kæmpe rabat

Og dem der bor i lejlighed skal betale mere
I dag betaler alle elforbrugere – uanset om man er en lille forbruger eller storforbruger – 6,1 øre pr. brugt kilowatt-time i såkaldt systemtarif. Men står det til Energinet, skal alle godt 3 millioner elforbrugere fremover betale et fast grundbeløb på 180 kroner årligt.

Betalingen af de 180 kr. vil dække cirka 25 procent af Energinets samlede udgifter til systemdriften. De resterende 75 procent skal fortsat dækkes ved en fast betaling pr. kWh, dog en mindre betaling pr. kWh end i dag.
 

Dyrere for de 'små'

Den nye tarifmodel med en fast betaling på 180 kr årligt for alle elforbrugere, og en lavere betaling per kWh skal sikre en mere omkostningsægte fordeling af udgifterne.

De foreslåede ændringer vil betyde:
1500 kWh i årligt forbrug (mindre lejlighed): +153 kr årligt
4000 kWh i årligt forbrug (alm. parcelhus): +108 kr årligt
12.000 kWh i årligt forbrug (parcelhus med elbil og varmepumpe): -27 kroner årligt
250.000 kWh i årligt forbrug: -4320 kr årligt 
1.000.000 kWh i årligt forbrug: -17.820 kr. årligt
25.000.000 kWh i årligt forbrug: - 449.820 kr. årligt
50.000.000 i årligt forbrug: -899.820 kr. årligt.

Kilde: Energinet.dk


- Vi vil samlet set opkræve det samme, men på en anden måde, siger områdelederen, der har regnet sig frem til, at folk - især dem, der bor i lejlighed, i huse med et lille elforbrug eller sommerhusejere - skal betale 100-150 kr. mere i samlet elregning om året end i dag.

Energinet anmoder alle, der mener noget om den ændrede tarifmetode, til at skrive et høringssvar via e-mail til eltariffer@energinet.dk, med kopi til myndighed@energinet.dk senest fredag 3. december 2021 kl.12.

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

De står tilbage og ligner idioter