Nye fraværsregler provokerer: Ingen rabat når man kommer 5 minutter for sent

Når vores lærere kommer for sent om morgenen, har det ikke nogen konsekvenser. Kommer en elev derimod for sent, vanker der nu fuldt fravær. Og så kan man jo næsten lige så godt blive hjemme, skriver to gymnasielever.

Følg nationen!

- Mange ved det ikke, men vi er en del, som er blevet påvirket af nye stramninger.

- Ja, det er godt nok ikke indvandrerstramninger, som medierne så ofte skriver om, men stramninger som påvirker over 100.000 af alle landets unge – nemlig gymnasieeleverne.

 

Det er ligegyldigt om vi ligger hjemme på sofaen
Sådan indleder gymnasieleverne, elevrådsmedlemmerne på Gefion Gymnasium og hhv. medlem af Radikal Ungdom og Liberal Alliances Ungdom, Jakob Skyggebjerg Kjær og Claes Kirkeby Theilgaard, et brev til nationen! om den nye bekendtgørelse fra Undervisningsministeriet, der netop er trådt i kraft. De to skriver, at alle - ledelsen, lærere og elever – er stærkt utilfredse, og de undrer sig over, at ingen medier endnu har skrevet om det. Deres brev fortsætter således:

- Den nye bekendtgørelse vil bl.a. give elever 100% ulovligt fravær for at komme for sent og gå før – uanset årsagen og hvor meget af timen, man er fraværende.

- De nye regler betyder altså, at det er blevet ligegyldigt, om vi er forsinkede 5 minutter pga. DSB eller bliver liggende på sofaen derhjemme.

Før fik vi 50 procent fravær for at gå for tidligt
- Tidligere har gymnasierne selv bestemt, hvordan reglerne skulle være for registreringen. På vores gymnasium har man hidtil fået 50% fravær, hvis man kom for sent eller skulle gå tidligt.

- Nu vil man på Christiansborg gerne sammenligne fraværsprocenter på tværs af skolerne, og derfor indføres de nye regler for at give et grundlag at sammenligne på. Det har dog en række uheldige konsekvenser.

- Man har med åbne øjne valgt at stramme grebet på det parameter, som foruden karaktererne, er den mest stressende faktor for os unge.

- Vi er ellers en hårdt prøvet gruppe med ca. hver tredje elev, der ofte er stressede. Et tiltag som dette gør kun ondt værre. 

- Enhver elevs fravær overvåges i forvejen minutiøst, og der skal ikke mere end lille uges influenza til, før alarmklokkerne ringer og sanktionerne står for døren.

Mere kæft, trit og retning
- Undervisningsminister Merete Riisager vil afbureaukratisering og selvstændighed. I så fald er det her et skridt i den helt forkerte retning.

- Tiltaget betyder netop mindre selvbestemmelse. Mere kæft, trit og retning i stedet for ansvarlige, selvstændige elever.

- Tror man ikke engang på, at ungdommen kan være ansvarlig og selvstændig, hvordan kan så være liberal?

- Erstatninger findes. Ser man sig omkring ude på arbejdsmarkedet, findes der mange og bedre måder at håndtere og kontrollere fravær på.

Når lærerne kommer for sent er er der ingen sanktion
 - Lærerne på gymnasiet behandles, som det er almindeligt på arbejdsmarkedet, mens os elever underlægges en pågående kontrol, som aldrig kunne tænkes indført for lærerne selv.

- Det betyder f.eks., at når vores lærere kommer for sent om morgenen, har det ikke nogen konsekvenser. Kommer en elev derimod for sent, vanker der fuldt fravær. Og så kan man jo næsten lige så godt blive hjemme.

- Det kvæler lysten til at engagere sig i det samfund, der eksisterer uden for skolens mure.

- Ungdomspolitisk aktive unge som os selv, får for fremtiden f.eks. svært ved at deltage i politiske debatter i skoletiden som til det kommende skolevalg.

- Kære Merete Riisager, det her er simpelthen en ommer. Målet helliger simpelthen ikke midlet.

Elever bør behandles som selvstændige individer
- Vejen frem er ikke mere overvågning og slag i hovedet til eleverne.

- Vi elever bør behandles som de ansvarlige, selvstændige individer, vi er. Indtil da, vil vi opfordre alle – lærere, elever og skoleledere – til at modsætte sig de nye fraværsregler, så vi kan få nogle, som giver mening, slutter brevet, som dog - hvis man skal tro den debat, de nye regler allerede har affødt på undervisningsministerens Facebook - ikke får nogen betydning:

 

Himmelråbende åndssvagt, at vi først ophæver restriktionerne på tirsdag

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.