Øregårds elevrådsformand: Ja, tegnebogs-dyster findes, men..

Jeg vil ikke benægte, at der er nogle som konkurrerer internt om tykkelsen af deres pengepung. Men det er langtfra alle, skriver Øregårds elevrådsformand i et svar til tidligere elev

- Til Khalil. Jeg kan genkende noget af det du beskriver, fordi jeg selv har mødt det i et vist omfang.

- Derfor skriver jeg ikke dette brev for at benægte, at det findes.

- Men jeg skriver fordi jeg inderligt gerne vil have, at vi kan blive enige om et par ting: For det første at den kultur du beskriver, ikke har noget at gøre med gymnasiets struktur eller med de mennesker der driver det.

Rektor deler jo ikke dyre tasker ud
- Det er jo ikke fordi, at rektor står og deler dyre tasker ud fra første skoledag af, og så vidt jeg ved, har Øregård aldrig afholdt et kursus i materialisme og egoisme.  Det, som du har oplevet, skyldes altså ikke selve gymnasiet. Hvad kan så være grunden?

Sådan indleder Joshua A, elevrådsformand på Øregård Gymnasium, sit svar til Øregård-studenten Khalil, der i onsdags skrev, at han var rystet over den måde, mange af eleverne på gymnasierne i Hellerup, opfører sig på.

 Se også: Efter 3 år i Gucci-ghetto: Khalil rystet over rige danske børn

- Du skriver, at det blandt Hellerups unge handler om 'hvem der har mest at skulle have sagt', og at folk ændrede sig, for at vise sig frem.

- Jeg kan afsløre, at denne opførsel ikke er begrænset til de unge i vores kommune.

Og overfladiskhed findes alle steder
- Jeg vil godt vædde på, at der på samtlige af landets uddannelsessteder - og sågar sikkert også arbejdspladser - findes folk som prøver at imponere andre med materielle goder og generelt gerne vil være i centrum.

- Den form for værdisæt er altså ikke unikt for vores gymnasium eller kommune. Dette betyder overhovedet ikke, at jeg bifalder det, men det skal i hvert fald ikke hedde sig, at Øregård er det eneste sted i landet med overfladiskhed og kyniske popularitetskonkurrencer blandt unge.

- For det andet vil jeg gerne pointere, at det er en vanvittig generalisering at pådutte mere end 700 unge mennesker ét fælles værdisæt.

Men ja, nogle konkurrerer på tyk tegnebog
- Som sagt har jeg mødt typen som du beskriver, og jeg vil derfor ikke benægte, at der kan findes nogle som konkurrerer internt om tykkelsen af deres pengepung. 

- Men jeg vil gerne stå inde for, at dette er langt fra alle - der er tale om en mindre gruppe, som kan leve op til det billede du tegner af gymnasiet.

- Langt de fleste andre har travlt med at fokusere på alverdens andre ting - og jeg skal hilse at sige, at man stadig kan blive populær på at være sjov, engageret eller sympatisk. Også i Hellerup.

- Noget andet der har betydning er, at man samtidig har en række medier som forstærker en efterhånden hårdnakket fordom om, hvordan man skal være i Hellerup og omegn.

Nægter at tro at Gentofteborgere er tarveligere end andre
- Det er en almen anerkendt psykologisk faktor, at folk afspejler de billeder, som andre har af en.

- Kunne det tænkes, at nogle af de mennesker, som du har oplevet nogle ubehagelige sider af, har tilegnet sig disse sider, fordi de hele deres liv har vokset op med mediernes sensationelle overskrifter om 'rich kids' og om hvor forfærdelige samtlige unge i kommunen er?

- Jeg nægter at tro, at mine medmennesker i kommunen per definition er mere tarvelige end andre. Derfor synes jeg at du, medierne og alle andre der er med til at sprede generaliseringer har et vigtigt ansvar, fordi der er en risiko for at I bidrager til realiseringen af disse stereotyper.

Mental dovenskab har konsekvenser
- Fordomme og generalisering skabes af mental dovenskab.

- Når man dømmer nogen ud fra enkelte af deres sider, såsom køn, hudfarve, navn eller socialklasse, skyldes det, at ens hjerne ikke lige har overskud til den ekstra proces, som ligger i at danne sig et nuanceret overblik over denne persons egentlige kvaliteter og personlighed.

- Tænk blot hvor meget man skulle bruge de små grå, hvis man skulle danne sig et objektivt indtryk, hver eneste gang man mødte nogen fra f.eks. Hellerup.

- Så er det meget mindre anstrengende, hvis man på forhånd kan dømme dem ud fra hvad man lige har hørt eller læst om en kategori, som ens nye bekendtskab falder ind under.

- Og denne mentale dovenskab har konsekvenser!

Efterdomme i stedet for fordomme
- Hvert eneste dag skal ofre for fordomme tage afstand fra enkelte personers dumheder - og jeg kan afsløre, at det er ubehageligt konstant, at skulle være en omvandrende undskyldning, bare fordi man falder ind i en overordnet kategori.

- Og dette gælder uanset om denne kategori er baseret på race, religion eller i dette tilfælde postnummer og studieinstitution.

- Derfor er min opfordring: Løft jer fra den mentale dovenskab! Dan jer nogle efterdomme i stedet for fordomme, og lad dem være baseret på enkelte personers faktiske handlinger, i stedet for hvad I lige har læst i medierne eller hørt i byen.  

Mød fordomme med et smil
- Man er ikke forskruet, blot fordi nogle af ens skolekammerater har en dekadent indstilling til penge og forbrug, og fordi rigtig mange elsker at dele sladderhistorierne om de forfærdelige forstadsbørn.

- Ligesom man ikke nødvendigvis er på en bestemt måde, bare fordi man deler religion, hudfarve eller fornavn med én usympatisk person.

- Så rank ryggen.

- Husk, at I kun er dét som jeres handlinger gør jer til. 

- Benyt denne viden til at afvise den næste fordom I møder med et smil.

- Der er ingen, som skal tvinges til at tage afstand fra hverken gymnasium, kommune, religion eller noget andet, slutter elevrådsformanden.

Læs Khalills brev - og skriv så, hvad du mener om Joshuas svar i kommentarfeltet

38 kommentarer
Vis kommentarer
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere