På tur fra plejehjemmet: Blev hentet af politiet

Per har som den eneste borger i Esbjerg Kommune forbud mod at vise sig på kommunens plejehjem. Det synes han er helt urimeligt

- Hej, jeg hedder Per.

- Min mor, som er 92 år, går for lud og koldt vand på et kommunalt såkaldt plejehjem. 

Må ikke få noget at vide
- Hun falder hele tiden med hovedlæsioner og andet til følge. Det får hun bare lov til.

- Og selv må jeg hverken besøge hende eller få at vide, hvordan hun har det.

- Og når jeg kører hende hjem til hendes hus for at hun der kan få den omsorg, hun har brug for - hun har nemlig råd til det - så kommer politiet med pistolerne i hoftehylstrene og slæber af med hende tilbage til Landlyst.

Det må da være kriminelt
Sådan lyder de første linjer af den mail, Per fra Esbjerg har sendt til nationen! om den i hans øje helt urimelige situation, han er havnet i. Per har nemlig fået besøgsforbud - som den eneste i kommunen - og det synes han skriger så meget til himlen, at hele Danmark skal høre om det.

nationen! har bedt Esbjerg kommune om svare på, hvor mange der som Per har forbud mod at besøge deres pårørende på et kommunalt plejehjem - og hvad Per kan gøre for at få ophævet forbuddet. Deres svar kan du læse nedenfor - Pers brev fortsætter nemlig således:

Vil have lov
- Jeg vil mene, at plejehjemmet og politiet handler kriminelt.

- Jeg vil have lov til at besøge min mor, og hvis jeg ikke kan det, så vil jeg have lov til at ringe og høre personalet, hvordan hun har det, skriver Per, men kommunen virker ikke til at være til at hverken hugge eller stikke i. De svarer nemlig således på nationens! spørgsmål:

Hvor mange pårørende har ’besøgsforbud’ på Esbjergs plejehjem/eller evt kun Landlyst?

Der er én person der har besøgsforbud på Esbjerg kommunes plejehjem.

Hvad skal der til for, at man som pårørende får et besøgs- og teleforbud?

Der kan træffes afgørelse om besøgsrestriktion hvis den besøgende er voldelig eller truer med vold overfor andre beboere eller personale. Og hvis den besøgende har en adfærd der er til fare for andre beboere eller personale. Hvis den besøgende skaber generel utryghed, forråelse af miljøet eller vanskeliggør at personalet kan give den nødvendige hjælp efter serviceloven.

Hvis den pårørende gentagne gange ringer til beboeren og beboeren ikke vil tale med den pårørende, samt at den pårørende flere gange dagligt ringer til personalet og er truende i telefonen, så kan den pårørende få at vide at han/hun må ringe i et bestemt tidsrum på dagen, for ikke at hindre andre pårørende adgang til telefonsamtaler med personalet. Hvis den pårørende ikke overholder denne telefontid, men konstant ringer til personalet, kan den pårørende få at vide at han/hun ikke skal ringe mere.

Langt de fleste beboere på plejehjem har valgt en ”nærmeste pårørende” som personalet kontakter hvis der sker ændringer i beboerens helbredstilstand. En pårørende som har fået at vide at han ikke skal ringe til plejehjemmet, kan evt. kontakte denne ”nærmeste pårørende” for at få viden om beboerens helbredstilstand.

Kan i bekræfte, at politiet har hentet moderen, der var på tur med sin søn Per?

Generelt kan vi sige at hvis en beboer bliver hentet af en pårørende, og beboeren eksempelvis pga. demens, ikke kan give samtykke til at blive hentet, og der tidligere har været grove eksempler på omsorgssvigt af beboeren når hun/han har været hentet af en pårørende, så kontakter vi Politiet.

Hvad kan man gøre, hvis man vil have ophævet et besøgsforbud?

Man kan klage til Ankestyrelsen. Desuden kan besøgsforbuddet ophæves ved ny politisk beslutning, hvis man vurderer at der ikke længere er grundlag for at fastholde besøgsforbuddet.

Kommunens svar.
Kommunens svar.

Per HAR klaget til ankestyrelsen, men hvad tænker du?

57 kommentarer
Vis kommentarer