Parat til stor-strejke: 42 timers arbejdsuge uden ordentlig løn

Mere end 34.000 læsere har på nationen! deltaget i debatten om LO og DAs skitse til overenskomst. Det ligner et kæmpe nej og Isak er parat til at strejke for at få en bedre overenskomst.

- De giver os en 42 timers arbejdsuge, også uden at få en ordentlig lønstigning.

- Krisen er slut, der må være råd til ordentlige lønstigninger!

- Hvis det kommer til det, så strejker vi!

Sådan skriver stilladsarbejder Isak TD i en mail til nationen! om den skitse til overenskomst, OK17, som han og 500.000 LO-medlemmer lige nu er ved stemme om.


Isak er ikke tilfreds.

Se også: 42-timers arbejdsuge gør folk vrede: Troede stavnsbåndet var ophævet

75 procent: det bliver et nej herfra
Og Isak er ikke den eneste, der har det svært med at se fagforeningsbossernes argumenter for et 'ja'. Af de 34.389 læsere, der har deltaget i afstemningen nedenfor, svarer mere end 75 procent, at lønmodtagerne skal stemme nej. Og på Fagbladet3F skriver Ebbe, hvorfor han synes 'skitsen' - som bl.a. indeholder en mulighed for arbejdgiverne til at sætte den ugentlige arbejdstid op til 42 timer - er noget makværk:

- Er dybt rystet.

Vi skal smide det hele på gulvet
- I de snart 50 år jeg har været på arbejdsmarkedet er der blevet kæmpet for lavere arbejdstid, lavere pensionsalder, bedre vilkår for arbejderne.

- Og nu opfordrer man os til at stemme ja - til at smide det hele på gulvet.

- Som ansvarlige repræsentanter for arbejderne er det det værste makværk jeg nogensinde har set, skriver Ebbe, og Kim S bruger lidt flere ord på at begrunde sit nej:

Kim: Nej, nej, nej
- Hvad er det så vi skal tage stilling til?
- En – mildt sagt – meget behersket lønstigning. 0,10 kr. mere end vi fik i 2016.

- Samtidig kan vi se direktørerne og bestyrelsesformænd henter enorme lønstigninger.
- En ret til at arbejdsgiveren kan diktere overarbejde op til 5 timer ugentlig. Dette samtidig med at vores pensionsalder stiger og stiger.

- Det er da ikke med til at forhindre nedslidning.

Selvbetalte seniordage er ikke nok
- En mulighed for lokalt at forhandle en del af den aftalte lønstigning. En våd drøm som arbejdsgiverne har haft i mange år, for at få mulighed for at splitte de ansatte.

- Vi havde stillet krav om medvirker-ansvar for at modgå underbetaling og snyd. Vi fik ret til oplysninger om underleverandører, men arbejdsgiverne vil absolut ikke tage et medansvar for løndumping.

- Selvbetalte seniordage og omsorgsdage, er det nok til at stemme ja til en 3-årig overenskomst ?

- NEJ NEJ NEJ, skriver Kim.

Her er OK17 som LO-præsenterer den:

Og her er LOs forklaring på de 42-timers-arbejdsuge:
- Det er rigtigt, at overenskomstparterne i bl.a. industrien og byggeriet har aftalt at arbejdsgiverne i en periode kan øge den ugentlige arbejdstid for deres medarbejdere med op til 5 timer. Der er en række begrænsninger på det.

- Overarbejdet må højst omfatte én time om dagen. Det skal være i direkte forlængelse af den normale arbejdstid og det skal varsles fire kalenderdage inden den uge.

Og overarbejde skal afspadseres inden for et år
- Derudover skal medarbejdere, der arbejder over, naturligvis have fuld overtidsbetaling og afspadsering.

- Det er meget vigtigt at tage med, at samtlige overarbejdstimer, skal afspadseres inden for en nærmere aftalt periode på max ét år.

- Så den samlede arbejdstid over et år ikke overstiger 37 timer.
- Mere fleksibel arbejdstid er ikke en ide, forbundene bragte med ind til bordet. Det var tværtimod et vedholdende krav fra arbejdsgiverne.

- Men, det er helt afgørende at se aftalen som en helhed, og her mener vi altså, at fordelene klart overstiger ulemperne, skriver LO, men hvad mener du?

Hvad tror du? Man kan stemme ja/nej frem til d. 18. april på nettet - og med brev frem til 10.april. Men bliver der stor-strejke i Danmark? 

www.nejtil42timer.com kan du se mere om modstanden mod OK17 - og du kan protestere sammen med folkene bag siden i dag fra kl. 13-14.00-tiden på Rådhuspladsen.

Her kan du se LO-formand Lizette Risgaard forklare, hvorfor hun mener, at de 500.000 danskere, skal stemme ja:

 

1 af 3 
2 af 3 
3 af 3 
159 kommentarer
Vis kommentarer
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere