Parlamentsdebat begyndt: Vil indføre verdens første forbud mod omskæring

Det er helt normalt, at vi som islandske parlamentsmedlemmer tager komplicerede sager, som f.eks. omskæring af mænd, til diskussion i parlamentet, siger Silja Gunnarsdottir fra Islands Progressive Parti til nationen!

- Debatten er begyndt og vil fortsætte i næste uge.

- Når den første runde af drøftelserne er slut, vil et parlamentarisk udvalg derefter drage en konklusion og det er endnu usikkert, hvad disse drøftelser vil konkludere, og hvad resultatet af afstemningen vil være.

Omskæring af mænd er en kompliceret sag
Sådan siger Silja Dogg Gunnarsdottir fra Islands Progressive Parti om det beslutningsforslag hun sammen med politikere fra tre andre partier har fremsat i det islandske parlament. Silja vil - ligesom flere og flere herboende muslimer og en god portion af Ekstra Bladets læsere - nemlig gerne udvide det forbud mod omskæring som gælder for piger til også at gælde for drenge.

Det er 8 år siden, at Rona fik sin dengang 7-8-årige søn omskåret. I dag er hun blevet klogere, og mener at omskæring kun skal foregå frivilligt. Foto: Privat nationen 7-årig søn var bange for omskæring: Muslimsk psykolog-mor fortryder

Et barn er et menneske, der lige som voksne har ret til religionsfrihed. I dag lader vi forældre bestemme over børnenes krop, når det gælder drengeomskæring, og det mener jeg er helt urimeligt, skriver Hussain Ali, formand hos Liberal Alliances lokalforening i Albertslund og Høje-Taastrup Kommune. Han han ret? (Privatfoto) nationen Muslim: Omskæring burde være ulovligt på raske børn!

nationen Mustafas lille søn skal ikke omskæres: Han skal ikke bære min historie videre

Og da et forbud mod drengeomskæring vil være verdenshistorisk, så er Silja ikke sikker på udfaldet - men debatten er altså i gang:

- Det er helt normalt, at vi som islandske parlamentsmedlemmer tager komplicerede sager, som f.eks. omskæring af mænd, til diskussion i parlamentet.

Men vi skal ikke være bange
- Vi skal ikke være bange for at tale om vanskelige, følsomme og meget debatterede spørgsmål.

- Det er vores opgave at gøre det og så skabe den juridiske ramme i vores samfund, siger Silja til nationen!

I Danmark rykker en folketingsdebat om et omskæringsforbud samtidig nærmere. Næsten 20.000 danskere har med NemID støttet borgerforslaget 'Indførelse af 18 års mindstealder for omskæring af raske børn', Hvis forslaget når 50.000 støtter inden d. 31. juli, skal folketinget tage sagen op.

Tror du det ender med et forbud i Island - og i Danmark?

1 af 2 
2 af 2 
238 kommentarer
Vis kommentarer