Rekord: 200.000 kr. lyder dyrt

I 2019 vendte 100 syrere hjem med økonomisk støtte fra Danmark. I 2020 var det tal vokset til 137, og nu kan Dansk Flygtningehjælp fortælle, at 152 syrere rejste tilbage i 2021

I 2021 rejste rekordmange syrere hjem med støtte fra Danmark. Integrationsminister Mattias Tesfaye mener, at det er en gevinst for Danmark. Arkivfoto: Ernst Van Norde
I 2021 rejste rekordmange syrere hjem med støtte fra Danmark. Integrationsminister Mattias Tesfaye mener, at det er en gevinst for Danmark. Arkivfoto: Ernst Van Norde
Følg nationen!

- Hvis du er flygtning og har en opholdstilladelse i Danmark på baggrund af krig og forfølgelse i dit hjemland, kan du søge om at få økonomisk støtte til at vende permanent tilbage til dit hjemland eller tidligere opholdsland.

- Som flygtning er der mange ting, du skal tænke på, inden du beslutter dig for at vende tilbage til dit hjemland eller tidligere opholdsland.

- Blandt andet om det er sikkert at vende tilbage, og om det vil påvirke din psykiske tilstand.

Syrere topper listen for tredje år i træk
Sådan skriver Dansk Flygtningehjælp om de muligheder for at få hjælp til at rejse hjem, som Danmark giver interesserede flygtninge. Noget tyder på, at især syrere synes, at livet hjemme i Syrien er bedre end livet i Danmark. I 2019 vendte 100 syrere således hjem med økonomisk støtte fra Danmark. I 2020 var det tal vokset til 137, og i dag kan Dansk Flygtningehjælp fortælle, at 152 syrere rejste tilbage i 2021.

Det er rekord.

Og syrere udgør for tredje år i træk den største gruppe i repatrieringsstatistikken.

Det kan man få

Rejseudgifter: En enkeltbillet til hjemlandet eller det tidligere opholdsland. I helt særlige tilfælde kan kommunen bevilge en returbillet til en ledsager, hvis det drejer sig om ældre, syge og helbredsmæssigt svage personer.
 

Udgifter på højst 32.218 kr. per person til transport af personlige ejendele eller hjælp til udgifter til køb af personligt bohave på 32.218 kr. per person.
 

Hjælp til etablering i hjemlandet (udbetales i to dele): 146.639 kr. per voksen over 18 år (der udbetales 58.655 kr. ved udrejsen og 87.984 kr. efter 1 år i hjemlandet). 44.723 kr. per barn (der udbetales 17.889 kr. ved udrejsen og 26.834 kr. efter 1 år i hjemlandet).
 

Indkøb og transport af erhvervsudstyr (op til 16.976 kr. per voksen samt op til 21.925 kr. til transport).
 

Transport af erhvervsudstyr, som den, der vender hjem, allerede ejer (op til 16.976 kr.).
 

Udgifter til sygeforsikring til personer, der er fyldt 18 år på op til 8.215 kr. per år i op til 4 år - eller alternativt – når sygesikring ikke eller kun vanskeligt kan tegnes i hjemlandet eller det tidligere opholdsland– udbetaling af op til 8.215 kr. per år i op til 4 år til dækning af behandlingsudgifter. Denne støtte bevilges, hvis der ikke er et fungerende offentligt sundhedsvæsen i hjemlandet.
 

Dansk Flygtningehjælp har fået til opgave at rådgive kommunen om de konkrete forhold i forbindelse med sygeforsikring i det pågældende land og for den individuelle ansøger.
 

Udgifter til nødvendig medbragt lægeordineret medicin til højst 1 års forbrug.
 

Udgifter til medbragte personlige medicinske hjælpemidler (op til 7.165 kr.) og til nødvendige vaccinationer.
 

Udgifter til skolegang til skolesøgende børn, der på tidspunktet for repatrieringen er fyldt 5 år, på 547 kr. om måneden per barn i op til 4 år, dog højst indtil det fyldte 16 år.

Støtte til anskaffelse af rejsedokumenter på 10.739 kr. per person.

Minister: 200.000 kroner lyder dyrt
Nationen! har spurgt Dansk Flygtningehjælp om deres forklaring på, at syrere fylder så meget i hjemrejsestatistikken, men det kan de ikke svare på. Men Mattias Tesfaye har sendt dette svar til nationen!:

- Denne ordning er populær blandt mange flygtninge og indvandrere, der ønsker at vende hjem.

- De seneste år har syrerne været vores største flygtningegruppe, og derfor er det også naturligt, at de fylder meget. Jeg ved godt, at mange danskere tænker, at det lyder dyrt for den danske stat at betale i omegnen af 200.000 kr. i støtte til hjemrejse.

Det er rimeligt - og giver gevinst
- Men jeg synes, det er fornuftigt og rimeligt. Jeg tror også på, at det i sidste ende er en økonomisk gevinst for Danmark, skriver Mattias Tesfaye. Men hvad tænker du?

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Papes ambition at være både dyr og dårlig?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+