Rekord i seerklager: TV-station forbød kors, men tillader hijab

For to uger siden var det DR, der fik kritik for 'tørklæde-TV', og lige nu går nordmænd i tusindvis i flæsket på den ligeledes licensfinancierede NRK. Seerne raser over en TV-vært med hijab.

Sidste år fik Malika Bayan (tidligere Charlotte Antonsen) rettens ord for, at hun blev diskrimineret, da hun blev bedt om at forlade en islamkritisk frisørs salon. Og nu har en anden hijab-klædt pige skabt overskrifter. Foto: AP
Sidste år fik Malika Bayan (tidligere Charlotte Antonsen) rettens ord for, at hun blev diskrimineret, da hun blev bedt om at forlade en islamkritisk frisørs salon. Og nu har en anden hijab-klædt pige skabt overskrifter. Foto: AP

- Lad dem dog gå med hijab.

- Det er da ikke værre end at gå med hue, kasket og al det halløj.

- Min grænse går når ansigterne bliver tildækket.

Mørke kræfter ønsker ikke synlig muslimsk ungdom
Sådan skriver Berit S i en af de tusindvis af Facebook, det norske valg-program 'Faten tar valget' har fået her syv dage før det bliver sendt.

Værten, den 22-årige Faten Mahdi Al-Hussaini, er nemlig iført den muslimske hijab-hovedbeklædning, og det har provokeret mere end 4500 nordmænd, der har klaget til den licensfinansierede kanal NRK. Som selv om antallet er det højeste nogensinde, dog holder fast i, at en vært i et personligt valgprogram har lov til at gå med hijab.

- Det bliver udløst af, at en ung, norsk, muslimsk pige er synlig i den offentlige arena.

Hun repræsenterer kun sig selv
- Jeg ser, at der er stærke og mørke kræfter, som ikke ønsker, at den muslimske ungdom skal være synlig, lyder det fra direktøren i NRK Thor Gjermund Eriksen til aftenposten.no, men mange af klagerne peger på, at NRK for et seks år siden, forbød en nyhedsvært at bære kors, så længe hun var på skærmen.

Det svarer en anden NRK-chef på - for der er stor forskel på at præsentere nyheder, som skal være uafhængige - og så være vært i et personligt program:

– Hun repræsenterer bare sig selv. Hele programmet handler om hende og hendes meninger som ung kvinde, hvor hun skal prøve at finde ud af hvilket parti hun skal stemme på.

- Og i den sammenhæng har det aldrig været et problem at hovedpersonen fremstår som de er, siger etikkredaktør Per Arne Kalbakk, der dog ikke møder meget forståelse på nettet:

TV-vært får kors-forbud efter seerklager

Diskriminering
- Kan jeg søge job som programleder med kors rundt halsen, skriver Jarle R. i en af de andre kommentarer fra Facebook, og Quillen C forstår heller ikke forskellen:

- Jeg måtte ikke gå med kors på mit arbejde. Så hvorfor skal de gå med hijab?

- Diskriminering og forskels-behandling, skriver Quillen, men hvad siger du?

Forstår du de vrede seere - eller direktørerne?

For to uger siden, var det danske DR, der skabte debat med et program om en ung pige, der rejser til Iran, for at prøve moderigtige tørklæder. Mange - også herboende iranske kvinder - mente, at DR var med til at legitimere det iranske præstestyre, der straffer kvinder, der ikke går tildækket.

Jeg væmmes: Børne-program på DR reklamerer for hijab og islam

Og for et år siden skabte en anden hijab-klædt pige overskrifter i Norge. Hun var nemlig blevet afvist af en frisør, og vandt siden en diskrimnations-sag i retten. 

Heftig debat: Hvorfor gik hun ikke bare til en anden frisør?

Der er forresten valg i Norge om små tre uger.